Pitäisikö erota, koska en jaksa enää riidellä?

Parisuhteeseen liittyy luonnostaan ärsyttäviäkin asioita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

Parisuhteeseen liittyy luonnostaan ärsyttäviäkin asioita.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Olemme eläneet avosuhteessa kahdeksan vuotta. Mies 70-vuotias, minä pari vuotta nuorempi. Meillä on kovia riitoja, usein aivan mitättömistä asioista, joista mies alkaa huutaa ja tivata. Hän ei muutenkaan kuuntele minua. Olen miettinyt suhteen lopettamista, koska en jaksa riidellä.

Vastaus

Parisuhteeseen liittyy luonnostaan ärsyttäviäkin asioita. Varsinkin suhteen alkuvaiheessa, romanttisen vaiheen jälkeen, alamme nähdä toisen käyttäytymisessä paljon korjattavaa. Tämä taas johtaa helposti hedelmättömiin riitoihin, joiden tuloksena ei synny yhteisiä hyviä asioita, vaan pettymyksiä ja mielipahaa ja lopulta eroajatuksia. Mikäli suhteeseen ei aleta panostaa uudella tavalla, on ero usein edessä.

Minusta teillä on nyt suhteenne arvioimisen paikka eli parisuhteen kehityskeskustelu. Voitte todeta, että riitely ei ole tuottanut parempaa suhdetta. Suhteenne tulevaisuus ja oma tyytyväisyytenne riippuu yhteisesti sovitusta tavoitteesta ja siihen panostamisesta. Kertokaa toisillenne, mitä haluatte elämältänne ja suhteeltanne ja antakaa toivottuja asioita toisillenne, mutta älkää yrittäkö muuttaa toisianne. Toisen muuttaminen ja painostaminen epäonnistuu varmasti. Rakkaus on nimenomaan toisen hyväksymistä! Ikänne puolesta teillä ei ole kovin paljon aikaa hukattavaksi. Voitte vielä pelastaa suhteenne. Onnea matkaan!

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 6/2013

X