Miksi en saa työpaikkaa?

Työpaikkahaastattelusta saa harvoin kunnollista palautetta eikä valitsematta jäämiseen siten löydy ymmärrettävää syytä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

Työpaikkahaastattelusta saa harvoin kunnollista palautetta eikä valitsematta jäämiseen siten löydy ymmärrettävää syytä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Jäin työttömäksi, etsin uutta työpaikkaa. Olen päässyt usein haastatteluun asti, mutta siihen se jää. Onko minussa joku vika? Työvuosia minulla on jäljellä yli kymmenen.

Vastaus

Olet ikäsi puolesta edelleen hyvä sijoitus työnantajalle. Kaikki työantajat eivät näytä tajuavan sitä. Olet kuitenkin edelleen kiinnostava hakija, koska sinut on usein pyydetty haastatteluun. Työpaikkahaastattelusta saa harvoin kunnollista palautetta eikä valitsematta jäämiseen siten löydy ymmärrettävää syytä. Selitykseksi jää aina, että jokin toinen hakija tuntui työantajasta houkuttelevammalta valinnalta.

On hyvin ymmärrettävää, että valitsematta jääminen on masentava kokemus, varsinkin toistuessaan. Voimien kasaaminen uuteen yritykseen voi käydä ajan mittaan yhä vaikeammaksi. Yleensä kyse ei kuitenkaan ole siitä, että hakijassa on vikaa. Asiaa ei siten pidä ottaa liian henkilökohtaisesti. Voit ensi kerralla haastattelukutsun saatuasi pyrkiä valmentautumaan siihen uudella tavalla. Hae vinkkejä netistä ja harjoittele tilannetta hyvän ystävän kanssa. Muista, että ensivaikutelmalla on tärkeä merkitys ihmisten kohtaamisissa.

Pelkkä ammattitaito ei vielä tuo työpaikkaa. Älä luovuta etukäteen vaan taistele loppuun saakka!

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 21/2012

X