Edes sietämätöntä kutinaa ei kannata raapia, sillä raapiminen vain pahentaa tilannetta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Teerijoki

1. Millaisella perushoidolla kutinaan taipuvainen iho pysyy hyvässä kunnossa?

Suomalaisista noin joka viides kärsii atooppisesta ihottumasta, jossa iho kuivuu ja kutisee helposti. Kuiva iho tulehtuu kosteutettua helpommin, joten tärkein perushoito on riittävä voiteiden käyttö. Kutina on merkki siitä, etteivät käytössä olevat voiteet tai voitelurutiinit riitä.

Iho rasvataan aamuin illoin kosteuttavalla perusvoiteella. Voiteen keramidit korvaavat kuivasta ihosta puuttuvia keramideja. Voiteen valintaan vaikuttavat ihon kunto ja vuodenaika. Jos voide kirvelee tai tunnin kuluttua voiteen levittämisestä tuntuu, ettei ihoa olisi rasvattu lainkaan, kannattaa ottaa käyttöön rasvaisempi voide. Kesällä käytetään kevyempiä perusvoiteita kuin talvella.

Pesu tekee hyvää kuivuuteen taipuvaiselle iholle. Pitkät suihkut ja kylvyt kosteuttavat ihoa. 15–20 minuuttia kylvyssä riittää; pesty iho kuivataan kevyesti ja voidellaan perusvoiteella.

Jos perusvoide ei riitä, ihottuma-alueelle levitetään kortisonivoidetta kuuriluonteisesti. Joskus lääkäri voi määrätä kortisonivoiteita myös ylläpitohoitona tai määrätä limuusivoidetta, jos yleisemmät voiteet eivät auta. Reseptillä hankittavista ihosairauden hoitoon tarkoitetuista voiteista, myös perusvoiteista, saa Kela-korvauksen.

On sairauksia, joiden kanssa kortisonivoiteita ei saa käyttää. Jos ei tiedä, mistä ihon tulehdus tai kutina johtuu, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

2. Onko ruoka-aineita tai juomia, joiden tiedetään pahentavan kutinaoireita?

Ruoka-allergia voi aiheuttaa myös iho-oireita kuten kutinaa. Allergian mahdollisuus kannattaa tarkistaa, jos oireet esiintyvät laaja-alaisina ja toistuvasti voimakkaina.

Paljon histamiinia sisältävät ruoat voivat pahentaa atoopikon iho-oireita tai aiheuttaa niitä muillekin, vaikka kyseessä ei ole allergia. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi kestomakkarat, kovat juustot ja punaviini.

Histamiini-intoleranssi on lääketieteen kannalta kiistanalainen asia, joka kuuluu ympäristöintoleranssien kirjoon yhdessä esimerkiksi tuoksuyliherkkyyden kanssa. On kuitenkin selvää, että jotkut ihmiset saavat histamiinipitoisista ruoista oireita. Tällöin kannattaa välttää näitä ruokavaliossa.

3. Miksi kutisevaa ihoa ei saa raapia; se tuntuu niin luonnolliselta ”hoitokeinolta”?

Raapiminen rikkoo ihon pinnan, jolloin iho tulehtuu helpommin. Tulehdus johtuu bakteereista, joita elää kaikkien iholla. Tulehtuneen ihon tunnusmerkkejä ovat kuumotus, punoitus ja turvotus. Näppylöitäkin voi nousta.

Peseminen vähentää bakteerien ja mikrobien määrää iholla. Kutisevan ihon pesuaineena kannattaa käyttää saippuan sijasta perusvoidetta. Jos ihotulehdus jatkuu hoidosta huolimatta tai on laaja-alainen, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon.

4. Miten lapsen saisi olemaan raapimatta taiveihottumaa, joka selvästi vaivaa myös öisin?

Taiveihottumankin ensisijaisena hoitona on riittävä rasvaus. Iho peitetään hengittävällä puuvillavaatteella, jotta hikoilu ei lisää kutinaa. Kynnet pidetään lyhyinä, ja kädet voi myös peittää puuvillakäsineillä.

Keittosuolakompressi voi auttaa vetistävään taiveihottumaan. Suolaliuos viilentää ja kuivattaa ihoa ja vähentää bakteereita. Sidetaitokset kastetaan keittosuolaliuokseen ja liika neste puristetaan pois. Ihottumakohdan päälle asetetaan kolminkertaiset suolavesitaitokset ja ne peitetään kuivalla sideharsolla. Taitokset saavat olla paikoillaan pari tuntia, ne irrotetaan tarvittaessa kostuttamalla ja iho rasvataan. Hoidon voi toistaa useita kertoja päivässä 2–3 päivän ajan.

5. Mistä voi johtua ajoittain voimakkaaksi äityvä nokkosihottuma?

Nokkosihottumalla tarkoitetaan voimakkaasti punoittavaa, nokkosenpolttamia muistuttavaa ihottumaa, joka aluksi on erittäin kutiseva ja näppyläinen. Sen yleisin syy on tavallinen nuhakuume. Sen voi synnyttää myös krooninen bakteeri-infektio tai allerginen reaktio.

Antihistamiini auttaa nokkosihottumaan lähes kaikissa tapauksissa. Lääkevoiteita ei tarvita. Jos äkilliseen laaja-alaiseen nokkosihottumaan liittyy suun tai nielun kutinaa, palan tunnetta kurkussa tai pahoinvointia, kyse voi olla vaarallisesta allergisesta reaktiosta, joka vaatii aina käyntiä päivystyksessä.

6. Liittyykö hengitystieoireilevaan allergiaan kuten siitepölyallergiaan myös iho-oireita?

Joskus siitepöly voi lisätä atoopikon iho-oireita. Siitepölyallergian hoitoon käytetyt antihistamiinit eivät poista ihon kutinaoireita; väsyttävä antihistamiini voi tosin helpottaa vaikeasti kutisevan potilaan nukahtamista.

7. Mikä voisi auttaa siihen, että märät kotityöt kuten tiskaaminen aiheuttavat käsiin kutisevaa ihottumaa?

Märkä työ kuormittaa ihoa, ja sen aiheuttamaa ihottumaa voi ehkäistä suojakäsineillä ja käsien ihon tehohoidolla. Pesuaineiksi kannattaa valita herkälle iholle sopivia vaihtoehtoja.

Jos käsien iho on erittäin huonossa kunnossa, kannattaa pyytää lääkäriltä tarkat hoito-ohjeet ja noudattaa niitä. Käsikaupassa myytävät lääkevoiteet eivät yleensä lievitä käsien ihottumaa riittävästi, jolloin tarvitaan vahvempia lääkevoiteita.

8. Miten atooppisesta ihosta kärsivän kannattaa hoitaa vaatteensa, jotta ne eivät ärsyttäisi ihoa?

Jos tietää, että iho on kutinaherkkä, kannattaa ihoa vasten tuleviin vaatteisiin valita sileitä materiaaleja. Sileäpintainen puuvilla tai hiostamattomat sileät keinokuidut ovat hyviä valintoja, hiostavat keinokuidut ja karhea villa ärsyttävät ihoa.

Vaatteet pestään hajusteettomilla, mieluiten nestemäisillä pesuaineilla ja huuhdellaan hyvin, jopa käyttäen ylimääräistä huuhtelukertaa. Silitetyistä vaatteista irtoaa vähemmän pölyä, joten ne ovat iholle miellyttävämpiä.

9. Voiko kutina olla muun kuin ihosairauden oire?

Kutina voi olla myös muun kuin ihotaudin oire. Esimerkiksi eräät maksasairaudet voivat oireilla kutinana. Tavallinen kutinan aiheuttaja on kuitenkin atooppinen ihottuma, toinen tavallinen syy on nokkosihottuma. Jos ei tiedä, mistä kutina johtuu, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Virustulehduksissa kuten vesirokossa kutina ei helpotu kortisonivoiteella, eikä kortisoni hoida sen rakkuloita. Myös ihosairauksissa on erityyppisiä kutinan aiheuttajia. Ihon hiivatulehduksessa on usein myös kutinaa, ja paikallisen sienilääkkeen lisäksi sitä helpottamaan tarvitaan usein myös kortisonia. Sama koskee kutisevaa bakteeritulehdusta, jossa tarvitaan usein kortisonin ja antibakteerisen valmisteen yhdistelmää.

10. Vaikuttaako psyykkinen tila, kuten stressi kutinan ilmenemiseen ja vaikeuteen?

Stressi voi oireilla myös kutinana, ja toisaalta stressi pahentaa jo olemassa olevia kutinaoireita. Terveelliset elämäntavat, säännöllinen elämänrytmi ja huolten jakaminen toisten kanssa helpottavat stressiä.

Asiantuntijana terveys asiantuntija, allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta.

Seura 14/2014

X