Onko irtisanoutuminen ainoa vaihtoehto, jos töissä ei enää jaksa?
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Työyhteisöni on ollut jatkuvassa pyörityksessä. Aina uudistetaan organisaatiota, siirrellään ihmisiä ja työtehtäviä. Kun joku lähtee, ei hänen tilalleen palkata ketään, vaan työt vain jaetaan. Alan olla niin väsynyt, että pinnani on lyhentynyt ja kiukuttelen ihan typerästi. Ainoa hyvä ratkaisu olisi työmäärän vähentäminen, mutta se on mahdotonta. Eikö jäljelle jää muuta tietä, kuin irtisanoutuminen?

Vastaus

Olet aivan oikeassa siinä, että työn ”tehostamisella” on rajansa. Moni saa nykyään kokea saman kuin sinäkin, työntekijöitä vähennetään, mutta työtä ei. Ongelma on suuri erityisesti työssä jaksamisen näkökulmasta. Näissä kysymyksissä työntekijän ei pitäisi olla yksin, sillä ongelma ei ole henkilökohtainen. Meillä on järjestelmä, johon kuuluu lakisääteinen työsuojelu ja työterveyshuolto. Niiden pitäisi nyt tulla avuksi. Toki asiasta voi keskustella monin tavoin työpaikalla muiden samassa asemassa olevien ja johdon kanssa. Irtisanoutuminen on tavallaan äänestämistä jaloilla, mutta se ei muuta kokonaistilannetta.


Tee edes nämä!

  1. Keskustele esimiehesi kanssa työtilanteestasi ja jaksamisestasi ja pyydä häneltä ehdotus tilanteen parantamiseksi.
  2. Mieti työtapojasi – teetkö asioita ”liian hyvin”, voitko madaltaa vaatimustasoa.
  3. Käy terveystarkastuksessa työterveyshoitajasi luona kartoittamassa riskit terveydellesi ja työuupumukselle. Hyvinvointisi on ykkösasia!

Seura 18/2014

X