Magnesium auttaa uneen

Unettomuus voi olla merkki magnesiumin puutteesta, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Unettomuus voi olla merkki magnesiumin puutteesta, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Marko Lysmä

Magnesium auttaa ehkäisemään kramppeja ja suonenvetoja.

Totta. ”Suonenveto” on kansanomainen termi krampille. Magnesiumin puute ilmenee lihasten voimattomuutena ja erilaisina kouristuksina. Magnesium parantaa lihasten hermotusta ja voimantuottoa. Magnesium vaikuttaa myös parempaan happotasapainoon ja aineenvaihduntaan elimistössä lievittäen stressiä, väsymystä, ärsytystä ja hermostuneisuutta. Magnesiumlisän nauttimista suositellaan erityisesti paljon liikkuville. Myös kuumissa olosuhteissa sen saantia on aihetta lisätä.

Ruoan magnesium imeytyy huonosti.

Tarua. Ruoan imeytymistehokkuus on 35–70 prosenttia. Parhaita magnesiumin lähteitä ovat erilaiset pähkinät, siemenet ja mantelit. Myös kokojyväviljatuotteissa ja pavuissa on runsaasti magnesiumia. Jos todella haluaa magnesiumin imeytyvän, kannattaa valita suun kautta nautittava magnesiumsitraattivalmiste. Iholta, esimerkiksi voiteesta tai suihkeesta, magnesiumin imeytyy vereen huomattavasti huonommin.

Magnesium vaikuttaa myönteisesti unen laatuun.

Totta. Magnesiumilla voi olla merkittävä vaikutus unettomuuden hoidossa, sillä se auttaa muun muassa lievittämään levottomien jalkojen oireyhtymää. Unettomuus on yksi keskeisiä kroonisen magnesiumpuutoksen oireista. Elimistön alhaisen magnesiumpitoisuuden korjaantuminen voi lievittää tulehdustiloja ja parantaa unen laatua. Magnesiumlisää voi nauttia ennen nukkumaan menoa tai kokeilla lämmintä magnesiumkloridikylpyä.

Seura 34/2014

X