Millainen seksiväline sopii ensikertalaiselle? Seksuaaliterapeutti neuvoo

Seksivälineitä on valmistettu eri materiaaleista, joista jokainen saa aikaan erilaisen tuntemuksen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Itseä kiihottavat mielikuvat ja sooloseksi voivat pitää seksuaalista vireyttä yllä.

Seksivälineitä on valmistettu eri materiaaleista, joista jokainen saa aikaan erilaisen tuntemuksen.
Teksti:
Virve Järvinen

1. Miksi omasta seksuaalisuudesta kannattaa huolehtia?

Seksuaalisuudesta huolehtiminen on omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista. Orgasmissa erittyy mielihyvähormoneja, jotka rauhoittavat ja lievittävät stressiä ja kipua. Seksuaalisuuteensa tyytyväiset ihmiset kertovat kokevansa vähemmän yksinäisyyttä kuin seksuaalisesti tyytymättömät.

Seksuaalisuus on olemassaolomme ydin, nautinnon ja energian lähde. Se ymmärretään usein kapeasti pelkkänä yhdyntänä, vaikka sillä tarkoitetaan myös läheisyyttä, hellyyttä ja aistillisuutta. Niitä tarvitaan kaikenikäisenä.

2. Miten yksin elävä voi huolehtia seksuaalisuudestaan?

Eroottiset mielikuvat ja haaveet sekä aiemmin masturbaatioksi tai itsetyydytykseksi kutsuttu sooloseksi ovat hyviä ja turvallisia tapoja huolehtia omasta seksuaalisuudesta. Periaatteessa näiden pitäisi kuulua myös parisuhteessa eläville.

Sooloseksi on omasta kehosta nauttimista yksin, ilman kumppania. Sen avulla oppii tuntemaan omaa kehoa. Oman kehon tuntemus on tarpeen, jotta pystyy olemaan sinut sen kanssa. Yhdessäoloa toisen ihmisen kanssa helpottaa, kun tietää, millaisesta kosketuksesta pitää. Jotta sen voi tietää, sitä pitää harjoitella ensin itse.

Sooloseksi on hyvä tapa huolehtia omasta seksuaalisuudesta silloinkin, kun kumppani on vaikkapa sairauden vuoksi kyvytön seksuaalitoimintoihin tai yhdyntään.

3. Entä jos seksi ei kiinnosta?

Seksi on nykyään mediassa niin paljon esillä, että se voi luoda paineita haluta ja toisaalta ärsyttää. Se on kuitenkin jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia – samoin se, kiinnostaako se vai ei. On ihan ok olla haluamatta.

Mitä pidempään seksi on poissa ajatuksista, sitä vaikeampaa siihen on virittäytyä. Jos haluaisi haluta, seksuaalisen halun heräämistä ei kannata jäädä odottelemaan. Itseä kiihottavat mielikuvat ja sooloseksi voivat pitää vireyttä yllä.

4. Kuinka herätellä halu pitkän tauon jälkeen?

Mielikuvat ovat vapaita ja estottomia, ja oman pään sisällä turvallisia halun herättäjiä. Niiden lähteenä voi käyttää vaikkapa jonkin ihanan hetken muistoja, elokuvaa tai kirjallisuutta.

Yksi innostuu fantasioimaan, kun on ostanut uudet pikkuhousut – toinen herää vaahtokylvystä, kolmas makuelämyksestä. Oma halun herättäjä löytyy kokeilemalla.

5. Mitä jos sooloseksi hävettää?

Sooloseksi ei ole harvojen huvi ja outo asia, eikä se leimaa ihmistä mitenkään. Tutkimusten mukaan parisuhteessa yhdynnät ovat vähentyneet, mutta sooloseksille on käynyt päinvastoin. Keski-ikäisistä naisista 92 ja miehillä 97 prosentilla on kokemusta itsetyydytyksestä.

Iäkkäämpien ihmisten häpeää saattaa selittää se, että sooloseksiä pidettiin haitallisena vielä viitisenkymmentä vuotta sitten. Nyt tiedetään, että sooloseksi on normaali seksuaalisuuden ilmenemismuoto, ja omaan kehoon tutustuminen aloitetaan usein jo hyvin nuorena.

Seksuaalisuuteemme ja ajatuksiin sooloseksistä ovat vaikuttaneet vahvasti haitalliset käsitykset, joiden mukaan naisen kuuluu olla passiivinen ja vähemmän halukas. Naisen halukkuus ja seksuaalinen aktiivisuus ovat kuitenkin avainasemassa molempien kokemaan seksuaaliseen nautintoon.

6. Loukkaako toisen osapuolen sooloseksi kumppania?

Ei ainakaan pitäisi, sillä sooloseksi ei ole toiselta pois. Seksi luistaa kumppanin kanssa paremmin, kun kumpikin osapuoli on harjoitellut sitä itsensä kanssa. Kun tuntee oman kehon hyvin, uskaltaa heittäytyä rennommin seksiin toisen kanssa.

Sooloseksi pitää seksuaalienergiaa yllä, ja tällöin halu lähteä kumppanin kanssa seksiin viriää herkemmin. Sooloseksillä huomattavasti useampi saa orgasmin kuin yhdyntäliikkeiden kautta.

7. Mitä sooloseksi on yksinkertaisimmillaan?

Mielikuvien käyttö on helpoin tapa. Niiden voimaa ei kannata väheksyä, sillä osa ihmisistä saa niiden avulla jopa orgasmin. Usein tähän kuitenkin tarvitaan omia käsiä ja sormia. Naisilla klitoris ja miehellä terska ovat tyypillisesti kosketusherkät alueet, mutta kokeilemalla alueita löytyy laajemmaltakin – eikä vain sukupuolielinten alueelta.

Ohjeita sooloseksiin ja muun muassa vinkkejä sormien käyttöön löytyy netistä. Omat, hyvältä tuntuvat tavat saada mielihyvää löytää parhaiten tutkimalla ja kokeilemalla.

8. Onko seksivälineitä vaikea käyttää?

Jokainen osaa ja käyttää välineitä omalla tavallaan. Esimerkiksi hieromasauvaa ei ole pakko käyttää sisäisesti. Värisevällä sauvalla voi hivellä ulkoisia sukupuolielimiä tai koko kehoa.

Valtaosa ihmisistä ostaa seksivälineen netistä ja saa sen postin välityksellä kotiinsa. Välineet pakataan niin huomaamattomasti, ettei edes postinkantaja tiedä, mitä paketissa on.

9. Millainen seksiväline sopisi ensikertalaiselle?

Seksivälineiden hankinta kannattaa aloittaa katselemalla tuotekuvia. Se mikä miellyttää silmää ja minkä katselusta tulee hyvä mieli, on yleensä käytössäkin hyvä.

Tarve vaikuttaa valintaan. Jos nainen haluaa keskittyä klitorikseen, klitoriskiihotin on hyvä väline. Vibraattori eli värinää tuottava hieromasauva sopii samaan tarkoitukseen, mutta sitä voi käyttää myös sisäisesti emättimeen. Vibraattorin kanssa kannattaa käyttää liukuvoidetta, sillä jos limakalvot ovat kuivat, kokemuksesta voi tulla epämiellyttävä. Hieromasauvan kokoa voi hahmottaa vaikka banaanin ja mittanauhan kanssa.

Miehelle sooloseksiin hyviä välineitä ovat masturbaattorit ja keinovaginat.

10. Miten sooloseksiin saa vaihtelua?

Pariseksiin haetaan vaihtelua muuttamalla asentoja ja paikkaa, mutta voi sooloseksiäkin harrastaa eri asennoissa ja paikoissa.

Jo liukuvoide tekee tuntuman erilaiseksi. Seksivälineitä on valmistettu eri materiaaleista, joista jokainen saa aikaan erilaisen tuntemuksen. Niiden toimintaperiaatteet eroavat myös toisistaan: värinään perustuva naisten klitoriskiihotin tuntuu erilaiselta kuin imuun perustuva. Osa hieromasauvoista jäljittelee yhdyntäliikettä ja osa värinän taajuutta. Ihoa jäljittelevät, nystyröidyt ja juomutetut miesten masturbaattorit pyrkivät luomaan aidon tuntuman. Niistä ja keinovaginoista osan sisällä on moottori, joka tekee käyttäjän puolesta edestakaista liikettä. Moni pitää keinovaginoista, joissa alipaine saa aikaan imun.

Sooloseksi ei kuitenkaan ole pelkkää yhdynnän jäljittelyä, vaan oman kehon hyvänä pitoa. Kokeilemalla löytää uusia tapoja ja paikkoja, joita koskettaa.

Asiantuntija Annukka Lavikainen, sairaanhoitaja, auktorisoitu seksuaalineuvoja ja seksuaaliterapeutti, Kaalimato.com.

X