Mistä tietää, että juo liikaa? Onko alkoholinkäyttö kohtuullista vai lähteekö juominen lapasesta?

Läheisen huomautus alkoholinkäytöstä kannattaa ottaa vakavasti, sanoo päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Läheisen huomautus alkoholinkäytöstä kannattaa ottaa vakavasti, sanoo päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Paljonko voi juoda kohtuullisesti?

Täysin turvallista rajaa alkoholin käytölle on mahdotonta määritellä. Alkoholi on hermomyrkky, ja jokainen annos voi aiheuttaa haittoja elimistössä.

Käypä hoito -suositus määrittelee vähäisen riskin rajaksi naisilla 0–6 annosta viikossa ja miehillä 0–13 annosta viikossa. Mukana täytyy olla myös päiviä, jolloin ei ota yhtään.

On hyvä kuitenkin tiedostaa, että suositukset koskevat nuoria, terveitä ja tupakoimattomia aikuisia. Esimerkiksi ikääntyminen, ylipaino ja sairaudet lisäävät alkoholin haittavaikutuksia.

Mistä tietää, että juo liikaa?

Alkoholiongelma hiipii elämään yleensä hyvin hitaasti. On tavallista, että läheiset huomaavat vahingollisen alkoholinkäytön ennen kuin itse kiinnittää siihen huomiota. Siksi omasta juomisesta kannattaa huolestua, jos joku läheinen huomauttaa asiasta.

Juomisesta on syytä huolestua myös, jos huomaa olevansa jatkuvasti väsynyt, alakuloinen tai keskittymiskyvytön. Lisäksi hälytyskellojen täytyy soida, jos on päättänyt, ettei ota, mutta ottaa kuitenkin. Vaikka kyseessä olisi vain yhden saunaoluen juonti, omasta päätöksestä lipsuminen on varoittava merkki.

Miksi murheita ei kannata lievittää ryypyllä?

Murheisiin juominen on erityisen huono asia, jos sitä tapahtuu usein. Aluksi ihmisestä saattaa vaikuttaa, että alkoholi tarjoaa nopean ja helpon ratkaisun elämän ongelmiin.

Riippuvuutta aiheuttavan vaikutuksensa vuoksi alkoholi alkaa vähitellen kuitenkin viedä tilaa muilta pitkäkestoisemmilta selviytymiskeinoilta, kuten läheisen kanssa puhumiselta tai mieluisalta harrastamiselta.

Pikku hiljaa alkoholista saattaa tulla ainoa tapa hallita ja käsitellä vaikeita tunteita.

X