Narsistin kanssa pärjääminen vaatii omien rajojen puolustamista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Millä tapaa pystyy parhaiten puolustamaan läheisiään ja itseään narsistiselta perheenjäseneltä? Paraneeko narsismi iän myötä?

Irkku

Vastaus

Olisi syytä määritellä, mitä narsistisella ihmisellä tarkoitetaan. Onko kyseessä itseään korostava ihminen vai peräti luonnehäiriöinen? Narsisti-määritelmästä on tullut jonkinlainen muotidiagnoosi, jota käytetään erityisesti omasta puolisosta. Se ei kuitenkaan ole paras tapa ratkoa parisuhteen ongelmia. Parempi olisi puhua itse käyttäytymisestä ja toiminnasta. Hankalan lähimmäisen kanssa pärjääminen vaatii ainakin omien rajojen puolustamista. Sinun on kerrottava toiselle, miten sinua saa tai ei saa kohdella. Kaikkeen ei pidä suostua. Toisen on opittava näkemään, miltä huono kohtelu tuntuu ja miten se vaarantaa ihmissuhteet. Luonteenpiirteet eivät välttämättä muutu iän myötä, mutta toisaalta ihminen voi kasvaa ja kehittyä koko ikänsä, jos niin haluaa.


Tee edes nämä!

  1. Kerro ”narsistiselle” perheenjäsenelle, mitä ajattelet hänen käyttäytymisestään ja miltä se tuntuu. Älä leimaa häntä narsistiksi.
  2. Pyydä häntä muuttamaan käyttäytymistään.
  3. Mikäli perheen ihmissuhteet eivät ala parantua, hae apua ammattilaisilta.

Seura 28/2014

X