Miten riidellä rakentavasti?

Riitta ja Heikki saavat nykyään riidan aikaiseksi aivan pikku asioistakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Riitta ja Heikki saavat nykyään riidan aikaiseksi aivan pikku asioistakin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Riitan ja Heikin avioliitto tuntuu menneen yhdeksi riitelyksi ja kinasteluksi. Toisaalta he myöntävät, että jatkuvat riitely väsyttää ja tympäisee. Mielellään he haluaisivatkin palata aikaan, jolloin melkein jokainen toisen teko tai sana ei saanut aikaan riitaa.

Riitta myöntää kimmastuvansa helposti siitä, että joutuu sanomaan samasta asiasta Heikille toistuvasti kuin pikkulapselle. Pariskunta on esimerkiksi sopinut, että vuoteen sijaus on aamuisin Heikin vastuulla. Usein käy niin, että kun ulko-ovi painuu kiinni ja Riitta menee makuuhuoneeseen pukeutumaan, vuode on sijaamatta. Toinen asia, mistä myös usein tulee riitaa, on se, että Heikki lähtee muutamalle oluelle kavereittensa kanssa ja täyttämään veikkauskuponkia – mutta unohtuu retkelleen pariksikin tunniksi. Riitan lauantai-iltapäivän ateria on ennättänyt menettää makunsa ja sanaharkka on valmis.

Heikki puolestaan ei voi sietää Riitan tapaa puuttua hänen elämäänsä tavalla, jonka hän kokee kyttäykseksi ja holhoamiseksi. Miksi vaimon pitää puuttua esimerkiksi hänen pukeutumiseensa? Tai huomauttaa hänelle aamulla, että parta on huolimattomasti ajettu?

Usein sitten käy niin, että pikkuasia paisuu yli äyräitten ja syntyy iso välienselvittely. Heikki on sitä mieltä, että usein riita syntyykin näennäisen pienestä asiasta, ja saa mahdottomat mittasuhteet. Hänestä tuntuu, että vaimo ylireagoi, kuin löisi hyttystä halolla.

Toisaalta he ovat iloisia siitä, että riitely ei ole kummankaan yksinoikeus, vaan molemmat purkavat tuntojaan riidaksi asti. Riitelyn ydintä miet-tiessään molemmat olisivat valmiita myöntämään, että se, mistä riidellään ei ole se varsinainen riidan syy.

Seura 02/2014

Kissa pöydälle

Heikki ja Riitta riitelevät eri asiasta kuin mistä kantavat pahaa mieltä. Kummankin tulisi kysyä itseltään, mikä minua oikeasti tässä suhteessa pännii. Miksi puhumme aidan seipäästä, kun koko aita olisi suoristettava tai päinvastoin?

Riitelytaitoihin kuuluu rohkeus sanoa, mistä kenkä puristaa. Miksei Heikki kotoa lähtiessä sano suoraan, minne hän menee? Mitä tapahtuisi, jos sanoisi? Onko molemmilla aikaa omiin, kaipaamiinsa asioihin, ja tehdäänkö yhdessä riittävästi molempien mielestä mukavia juttuja – ei vain kotitöitä? Onko suhteessa tarpeeksi läheisyyttä ja itsenäisyyttä?

Riitelyn avaimia ovat avoimuus ja asiallisuus. Kummankin on saatava sanoa toisen suivaantumatta, missä mättää. Toiveet esitetään asiallisesti, loukkaamatta ja kunnioittavasti. Sen jälkeen listataan asiat, jotka ovat oman hyvinvoinnin kannalta tärkeitä: oma hyvinvointi tuo parisuhteeseen tasapainon. Arjen iloista, yksilön tilasta ja tarpeista, yhteisestä ajasta ja avoimuudesta keitettävä soppa tekee molemmat kylläisiksi.

Marianna Stolbow, Parisuhdekouluttaja LiberaMente Oy

X