Näin pähkinäallergisen kannattaa toimia

Pähkinäallergia voi olla vaarallinen

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© colourbox

Pähkinäallergia voi olla vaarallinen
(Päivitetty: )
Teksti:
Heini Kilpamäki

Pähkinäallergia salpaa pahimmillaan hengen. Onneksi niin käy melko harvoin, sanoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Pähkinäallergia ei aiheudu kaikista pähkinä-nimisistä 

Totta. Kookospähkinä ja muskottipähkinä eivät ole nimestään huolimatta oikeasti pähkinöitä. Kookospähkinä kuuluu palmu- ja muskottipähkinä maustekasveihin. Tämä on mennyt useilta ihmisiltä jo pitkään sekaisin. Toisaalta on olemassa sellaisia ruoka-aineita, jotka saattavat aiheuttaa pähkinäallergikolle reaktioita. Näitä ovat muun muassa manteli ja siemenet. Allergia on elinikäinen, eikä helpotu aikaa myöten.

 

”Saattaa sisältää pähkinää” -merkintä on otettava elintarvikkeessa aina vakavasti

Tarua. Varsinkin henkilön, joka ei ole saanut kuin vähäisiä oireita, ei tarvitse noudattaa merkintää orjallisesti. Monet valmistajat painavat varmuuden vuoksi merkinnän tuotteensa kylkeen, jotta voivat sanoutua irti mahdollisista reaktioista. Neuvomme, että mikäli henkilöllä on ollut vakavia oireita, jossa kurkku on turvonnut ja hän on joutunut käymään sairaalassa, merkintä kannattaa ottaa vakavasti.

 

Mitä nopeammin hoitoon, sen parempi.

Totta. Pähkinäallergian oireet alkavat 15–20 minuutin päästä pähkinälle altistumisesta. Oireiden kirjo on moninainen, mutta yleisimmillään esiintyy suun kutinaa, huulten turpoamista ja pahoinvointia, sekä pahimmillaan kurkun turpoamista. Oksentelu on yleistä erityisesti lapsilla.

Jokaisella vakavaa allergiaa sairastavalla tulisi olla ensiapuna adrenaliini-injektori. On arvioitu, että kaiken kaikkiaan anaflyaksiaan kuolee joka toinen vuosi Suomessa yksi ihminen. Vakavan allergisen reaktion muita tyypillisiä aiheuttajia ovat ampiaisen ja mehiläisen pistot.

Taistelu allergeeneja vastaan

Osaatko auttaa allergiakohtauksen saanutta?

X