Päivin keuhkokuume vei voimat ja teki vetämättömäksi kuukausiksi

Keuhkokuume voi tulla yllätyksenä, sillä se ei aina nosta korkeaa kuumetta. Toipuminen voi kestää todella kauan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päivi Viitanen tekee vapaaehtoistyötä kokemuskouluttajana. ”Perussairaan kannattaa suojautua keuhkokuumeelta.” Itse hän on ottanut esimerkiksi pneumokokkirokotteen.

Keuhkokuume voi tulla yllätyksenä, sillä se ei aina nosta korkeaa kuumetta. Toipuminen voi kestää todella kauan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Päivi Viitasen, 52, keuhkokuumeesta on useita vuosia, mutta sairaus vaikuttaa yhä hänen elämäänsä. Hän suojautuu uudelta keuhkokuumeelta rokotteella. Käsidesi kulkee Päivin mukana käsilaukussa kaikkialla.

Tähän havahduin

Olen sairastanut lapsesta asti keuhkofibroosia. Se on harvinainen sairaus, jossa keuhkoihin muodostuu sidekudosta. Keuhkoistani vain kolmasosa toimii. Lisäksi minulla on astma. Kumpikin sairaus aiheuttaa hengenahdistusta, ja niiden vuoksi flunssani etenevät usein keuhkoputkentulehduksiksi.

Olin niin tottunut toistuviin keuhkoputkentulehduksiin ja niiden aiheuttamaan yskään, etten kahdeksisen vuotta sitten lähtenyt ajoissa lääkäriin. Ihmettelin vain, miksi yskä tällä kertaa kesti tavallista pidempään ja minulla oli välillä pikkaisen kuumetta. Lisäksi olin syönyt tähän tulehdukseen jo antibioottikuurin.

Hakeuduin lääkäriin vasta, kun yskän vuoksi vähiin jääneet yöunet veivät voimani.

Vastaanotolla

Lääkäri lähetti minun keuhkokuviin, joissa näkyi selkeä varjostuma eli keuhkokuume.

Sairaus tuli minulle täytenä yllätyksenä. Olin aina luullut, että keuhkokuume nostattaa niin korkean kuumeen, että sairastuneesta tulee vuodepotilas.

Siirryin suoraan lääkärin vastaanotolta sairaalaosastolle.

Olin viettänyt lapsena fibroosin takia pitkiä aikoja sairaalassa, mistä minulle on jäänyt sairaalakammo. Onneksi suoneen annettu antibiootti tehosi nopeasti, ja pääsin muutaman päivän kuluttua kotiin.

Näin hoidin itseäni

Sain sairaalasta mukaani antibioottilääkkeet ja ohjeen levätä kunnolla.

Olen fibroosin vuoksi työkyvyttömyyseläkkeellä, enkä perussairauteni takia voi juosta enkä tehdä fyysisesti raskaita töitä. Pakkolepo tuntui silti kamalalta ajatukselta, sillä tykkään tehdä käsitöitä ja ulkoilla. Nyt keuhkokuume kuitenkin väsytti niin, etten jaksanut kuin maata.

Kova väsymys ja vetämättömyys kestivät pitkään, kuukausien ajan. Epäilen, etten toipunut keuhkokuumeestani koskaan kokonaan, sillä siitä alkoi vakavien sairauksien kierre. Muutaman vuoden päästä keuhkokuumeesta sain sydänlihastulehduksen ja viime vuonna aivoinfarktin, eli sain todellista siedätyshoitoa sairaalakammooni. Hyvän ja nopean hoidon ansiosta olen hengissä. Selvisin aivoinfarktista näkökenttäpuutoksella.

Tässä ja nyt

Jos saan flunssan tai tunnen outoja oireita, en enää jää odottelemaan paranemista, vaan menen heti lääkäriin.

Flunssakautena välttelen isoja ihmisjoukkoja, pesen tavallistakin ahkerammin käsiäni ja kannan pientä käsidesipulloa käsilaukussani. Kotona käsidesipullolla on oma paikkansa tiskipöydällä.

Otan aina influenssarokotteen ja otin omalääkärini suosituksesta myös pneumokokkirokotteen.

Olen nykyään jatkuvasti uupunut, enkä kestäisi yhtään lisäsairautta, en ainakaan keuhkokuumetta.

Minulla on jonkin verran ylipainoa, mikä haittaa keuhkojen toimintaa. Koetan hallita painoani kiinnittämällä huomiota syömisiin, sillä liikunnan avulla laihduttaminen ei perussairauteni vuoksi onnistu.

Osallistun aktiivisesti kotipaikkakuntani Hengitysyhdistyksen toimintaan. Yhdistystoiminta on henkireikäni ja auttaa viemään ajatukset pois uupumuksesta. Saan voimaa vertaisistani.

Lue myös:

Kuinka keuhkokuumetta ehkäistään?

Mykoplasma ja keuhkokuume yhtä aikaa

 

Pneumokokilta voi suojautua

A Keuhkokuume on bakteerin tai viruksen aiheuttama keuhkokudoksen tulehdussairaus. Aiheuttaja on usein pneumokokkibakteeri.

B ”Oireita ovat kuume ja yskä, joskus myös hengenahdistus ja kylkipistos. Varsinkin vanhuksilla tauti voi olla kuumeeton ja ilmetä sekavuutena ja yleiskunnon laskuna”, ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

C Pneumokokilta voi suojautua rokotteella. Rokote kuuluu pikkulapsilla rokotusohjelmaan, muille se on maksullinen. Keuhkokuume voi tulla influenssan jälkitautina, joten influenssarokote suojaa keuhkokuumeelta.

X