Paritanssi hellii aivoja

Miksi paritanssi virkistää mielialaa? Yliopistotutkija, tanssi-, liike- ja musiikkiterapeutti Marko Punkanen kertoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miksi paritanssi virkistää mielialaa? Yliopistotutkija, tanssi-, liike- ja musiikkiterapeutti Marko Punkanen kertoo.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

Tanssin sujuminen edellyttää hyvää rytmitajua ja musikaalisuutta.

Tarua. Kilpatanssissa on toki selkeät arvioin-tikriteerit, ja ulkopuolinen arvioija voi huomata rytmitajun puutteita. Kuitenkin tanssin voi aloittaa ja siitä voi nauttia, vaikkei olisi musikaalisesti harjaantunut.

Tanssii tähtien kanssa -kisastakin huomataan, miten nopeasti harjoittelemalla oppii suhteuttamaan omaa liikettään kuultuun musiikkiin. Kun on motivoitunut oppimaan, kuka tahansa voi kehittyä niin, että paritanssi sujuu.

Tanssi tekee hyvää myös aivoille.

Totta. Kehon liike muovaa aivojamme koko elämämme ajan. Paritanssi on erityisempää liikettä kuin moni muu, koska siihen kuuluvat sosiaalinen kanssakäyminen ja kehojen kontakti. Kosketus aktivoi oksitosiinihormonin tuotantoa, joka saa tuntemaan mielihyvää.

Liikkuminen puolestaan vilkastuttaa aivojen serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa, mikä vaikuttaa mielialaan ja mielenterveyteen. Tanssiin kuuluva musiikin kuuntelu aktivoi niin ikään aivoja. Tuoreessa tutkimuksessa tangoharjoittelu neljä kertaa viikossa paransi koehenkilöiden ahdistusta, masennusta ja uniongelmia jopa kahdessa viikossa.

Tanssista voi nauttia vain parketilla.

Tarua. Tanssista voi nauttia ihan missä tahansa. Tanssi voi saada lisäsävyjä paikassa, joka ei ole niin tavanomainen. Tanssista on myös mahdollista nauttia katselemalla sitä vaikkapa televisiosta. Silloin aivoissa aktivoituvat samat alueet, jotka aktivoituvat tanssiessa. Pelkkä liikkeen näkeminen kehittää motorisia taitoja. Tämä johtuu aivojen peilisoluista.

Seura 27/2013

X