Pitääkö kutinasta huolestua? - Näin hoidat kutisevaa ihoa

Kutinan syy on lähes aina varsin tavallinen ja vaaraton, sanoo ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Jyväskylän Terveystalosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ihon kuivuminen ja kutiseminen ikääntymisen myötä on yleistä.

Kutinan syy on lähes aina varsin tavallinen ja vaaraton, sanoo ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Jyväskylän Terveystalosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Herkkä iho kutisee helpommin.

Totta. Ihoa luonnehditaan yleensä herkäksi, kun se on atooppinen. Kutina on atooppisen ihon tyypillinen oire. Lapsilla ja nuorilla atopia näkyy usein taiveihottumana, jolloin polvi- ja kyynärtaipeet punoittavat ja niiden iho saattaa rikkoontua.

Ihossa olevaa tulehdusta voidaan hoitaa lääkevoiteilla, valohoidolla ja kortisonitableteilla, joskus immuunijärjestelmää hillitsevillä hoidoillakin, jos kyse on vaikeasta atooppisesta ihottumasta. Atopian syy kulkee perintötekijöissä eli suomalaisilla on siihen geneettinen taipumus. Ulkoiset tekijät tuovat tuon taipumuksen esiin.

Kutina kertoo ihon kuivuudesta.

Tarua. Myös rasvainen iho voi kutista. Näin käy esimerkiksi tuiki tavallisessa tali-ihottumassa, jossa iho tuottaa liikaa talia. Ihon kuivuminen ja kutiseminen ikääntymisen myötä on yleistä.

Säännöllinen rasvaus perusvoiteella on hoidon kulmakivi. Lisäksi kuivaa ihoa voidaan hoitaa valolla. Kuivaihoista suositetaan myös välttämään runsasta saunomista ja saippuapesuja.

Kutina voi olla yleissairauden merkki.

Totta. Yleensä kutina johtuu atooppisesta ihottumasta, nokkosrokosta, syyhypunkista tai jostakin ihosairaudesta, mutta joskus harvoin kyse saattaa olla esimerkiksi maksan tai munuaisten sairaudesta. Tällöin kutinaan liittyy tosin myös muita oireita. Äkillisesti iskevän, voimakkaan kutinan syy tulee aina selvittää — etenkin silloin, kun siitä kärsii nuori henkilö.

Lue myös:

Mitä voi tehdä, kun atooppinen iho kutisee ja punoittaa?

Talvella iho kuivuu ja kutisee – mitä voin tehdä?

X