Punkkirokote kannattaa ottaa jo alkukeväästä – Varaudu ajoissa puutiaisaivotulehdusta vastaan

Vaikka ottaisi punkkirokotteen, ei voi täysin huokaista helpotuksesta – TBE-punkkirokote suojaa ainoastaan puutiaisaivotulehdukselta. Se ei suojaa muilta punkkien levittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Puutiaisaivotulehdusrokote kannattaa ottaa ajoissa.

Vaikka ottaisi punkkirokotteen, ei voi täysin huokaista helpotuksesta – TBE-punkkirokote suojaa ainoastaan puutiaisaivotulehdukselta. Se ei suojaa muilta punkkien levittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anastasia Ranta

Punkkirokote antaa suojaa puutiaisaivotulehdusta eli Kumlingen tautia vastaan.  Puutiaisaivokuume on keskushermostoon vaikuttava virusinfektio. Siihen ei ole olemassa hoitoa.

Punkkirokote jo alkukeväästä

Yleensä tartunnan saa puutiaisen eli punkin puremasta niillä alueilla, joilla virusperäistä puutiaisaivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta esiintyy punkeissa. Jotta saisi kattavan suojan ajoissa, punkkirokote on hyvä ottaa jo alkukeväästä.

”Puutiaiskausi alkaa Etelä-Suomessa muuta maata aiemmin. Ilmaisrokotealueilla ohjeistetaan kuntia siten, että rokotukset aloitettaisiin jo maaliskuun loppupuolella”, THL:n tutkija Sari Huusko sanoo.

TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta on selvästi aiempaa enemmän Kirkkonummen Luoman alueella ja Sipoon saaristossa. Alueet on siksi otettu mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan.

Maksuton rokotusohjelma jatkuu Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Lohjanjärven saaristoalueella sekä Kustavissa.

Maksuttomiin TBE-rokotuksiin ovat oikeutettuja alueen vakituiset asukkaat sekä kolme vuotta täyttäneet loma-asukkaat.

Kannattaako punkkirokote ottaa? Tarkista rokotussuositukset karttasovelluksesta

Tapauksia on eniten saaristo- ja rannikkoseuduilla. TBE-rokotuksia suositellaan vain riskialueilla luonnossa liikkuville.

Ilmoitettujen puutiaisaivotulehdustapausten määrä on kasvanut viime vuodesta. THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 91 tapausta vuonna 2020, vuonna 2019 määrä oli 69.

On huomioitavaa, että yli 80 prosentissa Suomen kunnista TBE-tartuntoja ei ole todettu ollenkaan seurantavuosina 2016–2020. Puutiaisaivokuume on keskimäärin harvinainen ja tapaukset rajautuvat usein pienille alueille.

Kuntakohtaiset tapausmäärät ja rokotussuositukset voi tarkastaa THL:n karttasovelluksesta.

Suojaudu punkin puremalta sopivalla vaatetuksella

Vaikka ottaisi punkkirokotteen, ei voi täysin huokaista helpotuksesta, sillä TBE-rokote suojaa ainoastaan puutiaisaivotulehdukselta. Se ei estä punkkeja tarttumasta ihoon, eikä suojaa muilta punkkien levittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta.

”Borrelioosi on paljon puutiaisaivotulehdusta yleisempi tauti Suomessa. On arvioitu, että puutiaisista 20-25 prosenttia kantaa borrelioosibakteeria”, THL:n tutkija Sari Huusko kertoo.

Huusko kehottaa luonnossa liikkuvia suojautumaan punkeilta oikeanlaisella pukeutumisella.

”Paras keino suojautua punkeilta on pukeutuminen. Kannattaa pukea pitkälahkeiset, vaaleat housut ja laittaa sukat lahkeiden päälle. Punkkikarkoitteita voi myös käyttää ja punkkitilanne on hyvä tarkistaa ainakin kerran päivässä.”

Lue myös: Punkki on peto: tuhannet sairastuvat vuosittain borrelioosiin

Lue myös: 10 kysymystä punkeista: Miten punkki irrotetaan oikein? Miten punkin puremakohta oireilee?

X