Sairastatko rasvamaksaa tietämättäsi? Korjaako tipaton tammikuu tilanteen?

Alkoholi on rasvamaksan suurin riskitekijä. Yli 40-vuotiaiden, ylipainoisten naisten riskirajan pitäisi olla kolme tai neljä alkoholiannosta viikossa, sanoo laboratoriolääketieteen professori Onni Niemelä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rasvamaksaan voi sairastua, vaikka alkoholia käyttäisi vain vähän.

Alkoholi on rasvamaksan suurin riskitekijä. Yli 40-vuotiaiden, ylipainoisten naisten riskirajan pitäisi olla kolme tai neljä alkoholiannosta viikossa, sanoo laboratoriolääketieteen professori Onni Niemelä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Rasvamaksaa voi sairastaa tietämättään.

Totta. Varsinkin monet naiset sairastavat rasvamaksaa tietämättään, koska maksa-arvoja on tulkittu Suomessa vuosia väärillä viitearvoilla. Nyt arvoja on pääsääntöisesti laskettu, ja sen myötä esimerkiksi vain vähän alkoholia käyttävien, lievästi keskivartalopyöreiden naisten rasvamaksat löytyvät aiempaa paremmin.

Suomessa poikkeavan korkeat maksa-arvot on perinteisesti yhdistetty liialliseen alkoholin käyttöön. Rasvamaksaan voi kuitenkin sairastua, vaikka alkoholia käyttäisi vain vähän. Ei-alkoholiperusteinen rasvamaksa on jo nyt Suomessa hiljainen kansantauti.

Alkoholin riskirajoja pitäisi puolittaa.

Totta. Alkoholin kohtuullisen käytön riskirajan voisi mielestäni puolittaa ihmisiltä, joilla täyttyy jo jokin riskitekijä, kuten ikä, ylipaino, liikunnan puute tai tupakointi. Esimerkiksi yli 40-vuotiaiden, ylipainoisten naisten raja voisi mielestäni olla kolme tai neljä alkoholiannosta viikossa.

Jos muita riskitekijöitä ei ole, nykyiset rajat ovat sopivia. Kohtalaisen riskin rajana voi pitää miehillä 14 annosta ja naisilla seitsemän annosta alkoholia viikossa. Yksi alkoholiannos vastaa noin pullollista keskiolutta.

Kuukauden tipaton ei auta maksaa.

Tarua. Jos pitäytyy raittiina, maksaentsyymit normalisoituvat yleensä jo kahdessa, kolmessa viikossa. Kuukauden tipattomalla maksa-arvojen tulisi laskea ihmisen omalle, normaalille tasolle. Jos arvot jostakin syystä jäävät koholle, taustalla vaikuttaa jokin muu tekijä kuin alkoholi, kuten ylipaino itsessään tai jo alkanut maksasairaus.

Lue myös:

Lapsillakin on jo rasvamaksaa – tässä syy

Kun maksan viitearvot laskivat, on löydetty aikaisempaa enemmän orastavia maksasairauksia – Näin huolehdit maksastasi

X