Sydämen vajaatoiminta voi tulla yllätyksenä - näin tunnistat vaaran merkit

Koko ikänsä aktiivisesti kuntoillut Ari Toivonen sai viisikymppisenä yhtäkkiä sydäninfarktin. Yhtä odottamattomasti hänellä diagnosoitiin sydämen vajaatoiminta muutama vuosi sitten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ari Toivonen pitää huolta kunnos-taan golfaamalla tai käymällä kuntosalilla vähintään joka toinen päivä.

Koko ikänsä aktiivisesti kuntoillut Ari Toivonen sai viisikymppisenä yhtäkkiä sydäninfarktin. Yhtä odottamattomasti hänellä diagnosoitiin sydämen vajaatoiminta muutama vuosi sitten.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Sydämen vajaatoiminta -diagnoosi yllätti. Lue Ari Toivosen kokemuksia sydämen vajaatoiminnasta.

Kun nyt 76-vuotias Ari Toivonen oli viisikymppinen, hän kävi isossa terveystarkastuksessa. Kaikki arvot olivat hyvät, ja lääkäri kehui myös terveitä elämäntapoja. Vain muutaman kuukauden päästä Toivonen heräsi sydäninfarktin aiheuttamaan valtavaan rintakipuun.

Tähän havahduin

Minun onneni oli, että pääsin hoitoon nopeasti. Ambulanssi oli paikalla vartissa, ja pääsin sairaalaan liuotukseen alle tunnissa. Sairaalassa kävi ilmi, että minulla oli sepelvaltimotauti. Tila oli niin vakava, että pääsin ohitusleikkaukseen kahdessa viikossa.

Sydäninfarkti ja sepelvaltimotauti tulivat minulle täysin yllätyksenä. Olin kuvitellut olevani loistokunnossa. Olin pelannut erilaisia mailapelejä koko ikäni. Neljävitosena olin squashin Suomen mestari veteraanisarjassa, ja peruskuntoni oli siltä pohjalta todella hyvä. Mielessäni ei ollut koskaan käynyt, että sydämessäni voisi olla jotain vikaa.

Lue myös: Sydänsairauden rankat hoidot veivät Kristiinan, 61, voimat: ”Mieheni joutui joka ilta kantamaan minut makuu­huoneeseen”, Kotiliesi.fi.

Ohitusleikkauksen jälkeen

Ohitusleikkauksen jälkeen oloni oli todella huono, ja jouduin olemaan sairaalassa viikon. Kun pääsin kotiin, mielialani kohosi nopeasti, sillä toipuminen oli hyvin nopeaa. Kun yhtenä päivänä jaksoin kävellä 50 metriä pihalla, seuraavana päivänä matka oli jo sata metriä.

Kolmen kuukauden jälkeen tuli kuitenkin täydellinen pysähdys. En kokenut enää selviä toipumisen merkkejä. Muutuin tavallista ilkeämmäksi. Myöhemmin Sydänliitosta kuulin, että se on hyvin tavallinen vaihe ohitusleikkauksen jälkeen. Kun toipuminen hidastuu, ihmiset muuttuvat joko tavallista vihaisemmiksi tai masentuneemmiksi. Minun kohdallani vaihe ilmeni vihaisuutena, joka onneksi meni jonkin ajan päästä ohitse.

Sain myös hyvät ruokavalio-ohjeet, joita noudatin tarkasti. Jätin pois eläinrasvat, kuten voin, ja lisäsin kalan syömistä. Jatkoin vanhaa harrastustani tennistä, ja melkein unohdin koko sepelvaltimotaudin.

Vajaatoiminta löytyy

Viitisen vuotta sitten olin normaalisti seurantakäynnillä lääkärissä. Lääkäri kuunteli sydäntäni ja sanoi, että kärsin sydämen vajaatoiminnasta. Sydämeni ei siis pysty pumppaamaan niin paljon verta kuin tarvitsisin. Se on hyvin yleinen oireyhtymä sepelvaltimotaudin jälkeen.

Itse en ollut taaskaan huomannut mitään oireita, ja asia tuli täysin yllätyksenä.

Lääkitystäni muutettiin, ja sain uusia ruokavalio-ohjeita, mutta muuten en huomannut muutoksia elämässäni.

Vasta pari vuotta myöhemmin rintaani alkoi pistää kävellessäni. Se on tyypillinen sydämen vajaatoiminnan oire. Silloin päätin ryhtyä pelaamaan golfia, sillä siinä voi liikkua golfautolla.

Lääkäri myös kehotti pudottamaan hieman ylipainoa, jotta olo paranisi. Päätin laihduttaa ilman kummallisia temppuja. Jätin valkoiset jauhot ja sokerin pois, ja aloin syödä enemmän kasviksia ja hedelmiä.

Kesällä marja-aikaan voin hyvin syödä litran kirsikoita, mansikoita tai mustikoita päivässä. Vuodessa paino putosi seitsemän kiloa.

Painonpudotuksesta apua

Painonpudotus helpotti oloani paljon. Rintakipua ilmaantuu kävellessä harvemmin. Painoindeksini on vielä vähän yli 25, eli muutaman kilon voisin vielä pudottaa. Muuten voin nykyään todella hyvin, enkä koe olevani ollenkaan sairas.

Yritän päästä kuntosalille tai golfkentälle vähintään joka toinen päivä. Golf on henkisesti hyvä harrastus, koska siinä tulee ulkoiltua monta tuntia päivässä. Ajatukset pääsevät samalla tuulettumaan.

Kokemukseni sydämen vajaatoiminnasta on opettanut kärsivällisyyttä. Nykyään osaan pelata niin, etten hermostu, jos pallo ei mene sinne minne haluan. Lisäksi tapaan kentällä paljon kivoja ihmisiä.

Lue lisää:

Sydän ei jaksanut ilman tahdistinta

Väsymys voi olla vaaran merkki

A Sydämen vajaatoiminta tarkoittaa, että sydänlihas ei pysty pumppaamaan riittävästi verta elimistöön. Kyse ei ole itsenäisestä 
sairaudesta vaan oireyhtymästä, jonka taustalla voi olla useita erilaisia sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia.

B Riskiryhmässä ovat ihmiset, joilla on todettu jokin merkittävä sydänsairaus. Tavallisimpia vajaatoimintaan johtavia tiloja ovat sepelvaltimotauti, verenpainetauti ja läppäviat.

C ”Vajaatoiminta oireilee tavallisesti hengenahdistuksena tai poikkeavana väsymyksenä rasituksessa tai levossa. Lisäksi se voi aiheuttaa painon nousua ja turvotuksia”, kertoo sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Marit Granér HYKSistä.

X