Syövän, sukupuolitaudin ja kohta myös HIV:n voi testata itse kotona – kannattaako?

Kotitesti voi paljastaa diabeteksen tai klamydian. Lääkäri kertoo, mitkä testeistä ovat hyviä ja mitkä haitallisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ovatko vaihdevuotesi alkaneet? Onko kehossasi huumejäämiä? Kotitestejä kaupataan moneen tarkoitukseen.

Kotitesti voi paljastaa diabeteksen tai klamydian. Lääkäri kertoo, mitkä testeistä ovat hyviä ja mitkä haitallisia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Johanna Jantunen

Apteekeista löytyy nykyisin laaja kirjo erilaisia testejä. Itse voi testata muun muassa laktoosi-intoleranssia, virtsatietulehdusta, keliakiaa tai taipumusta ylipainoon.

Voiko testien avulla välttää turhia lääkärikäyntejä? Vai onko vaarana, että ihmiset alkavat itse toimia omina lääkäreinään?

Lääkäri Päivi Metsäniemen mielestä toiset testit ovat huomattavasti tarpeellisempia kuin toiset.

”Osa testeistä voi olla jopa selkeästi haitallisia, jos tietoon testituloksesta ei sisälly riittävää määrää informaatiota, jonka ammattilainen olisi ajatellut omien aivojensa läpi.”

Huumetesti: todella epäilyttävä

Kotona tehtävä huumetesti on virtsatesti. Testi lupaa paljastaa viiden minuutin kuluessa, onko ihminen käyttänyt huumeita ja jos on, mitä huumetta.

Metsäniemi pitää huumetestiä todella epäilyttävänä.

”Huumetestin tulkinta vaatii terveydenhuollon ammattilaisellekin lisäkoulutusta. Väärä positiivinen tulos voi aiheuttaa vaikka mitä hämminkiä.”

Syöpätestit: turhaa huolta

Osa testeistä markkinoi itseään syövän paljastajina. Suolistotestin tulokset voivat kertoa piilevästä paksusuolen syövästä, ja prostata-testillä voi selvittää, onko eturauhassyöpään liittyvä PSA-pitoisuus koholla.

Metsäniemi suhtautuu syöpätesteihin varauksella.

”Edes terveydenhuollon ammattilaiset ja akateemiset tutkijat eivät ole päässeet lopulliseen konsensukseen siitä, pitääkö näitä syöpiä seuloa tai millä tavalla. Olisin tosi varovainen ennen kuin lähtisin suosittelemaan näitä kotitestejä.”

Kotitestit voivat herättää vain turhaa huolta.

”Lisääntynyt huoli voi aiheuttaa joukon turhia tutkimuksia, jotka voivat olla jopa vaarallisia tai haitallisia.”

Sukupuolitautitesti: madaltaa kynnystä

Suomessa apteekeista on saatavilla klamydiatestejä. Metsäniemen mukaan klamydiatesti on huomattavasti syöpätestejä parempi kotitesti.

”Sinulla joko on klamydia tai ei ole. Syövässä puolestaan on kysymys riskistä, ja esimerkiksi PSA-tason nousu voi tarkoittaa tuhatta eri asiaa.”

Kotitestit voivat myös madaltaa kynnystä testata arkaluontoisia sairauksia.

”Klamydia pääsee nuorison keskuudessa leviämään usein senkin vuoksi, että testauskäytännöt voivat tuntua nuorista monimutkaisilta,” Metsäniemi kertoo.

On tärkeää, että ihmiselle tehdään hyvin selväksi se, että mitä tulee tehdä, jos testitulos on positiivinen. Toisaalta testitulos ei kuitenkaan ole sataprosenttisen luotettava. Negatiivinen tulos voi olla virheellinen.

”Testin hyödyllisyys riippuu hirveästi testistä ja siitä ohjeistuksesta, joka testin mukana tulee. Ja vaikka olisi hyvät kirjalliset ohjeet, se ei vielä takaa, että ihmiset osaisivat noudattaa niitä  ja ajatella kokonaiskuvaa.”

Isossa-Britanniassa markkinoille tuli maaliskuussa HIV-kotitesti. Suomessa sitä ei toistaiseksi ole myynnissä.

Lihavuusgeenitesti: haitallinen

Metsäniemi ei suosittele lihavuusgeeniä mittaavaa testiä. Kyseessä on DNA-testi, joka etsii ylipainoon ja lihavuuteen liitettyjä geenejä ja geenimuunnoksia.

Testi tehdään ottamalla posken sisäpuolelta näyte, joka lähetetään analysoitavaksi.

”Testi voi olla peräti haitallinen, jos sen perusteella aletaan tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitä, mitkä oman ylipainon syyt ovat.”

Hyvin harvoin kotitestit korvaavat lääkärin tekemää arviota. Lääkärillä on enemmän tietoa tilanteesta ja ihmisen kokonaisterveydestä.

Sokeritesti: hyödyllinen

Metsäniemen mukaan laktoosi-intoleranssin testaaminen kotitestillä kuulostaa ihan hyvältä. Hyväksynnän saavat myös verensokeria mittaavat testit. Sokeritesti voi herättää ihmisen muuttamaan elintapojaan.

”Suomessa on hirveän paljon ihmisiä, jotka sairastavat tietämättään diabetesta. Jos kotitestin avulla ihminen tulee tietoiseksi siitä, että hänellä on riski diabetekseen tai että verensokeri on koholla, hän osaa ehkä hakeutua hoitoon.”

Virtsatietietulehdustesti: puutteellinen

Vaikka virtsatietulehduksen voisi testata itse kotona, lääkärille on joka tapauksessa mentävä lääkereseptin saamiseksi.

”Testi ei myöskään erottele, mistä tulehdus johtuu. Miehellä virtsatietulehdusta ei pidä olla ollenkaan, joten positiivinen tulos vaatii aina lisäselvityksiä. Naisillakin pitää miettiä hirveän monta asiaa, jotta lääkemääräys voidaan tehdä.”

Metsäniemi ei tyrmää kotitestejä, vaikka nostaakin esiin niissä piilevät sudenkuopat.

”Ennen ajateltiin, että verenpainemittaus on luotettava vain, jos sen on tehnyt terveydenhuollon ammattilainen. Nyt taas tiedetään, että verenpaineen mittaaminen kotona on jopa luotettavampaa.”

Kun tieto kotimittauksista täydentyy, niitä voidaan hyödyntää enemmän.

”Aika näyttää, mille on oikeasti käyttöä ja mitkä ovat tähdenlentoja.”

Vaihdevuodet, vatsahaava – myös näitä voit testata:

 • Estrogeenin nauttimiseen liittyvä veri­tulppariski
 • Hedelmällisyys
 • Hiivatulehdus
 • Jalka- ja nivussilsa
 • Kolesteroli
 • Kynsisieni
 • Lihasominai­suudet
 • Ovulaatio
 • Raskaus
 • Vaihdevuodet
 • Vatsahaava
X