Tänään on hepatiittipäivä - tunnetko eri hepatiitit?

Maailman hepatiittipäivää vietetään 28. heinäkuuta. Hepatiittiviruksia on kolme - muistatko, miten ne eroavat toisistaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hepatiitti koskettaa neljääsataa miljoonaa ihmistä maailmassa.

Maailman hepatiittipäivää vietetään 28. heinäkuuta. Hepatiittiviruksia on kolme - muistatko, miten ne eroavat toisistaan?
(Päivitetty: )
Teksti: Seura

Viruksen aiheuttama hepatiitti koskettaa neljääsataa miljoonaa ihmistä maailmassa, ja arviolta 1,4 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain hepatiitin aiheuttamaan sairauteen. Kuitenkin vain viisi prosenttia tartunnan saaneista tietää siitä.

Maailman hepatiittipäivänä 28. heinäkuuta on hyvä palauttaa mieliin, millaisesta ja miten vaarallisesta viruksesta on kyse.

A-hepatiitti

A-hepatiitti tarttuu helpoiten mutta on toisaalta hepatiiteista harmittomin. Se leviää ruuan, likaisten käsien ja ulosteiden välityksellä ja on yleinen huonon hygienian maissa.

A-hepatiitti itää 2-7 viikkoa ja voi oireilla ruokahaluttomuutena, pahoinvointina, kuumeena ja ihon ja silmien keltaisuutena. Viruksen aiheuttama tulehdus menee ohi itsestään lähes aina, ja yksi tartunta tuottaa immuniteetin.

A-hepatiitti on hyvin harvinainen Suomessa. On kuitenkin epäilty, että tautitapauksia olisi aiheutunut kuumentamattomista ulkomaisista pakastemarjoista.

A-hepatiitin voi torjua rokotteella.

B-hepatiitti

B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä: suojaamattomassa seksissä sekä likaisista neuloista ja ruiskuista. Virus itää noin kolme kuukautta ja voi aiheuttaa ensioireina vatsakipua, pahoinvointia, ihottumaa sekä ihon ja silmien keltaisuutta.

B on hepatiiteista yleisin, virus on maailmassa 250 miljoonalla ihmisellä. Suomessa tartunta on harvinainen, mutta tartunnan voi saada esimerkiksi Itä-Euroopassa ja Välimeren maissa.

Suurin osa B-viruksen saaneista paranee itsestään ilman hoitoa. Pieni osa tartunnan saaneista jää kuitenkin kantamaan virusta, mikä voi johtaa myöhemmin maksakirroosiin tai -syöpään. Viruksen määrää veressä voidaan vähentää lääkityksellä, ja siltä voi suojautua rokotuksella. Munuais- ja maksaliitto suosittaa rokotuksen ottamista ainakin ennen riskialueille matkustamista.

C-hepatiitti

C-hepatiitti on hepatiittiviruksista kenkuin, koska se kroonistuu valtaosalla tartunnan saaneista. Vain viidesosa tartunnan saaneista selviää seurauksitta.

B-hepatiitin tavoin C-hepatiitti leviää veren välityksellä, yleisimmin kuitenkin suonensisäisten huumeiden käyttäjien keskuudessa likaisista neuloista. Se itää pari kuukautta ja on usein oireeton.

Noin neljä viidesosaa C-hepatiitin saaneista on vaarassa saada maksakirroosin ja altistuu myös maksasyövälle. Virukseen ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hillitä elimistössä lääkityksellä.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

X