Terveyttä kirpeistä marjoista

Kotimaisia marjoja kannattaa säilöä talven varalle, mutta sokerin kanssa vai ilman? Dosentti, marjatutkija Riitta Törrönen vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kotimaisia marjoja kannattaa säilöä talven varalle, mutta sokerin kanssa vai ilman? Dosentti, marjatutkija Riitta Törrönen vastaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

Marjat ja hedelmät ovat yhtä terveellisiä.

Tarua. Monet kotimaiset marjat ovat ravintoaine- ja flavonoidisisällöltään parempia kuin tuontihedelmät. Marjoissa on myös vähemmän sokereita kuin hedelmissä.

Lisätty sokeri pilaa marjojen terveysvaikutukset.

Tarua. Sokeri ei tuhoa marjojen ravintoaineita, vaan se voi jopa parantaa C-vitamiinin säilymistä ja estää marjatuotteen pilaantumista. Ilman sokeria terveelliset marjat saattaisivat olla liian kirpeitä monen makuun, ja ne voisivat jäädä kokonaan syömättä. Runsasta sokerin käyttöä pitää tietenkin välttää, koska se lisää energian saantia ja hampaiden reikiintymistä.

Uudet tutkimustulokset ovat osoittaneet, että marjat voivat vähentää sokerin haittavaikutuksia tasoittamalla sokerin aiheuttamia verensokerin vaihteluja. Marjojen käyttö sokerisissa jälkiruoissa on siis suositeltavaa.

Mustaherukka on supermarja.

Totta. Mustaherukka on hyvin terveellinen marja, jossa on runsaasti esimerkiksi C- ja E-vitamiinia, kuitua ja eräitä kivennäisaineita. Hyviä ravintoaineita ja flavonoideja on runsaasti kaikissa marjoissa. Eri marjoja kannattaa syödä monipuolisesti, jotta saa suurimman hyödyn niiden hyvistä ominaisuuksista. Samalla saa vaihtelua ruokavalioon.

Seura 31/2013

X