Työttömyys syö suhdetta

Pertin työnhaku on pitkittynyt, mikä on eristänyt hänet kotiin. Anna-vaimo on yhä enemmän huolissaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pertin työnhaku on pitkittynyt, mikä on eristänyt hänet kotiin. Anna-vaimo on yhä enemmän huolissaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Viisikymppinen Pertti on ollut kaksi vuotta työttömänä. Työttömyyden pitkittyessä hän on eristäytynyt yhä enemmän kotiin. Harrastukset ja ystävät ovat jääneet koko ajan vähemmälle, koska kaikki Pertin kaverit käyvät töissä. Pertti tuntee itsensä heidän seurassaan yhä epäonnistuneemmaksi.

Pertti kuluttaa aikaansa nukkumalla pitkään, katselemalla televisioita, syömällä ja tekemällä pienen kerrostalokodin vähäisiä kotitöitä. Päivät tuntuvat pitkiltä.

Anna suhtautui hyvin ymmärtäväisesti, kun Pertti irtisanottiin yt-neuvotteluiden päätteeksi. Tilanne on kuitenkin nyttemmin muuttunut Annan mielestä sietämättömäksi.

Rahasta tulee koko ajan riitaa, ja kodin ilmapiiri on räjähdysherkkä. Annan palkka riittää kodin pyörittämiseen joten kuten, mutta mihinkään ylimääräiseen ei ole koskaan varaa.

Perttiä surettaa, ettei hänellä ole varaa tukea jo poismuuttaneita lapsiaan opinnoissa. Muuten Pertti ei juuri puhu tunteistaan, eikä ilmaise edes vaimolleen turhautumistaan työnhaun pitkittymisestä. Hän yrittää olla mahdollisimman vähän vaivaksi.

Anna alkaa olla melko varma, että Pertti on masentumassa ja tarvitsisi apua. Pertti ei kuitenkaan suostu ottamaan apua vastaan. Anna on huolissaan myös omasta jaksamisestaan, muttei keksi, miten hänellä olisi varaa keskusteluapuun.

Aikaisemmin tasapainoisessa liitossa elänyt pariskunta on ajautunut yhä kauemmaksi toisistaan. Mikä heitä auttaisi, kun töitä ei ole luvassa Pertille lähitulevaisuudessakaan? n

Seura 36/2014

Vetäytymisen uhka

Työllä on suuri arvo Suomessa ja sen menettäminen vaikuttaa ymmärrettävästi mieleen ja sitä kautta myös parisuhteeseen.

Pertti on kovilla työttymyyden pitkittyessä ja saattaa kokea arvottomuutta ja riittämättömyyttä, mikä saa hänet vetäytymään entistäkin enemmän.

Kuulostaa siltä, että Pertillä saattaa olla jo masennusta. Siksi on tärkeää, että hän saa ammattiapua mahdollisimman pian.

On tärkeää, että Pertti saisi sosiaalista tukea ja toimintaa mielentilan nostamiseksi ja omanarvontunteen voimistamiseksi. Yksinäisyys ja eristyminen vain voimistavat häpeän ja riittämättömyyden tunteita. Myös päivittäisellä liikunnalla tiedetään olevan merkittävä vaikutus mielialaan ja jopa masennuksesta toipumisessa. Näitä kaikkia pari voi tehdä yhdessäkin.

On ymmärrettävää, että Anna on väsynyt, huolissaan ja ehkä turhautunutkin. Onhan hänelläkin kova paikka tiukentuneen rahatilanteen ja huonosti voivan miehen vuoksi.

Maksutonta apua pari voi saada Kirkon perheneuvonnasta tai esimerkiksi Väestöliiton pareille suunnatuista nettipalveluista. Annan on hyvä olla yhteydessä myös työterveyshuoltoon ja pitää itsestään huolta, jottei hän vetäydy Pertin vanavedessä.

Maaret Kallio, Seksuaaliterveysklinikan erityisasiantuntija, Väestöliitto

Vastuu on molemmilla

Aiemmin Pertin elämän identiteetin täytti paljolti työ ja nyt sen täyttää työn puuttuminen. Työttömyydestä on tullut trauma, elämää ja henkilöä määrittävä tekijä, joka määrittää myös koko perheen elämää. Jos perustaa elämänsä sellaiselle, mitä ei ole, seuraa masennus. On viisasta hankkia elämään sellaista, minkä pohjalle voi rakentaa jotain todellista. Muuten on kuin tuijottaisi tyhjää kuvaruutua – elämässäni ei ole mitään.

Anna miettii, mikä auttaisi tässä tilanteessa. Vastaus on pariterapia. Molemmilla on vastuu parisuhteen toimivuudesta huolimatta siitä, mitkä tekijät ovat nykytilanteen takana. Pariterapiaan ei mennä Pertin työttömyyden vuoksi, vaan sen takia, miten perheessä voidaan sopeutua perheen ulkopuolisiin muutoksiin.

Nykytilanteessa on jumiuduttu menneisyyteen ja molemmat ovat jääneet yksin. Vaatii turvallisuuden tunnetta, jotta voi ilmaista sisäistä maailmaansa toiselle ja siten tuoda suhteeseen läheisyyttä ja rakkautta. Se antaa hyvän pohjan kohdata ulkoisia realiteetteja ja rakentaa itselle sekä perheelle riittävän hyvää elämää.

Mikäli Pertti ei lähde pariterapiaan, Anna voi mennä terapiaan yksin. Kunnilla ja seurakunnilla on maksuttomia palveluita tähän tarkoitukseen.

Keijo Markova, Pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto

X