Vaarallinen tekonivel: yli sadan lonkkaleikkaus uusiksi

Vialliset lonkan tekonivelet nousivat otsikoihin vuosi sitten syksyllä. Uusintaleikkaukseen on joutunut jo yli sata suomalaista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Normaalisti 99 prosenttia lonkan tekonivelleikkauksista onnistuu. Kuva: Colourbox.

Vialliset lonkan tekonivelet nousivat otsikoihin vuosi sitten syksyllä. Uusintaleikkaukseen on joutunut jo yli sata suomalaista.
Teksti:
Lauri Korolainen

Kesällä 2009 tamperelainen Anne Lintunen tunsi nivusissaan viiltävän kivun. Hän oli saanut lonkkaansa tekonivelen kolme vuotta aiemmin.

”Luulin, että kipu ja leposärky kuuluvat asiaan, kunnes magneettikuvissa lonkasta löytyi kudoshyytymiä. Lääkäri sanoi, että jos sitä ei leikata uudelleen, en kohta enää kävele.”

Eikä 39-vuotias Lintunen ollut yksin. Hänen lisäkseen 2 166 suomalaista oli saanut vuosien 2004–2009 välillä amerikkalaisvalmisteisen ASR-lonkkatekonivelen.

Maailmalla proteesi oli ehditty asentaa yli 90 000 ihmiselle, kun selvisi, että proteesin metallipinnasta irtoaa elimistöön kromi- ja kobolttipölyä. Pöly aiheuttaa allergisia reaktioita, kipua ja hoitamattomana luiden syöpymistä tai jopa kudoskuolion.

Määrä voi kasvaa

Suuri osa suomalaispotilaista on saanut ASR-nivelen tamperelaisessa tekonivelsairaala Coxassa. Tähän mennessä Coxan 888:sta potilaasta 133 on joutunut uuteen uusintaleikkaukseen, mutta määrä kasvaa koko ajan.

”Voi olla, että tämän vuoden aikana joudumme kutsumaan uusintaleikkaukseen jopa 50 potilasta lisää”, ylilääkäri Teemu Moilanen sanoo.

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa leikatuista 235 potilaasta 26 on jo saanut kutsun uusintaleikkaukseen.

Normaalisti lonkan tekonivelleikkauksista joudutaan uusimaan yksi prosentti vuosittain. Moilanen arvioi, että ASR-potilaista uusintaan joutuu vielä yli 20 prosenttia. Britannian terveysviranomaisten mukaan kuuden vuoden seurantajaksolla uuteen leikkaukseen joutuu jopa 29 prosenttia.

Kyse ei ole pienestä operaatiosta. Toipuminen leikkauksesta kestää kuukausia. Riskiryhmässä ovat etenkin naiset.

”Jouduin laittamaan 1- ja 3-vuotiaat lapseni vuoropäivähoitoon, kun en pystynyt kumartumaan enkä nostamaan heitä. Mieheni joutui lopettamaan toisen työnsä”, Anne Lintunen kertoo.

Korvaus tiukassa

Tekonivelten valmistaja, amerikkalainen DePuy on luvannut korvata uusintaleikkauksista aiheutuvat kulut. Anne Lintunen haki viime kesäkuussa 7 500 euron korvauksia ansionmenetyksestä, kivusta ja särystä, mutta tähän mennessä posti on tuonut vain pyyntöjä lisäselvityksistä.

DePuyn tiedottaja Maurice Rankin kertoo sähköpostitse, että yhtiö pyrkii maksamaan korvaukset kuukauden sisällä korvausvaatimusten käsittelystä, mutta suuren määrän takia käsittelyssä voi kestää.

Coxan ylilääkäri Teemu Moilanen puolestaan sanoo, että kaikki tekonivelet kuluvat ja että liki 80 prosentilla kyseisen proteesin saaneista ei ole ollut ongelmia.

Anne Lintunen kuitenkin muistuttaa, miltä tuntuu kuulua siihen epäonniseen vähemmistöön.

”Tästä on inhimillisyys kaukana. Olen ollut kahdeksan kuukautta sairauslomalla ja vieläkin nivusissa tuntuu vihlovaa jumputusta. Ja kaikki yhden firman takia.”

 

Juttu on julkaistu alun perin Seurassa 2/2012 otsikolla Lonkalta pieleen.

X