Vaivaako eturauhanen? Miten eturauhasvaivoja hoidetaan?

Oireet ovat samanlaisia hyvän- ja pahanlaatuisissa eturauhasvaivoissa. Virtsaamisvaivojen takia kannattaa lähteä lääkäriin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oireet ovat samanlaisia hyvän- ja pahanlaatuisissa eturauhasvaivoissa. Virtsaamisvaivojen takia kannattaa lähteä lääkäriin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

1. Vaivaako eturauhanen kaikenikäisiä miehiä?

Eturauhanen alkaa kasvaa lähes kaikilla miehillä 20 ikävuoden jälkeen. Kasvuvauhti on yksilöllinen, eikä kasvusta aiheudu kaikille miehille ongelmia. Noin 40 prosentilla yli 60-vuotiasta miehistä on siitä johtuvia virtsaamisoireita.

Eturauhassyöpä on ikääntyvien sairaus: sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.

Eturauhastulehdus ei katso ikää. Se voi tulla niin pari- kuin kahdeksankymppisellekin miehelle.

2.Mistä liikakasvun tunnistaa?

Eturauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella. Kun eturauhanen kasvaa, sen läpi kulkeva virtsaputki ahtautuu. Tyypilliset oireet ovat niin sanottuja kerääntymis- ja tyhjennysoireita, ja useimmilla on molempia. Kerääntymisoireita ovat esimerkiksi tihentynyt virtsaamistarve, myös yöllä, ja äkkinäinen vessahätä eli virtsapakko.

Tyhjennysoireista on kyse, kun virtsaaminen ei tahdo käynnistyä ja tapahtuma vaatii ponnistelua, virtsasuihku on heikko ja se katkeaa. Miehellä voi olla tunne, ettei rakko tyhjene kokonaan. Pahimmillaan oireet voivat johtaa virtsaumpeen.

Oireet voivat johtua myös virtsarakon kaulan avautumishäiriöstä. Tämä on liikakasvua useammin nuorten miesten oireiden taustalla.

3. Kuinka liikakasvun oireita hoidetaan?

Virtsankulkua helpotetaan lähinnä eturauhasta pienentävillä tai rentouttavilla lääkkeillä. Paras teho saadaan, kun näitä käytetään yhtä aikaa. Lääkevalinta tehdään yksilöllisesti, ja siinä arvioidaan eturauhasen kokoa, oireiden vaikeutta ja lääkkeiden mahdollisia sivuvaikutuksia.

Jos lääkkeet eivät auta, tai oireet ovat hyvin hankalia, kuten toistuvat eturauhastulehdukset, verenvuoto, virtsaumpi tai rakon ylivuotaminen, tarvitaan kirurgista hoitoa, joista tavallisin on eturauhasen höyläys.

Höyläys tehdään tähystämällä virtsaputken kautta. Siinä eturauhasen läpi kulkevaa virtsaputken osaa väljennetään eturauhasta sisältäpäin kovertamalla. Toimenpiteen jälkeen mies viipyy sairaalassa yleensä kaksi vuorokautta, ja tuon ajan hän käyttää virtsakatetria.

Virtsarakon kaulan avautumishäiriöstä aiheutuvia oireita hoidetaan ensisijaisesti rentouttavalla lääkkeellä.

4. Vaikuttavatko lääkkeet seksiin?

Osalle miehistä liikakasvun hoitoon tarkoitetut lääkkeet aiheuttavat erektiohäiriöitä, ongelmia siemensyöksyn kanssa tai haluttomuutta.

Markkinoilla on myös lääke, joka sekä helpottaa virtsaamista että parantaa erektiota. Yhdistelmälääke on valitettavasti toistaiseksi melko kallis.

Iäkkäillä miehillä rentouttavat lääkkeet voivat aiheuttaa huimausta.

5. Miten eturauhastulehdusta hoidetaan?

Eturauhastulehdus voi olla akuutti tai krooninen. Akuutti tulehdus on joskus bakteerin aiheuttama sairaus. Sen oireita ovat korkea kuume, tihentynyt virtsaamistarve ja virtsaamiskipu. Tauti hoidetaan antibiooteilla.

Krooninen eturauhastulehdus on elimistön oman tulehdusreaktion aiheuttama sairaus, joka ei näy laboratoriokokeissa. Se aiheuttaa oireita aika ajoin ja voi olla väliin hyvinkin pitkiä aikoja poissa. Monesti se tulee miehelle kylmettymisen seurauksena syksyisin tai keväisin. Hoito valitaan vaikeimman oireen mukaisesti. Kipuun voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä ja virtsaamisvaikeuksiin rentouttavia lääkkeitä.

6. Milloin tulee epäillä eturauhassyöpää?

Kun miehelle tulee virtsaamiseen liittyviä oireita, pitää hakeutua lääkäriin eikä jäädä arvuuttelemaan niiden syytä.

Mitä vanhemmaksi mies tulee, sitä useammin syynä virtsaamisvaivoihin voi olla eturauhassyöpä. Eturauhassyöpä ei varsinkaan alkuvaiheessa aiheuta oireita usein lainkaan tai oireet ovat samanlaisia kuin hyvänlaatuisessa liikakasvussa. Joskus eturauhassyöpään liittyy luuston etäpesäkkeitä. Silloin se oireilee esimerkiksi alaselkäkivulla.

Jos potilaalla on oireita tai lääkäri epäilee eturauhassyöpää esimerkiksi poikkeavan eturauhasen tunnustelulöydöksen perusteella, selvittely lähtee liikkeelle verikokeesta, PSA-tutkimuksesta.

7. Kannattaisiko PSA-tutkimus tehdä jokaiselle miehelle?

PSA on eturauhassolujen tuottama valkuaisaine, jota löytyy terveenkin miehen veriplasmasta. Syövän yhteydessä sen pitoisuudet nousevat. Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu nostattaa myös PSA-arvoa, ja koska liikakasvu liittyy ikään, iän myötä arvo ja sen tulkintaan käytetyt viitearvot nousevat.

PSA-arvoja ei suositella otettavaksi rutiinisti eikä oireettomalta mieheltä turhan huolen ja turhien lisätutkimusten takia. Pelkästä PSA:sta ei voi vetää suoraa johtopäätöstä syöpään.

Jos lähisuvun miehillä on eturauhassyöpää, kannattaa hakeutua PSA-tutkimukseen ensimmäisen kerran jo 50 vuoden iässä.

8. Kuinka eturauhassyöpää hoidetaan?

Syöpätyyppejä on erilaisia, eikä kaikkia eturauhassyöpiä tarvitse hoitaa lainkaan, vaan tilannetta jäädään seurailemaan. Jos syöpä on hyvin aggressiivinen, kasvaa ja leviää vauhdilla, se tietenkin hoidetaan.

Parantavia hoitovaihtoehtoja ovat leikkaus- ja sädehoito. Leikkaus tehdään liki aina tähystysleikkauksena joko robottiavusteisena tai 3D-tekniikalla. Tähystysleikkauksissa verenvuoto on vähäisempää, ja potilas toipuu nopeammin. Useimmiten potilaat kotiutuvat tähystysleikkauksen jälkeen jo seuraavana päivänä, minkä vuoksi perinteiset avoleikkaukset ovat perustellusti jäämässä pois.

Sädehoidolla tuhotaan syöpäsoluja ja estetään niiden jakautuminen ja kasvu. Levinneen syövän hoidossa käytetään ensivaiheessa hormonihoitoja ja solunsalpaajia.

Kaikki syöpähoidot vaikuttavat seksitoimintoihin ja osalla miehistä myös virtsaamiseen.

9. Tappaako eturauhassyöpä?

Eturauhassyövän ennuste on parantunut. Tautiin sairastuneista yli 90 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua.

Eturauhassyöpään sairastuneista miehistä suurin osa kuolee johonkin muuhun, yleensä sydän- ja verisuoniperäiseen sairauteen. Miehen ei siten kannattaisi olla ylettömän huolissaan eturauhasensa tilasta, vaan huolehtia yleisestä terveydestään esimerkiksi lopettamalla tupakointi, hallitsemalla painoa ja kohtuullistamalla tai lopettamalla kokonaan alkoholinkäyttö.

Sitä parempia tuloksia hoidolla yleensä saadaan, mitä varhemmin oireileva mies lähtee lääkäriin.

10. Voiko eturauhasvaivoja ehkäistä?

Eturauhasen liikakasvua ei voi estää. Kroonista tulehdusta sairastavilla kylmettyminen laukaisee usein sairauden, eikä siihen tarvita useinkaan kuin märät sukat kumisaappaissa.

Rasvainen ruoka, tupakointi ja ylipaino altistavat eturauhassyövälle. Lähisuvun eturauhassyövät lisäävät sairastumisriskiä, mutta perimälle ei voi tehdä mitään.

Asiantuntijana Mika Raitanen, urologian erikoislääkäri, dosentti, Seinäjoen keskussairaala.

Lue myös:

Millaisia oireita eturauhassyöpään voi kuulua?

”Luulin infarktiksi – olikin eturauhassyöpä”

X