Voiko mielenterveys kohentua nettiterapialla?

Mielenterveyden häiriöihin saa tukea myös verkosta, mutta millaista? Erikoispsykologi Jan-Henry Stenberg kertoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mielenterveyden häiriöihin saa tukea myös verkosta, mutta millaista? Erikoispsykologi Jan-Henry Stenberg kertoo.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

Mielenterveyden verkkopalvelut ovat lohtu sairaalle.

Totta. Nettiterapia tai -neuvonta on laihempi lohtu kuin kasvokkainen hoito, mutta se on lohtu kuitenkin. Esimerkiksi HUS:n Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelussa voidaan auttaa niitä, jotka muuten jäisivät kokonaan ilman apua. Verkkopalvelut madaltavat avun hakemisen kynnystä, lisäävät apua saavien määrää ja aikaistavat avun hakemista. Tällä hetkellä esimerkiksi masentuneista vain puolet hakee apua, ja heistä vain puolet saa asianmukaista apua.

Mielenterveysongelmainen tarvitsee aina myös inhimillistä kohtaamista.

Totta. Kuten vanhassa lastenlaulussa sanotaan: ”Tärkeintä matkalla elämään on tuki ihmisten.” Varsinaiset, tehokkaiksi todetut nettiterapiatkaan eivät ole kokonaan automatisoituja, vaan terapeutti ohjaa etenemistä ja antaa tukea. Verkkoon koottu tieto ja itsehoito-ohjelmat voivat kuitenkin korvata kohtaamisen silloin, kun mielenterveyden häiriö on lievä tai keskivaikea. Tällaisia ongelmia ovat esimerkiksi lievä unettomuus ja alakuloisuus.

Verkkopalvelut ja itsehoito sopivat kaikille ja kaikkiin mielenterveysongelmiin.

Tarua. Verkkopalvelut sopivat niille, jotka pystyvät käyttämään tietokonetta. Ne eivät sovi vaikeiden tai laaja-alaisten ongelmien kuten vakavan masennuksen tai avioerokriisin hoitoon tai vakaviin mielenterveyden häiriöihin. Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaville on tosin valmistumassa verkossa toimiva hoidon tehostusohjelma, joka sisältää tietoa ja harjoituksia oireiden lievittämiseksi ja sairausjaksojen estämiseksi. Ohjelma sopii diagnoosin saaneille muun hoidon tueksi.

Seura 46/2013

X