Voiko siedätyshoito parantaa allergian?

Oireiden täydellinen katoaminen on harvinaista, mutta niiden tuntuva helpottuminen tavallista, sanoo allergologi Timo Helin HYKS:n Iho- ja allergiasairaalasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Siitepölyn siedätyshoidon aloitus ajoittuu syys–tammikuulle.

Oireiden täydellinen katoaminen on harvinaista, mutta niiden tuntuva helpottuminen tavallista, sanoo allergologi Timo Helin HYKS:n Iho- ja allergiasairaalasta.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Siedätyshoito auttaa allergista

Totta. Allerginen reaktiomalli on vääristymä, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita sen kohdatessa vaarattomia valkuaisaineita, kuten siite- ja eläinpölyä. Siedätyshoidon tarkoitus on palauttaa elimistön normaali tapa reagoida.

Hoito kestää tavallisesti kolme vuotta. Hoidettava saa siedätyshoitopistoksia aluksi noin viikon välein parin kuukauden aikana, sen jälkeen 4–6 viikon välein. Siedätyshoitoa annetaan erikoissairaanhoidossa lähetteellä. Se soveltuu henkilöille, jotka kärsivät hankalista oireista, mutta eivät saa juuri apua lääkkeistä. Jos kyse on siitepölylle siedättämisestä, hoidon aloitus ajoittuu syys–tammikuulle. Muille aineille siedättäessä ajoituksella ei ole väliä.

Siedätyshoito poistaa allergian

Tarua. Täydellinen oireettomuus saavutetaan erittäin harvoin. Tavallista on allergialääkityksen tuntuva väheneminen siedätyshoidon ansiosta. Hoidon teho hiipuu yleensä vähitellen. Tämä johtuu siitä, ettei siedätyshoitoa vastaavaa hoitovastetta pystytä ylläpitämään tavallisessa elämässä, jossa allergeeni puuttuu ajoittain kokonaan. Hoitotuloksen kesto vaihtelee huomattavasti yksilöiden välillä.

Hunaja on siedätyksen kotikonsti

Totta. On pientä näyttöä siitä, että kotimaisen valmistajan niin sanottu siedätyshunaja saattaa vähentää siitepölyallergian oireita. Kyse on kuitenkin erityisesti siedätykseen valmistetusta tuotteesta, johon on lisätty mehiläisten keräämää siitepölyä. Marketista ostetulla hunajalla ole samaa vaikutusta.

Lue myös:

Miksi syksy sopii siedätyshoidolle?

Kosmetiikka-allergia hankaloittaa elämää

X