Kiitos Donald Trump: Suomen änkyrä- ja hörhökenttä amerikkalaistui neljässä vuodessa - jopa Venäjän trolliarmeija lakkautti itsensä

Jaa artikkeliLähetä vinkki

(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Muistatteko millaista netin syvässä päädyssä ja vaihtoehtoisen todellisuuden fanipalstoilla oli vuonna 2016, kun Donald Trump kampanjoi ensimmäiselle kaudelleen?

Tolkun Henkilö muistaa, vaikkei aina haluaisikaan.

Ilja Janitskinin (tuomittu kunnianloukkaaja) MV-sivusto öyhötti turvapaikanhakijoista, kiihkokansalliset klanipäät neuvoivat toisiaan käymään vastaanottokeskusten kimppuun, ja Facebookissa Venäjän trolliarmeija-ryhmässä kerrottiin totena miten MH17-matkustajakoneen ampui alas salainen Ukrainan hävittäjä.

Pirkko Turpeinen-Saari (lääkäri ja ex-poliitikko) muistutti syksyllä 2016 taas varmaan sadannen kerran blogissaan miten Srebrenican vuoden 1995 joukkosurmaa ei voinut olla olemassa, ja Mannerheim on paha lahtari.

Vuonna 2016 FB-ryhmä näki trollinmetsästäjiä kaikkialla.

Turvallisuuspolitiikankin keskustelunaiheet pyörivät 2016 pitkälti idän ehdoilla ja etenkin Venäjän etuja miettien.

Risto Volanen (geopoliittinen setä) paheksui Barack Obaman hallintoa ja Natoa Venäjän legitiimien turvallisuustarpeiden unohtamisesta Itämerellä.
Puolustusministeri Jussi Niinistöä (ex-ps, ex-sininen) haukuttiin ulkomaisten joukkojen tuomisesta Suomen sotaharjoituksiin, koska Venäjä voisi siitä pahastua.

Terveyspalstoilla keskusteltiin hopeavedestä, jota ruotsinkielisellä Pohjanmaalla ryystettiin joka vaivaan.

Samalla seudulla levisi myös rokotevastainen kampanja, missä tuhkarokkorokotusten väitettiin olevan puhujan tulkinnasta riippuen joko lääketehtaiden tai Saatanan juoni. Loppuvuonna 2016 rannikkoseuduilla nähtiinkin paikallisia tuhkarokkoepidemioita, mutta sekään ei rokotevastustajien uskoa horjuttanut.

Trump diilasi meille uudet änkyräiset aatteet lännestä

Jos silloin joku olisi kertonut, että neljän vuoden kuluttua osa näistä Kremliä fanittaneista mielipidekirjoittajista ylistää Yhdysvaltojen nykyhallintoa taivaan lahjaksi, uskoo maanalaisissa tunneleissa piiloteltaviin pedofiilien lapsiuhreihin, tai etsii tosissaan ympäriltään amerikkalaisia jäniksenkuvia, kuka olisi uskonut?

Moni entinen Kremlin mielipidekellokas etsii nyt amerikkalaisen Q-liikkeen tunnuksia. Tämä löytyi Ala-Tikkurilasta. © Kuvakaappaus

Pahaa Natoa vastustavat meemit ovat vaihtuneet pahojen maskien varoituksiin. © Kuvakaappaus

Keskeiset muunnellun totuuden verkkosivustot, jotka vielä 2016 jakoivat venäläisperäisiä ”Ukrainan Poroshenko on sika” -kuvia, pursuavat nyt amerikkalaisia Trump-vaalimeemejä ja kasvomaskipelotteluita.

Rujot Poroshenko-pilakuvat olivat 2016 vaihtoehtosivustojen vakiokamaa. © Kuvakaappaus

Uudet ”uutiskanavat” rakentuvat nyt tyystin amerikkalaisen materiaalin varaan. © Kuvakaappaus

Vaihtoehtoisen tiedon sivustot vilisevät käsitteitä Deep State, Great Awakening ja ”Do your own research” – ja ihmiset jopa keskustelevat näitä ilmaisuja käyttäen.

Russia Todayn ja Sputnik -uutistoimiston linkitetyt jutut ovat lähes kadonneet hörhöpalstoilta, ja niiden tilalla on yhdysvaltalaisia salaliittovideoita.

Sputnikin uutisten sijaan nyt välitetään jenkkiläisiä vaalihuijausvideoita. © Kuvakaappaus

Eräänlainen kulttuurisen omimisen huippu taisi näkyä tällä vaaliviikolla, kun huomasin Facebookissa noin kuusikymppisen tavallisen suomalaisnaisen varoittavan tuttujaan ”vaalien varastamisesta”. Hänen samanikäinen seuraajansa puhui ”rikatuista vaaleista” ja vaati isoilla kirjaimilla ”LOPETTAKAA LASKEMINEN”.

Toinen ihminen, joogaharrastaja, ilmoitti somessa että ”ollaan pian menossa kohti hyvän ja pahan suurta taistelua” ja häntä säestettiin pohtimalla että täälläkin tarvittaisiin omia ”ylpeitä poikia”, Proud Boys.

© Kuvakaappaus

Vaihtoehtouskojat osaavat myös puhua unisesta Joe Bidenistä, koska Trump käyttää tätä nimeä.

© Kuvakaappaus

Terveysinfluensseritkaan eivät enää puhu pelkästä pohjoismaisesta hopeavedestä, vaan hydroksiklorokiinista, rokotteiden mukana tulevista mikrosiruista ja 5G-säteilyn paahtamista aivoistamme.

Kaikki lainaukset kuulostavat kuin suoraan amerikkalaisen uusoikeiston sekopäisimmästä somenurkasta kopioiduilta – ja sieltähän ne oikeasti myös ovat.

Juuri kukaan ei tällä hetkellä tunnu pitävän meteliä Naton saartamasta Venäjästä tai siitä, miten paha Eurooppa kuristaa kilttiä itänaapuria pakotteilla.

Muutos on hämmästyttävä – ennen kaikkea nopeudeltaan. Tuskin koskaan on mikään suurvaltajohtaja saanut käännettyä neljässä vuodessa näin antiamerikkalaiset ihmiset niin läpikotaisin amerikkauskovaisiksi.

Löytyykö enää perinteisiä Venäjän propagandan tekijöitä?

Jopa alussa mainittu keskustelufoorumi, Facebookissa kihissyt Venäjän trolliarmeija -ryhmä päätti sulkea itsensä lähes tasan vuosi sitten.

Onneksi kremlinymmärtäjillä on sentään vielä muutamia perinnesivustoja pystyssä. Esimerkiksi Vastavalkea jatkaa tutulla linjallaan ja näkee keskustiedustelupalvelu CIA:n karvaisia tassuja jopa Ylen uuden hallituspomon Matti Apusen nimityksessä.

Vastavalkea jatkaa kuin kremlinymmärtäjien viimeinen ulkomuseo. © Kuvakaappaus

Tolkun Henkilölle tuli oikein nostalgisen lämmin olo, kun luki Vastavalkeasta miten Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi (se mukamas myrkytetty tyyppi) on lännen ja George Sorosin työrukkanen, rasisti ja varmaan fasistikin.

Samoin dosentti Johan Bäckman höyryää itsekseen kuin ennenkin, joskin hänkin on pyrkinyt amerikkalaisen Q-hapatuksen imuun puhumalla lahkon fanien kanavilla.

Mutta vähiin ne ovat käyneet, ne suorat Kremlin propagandakellokkaat – ja siitä kiitos kuuluu eittämättä Trumpille.

 

PS. Kenen tai minkä pussiin nuo kotimaiset, Trump-uskovaisiksi hurahtaneet syvän päädyn ihmiset tai koronadystopioita ennustavat joogalentäjät osin tietämättään pelaavat, onkin sitten toinen asia.

Yksi asia on varmaa: epäjärjestystä, epäluottamusta ja eripuraa ne kylvävät yhteiskuntaamme paljon tehokkaammin kuin ketkään oldskool-tyylillä netissä mökeltäneet venäjätrollit.

 

Juttua muokattu 7.11. klo 09:45. Kuvatekstissä Q-mainostaulusta luki virheellisesti paikkakuntana Vantaa. Kyseinen Ala-Tikkurilan osuus sijaitsee Helsingin puolella.

 

X