Hyvinvointivalmentajia ja terveysguruja hurahti QAnon -salaliittoteoriaan: joogaopettajat jakavat maskipelotteluita ja haukkuvat koronarajoituksia

Suomen joogayhteisössä yllätyttiin, miten sinisilmäisesti alan vaikuttajat jakavat jo QAnonin salaliittoteorioita koronasta ja maskeista. Mia Jokiniva toivoo ammattilaisten tekevän pesäeroa joogan ja Q-oppien välille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen joogayhteisössä yllätyttiin, miten sinisilmäisesti alan vaikuttajat jakavat jo QAnonin salaliittoteorioita koronasta ja maskeista. Mia Jokiniva toivoo ammattilaisten tekevän pesäeroa joogan ja Q-oppien välille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Jääskeläinen

QAnon-liike on kuluvana vuonna hiipinyt osaksi hyvinvointiyhteisöjä salaliittoteorioilla, joissa epäillään mediaa, terveydenhuollon ammattilaisia, tutkijoita ja kaikkia virallisia instituutioita koronapandemian todellisen tilan piilottamisesta.

Tilalle liike tarjoaa vinksahtanutta maailmankuvaa, jossa presidentti Donald Trump taistelee kuvitteellista pahan eliitin pedofiilirinkiä vastaan, ja valmistaudutaan nykyisen yhteiskuntajärjestyksen väkivaltaiseen kumoamiseen.

Joogayhteisö on kansainvälisesti havahtunut siihen, että useat sen jäsenet ja opettajat levittävät salaliittoteorioita seuraajilleen.

Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet alan työllisyystilanteeseen, sulkeneet joogasaleja ja vähentäneet kaupallisen joogakoulutuksen menekkiä rajusti.

QAnon-liike on laskelmoidusti käyttänyt tätä hyväkseen, ja kohdentaa nyt sanomaansa juuri hyvinvointivalmentajille ja vaihtoehtoisten hoitomenetelmien harrastajille.

Liike väittää, että koronavirus on joko kokonaan keksitty tai hallitusten luoma biologinen ase ihmisten hallitsemiseksi, eikä rajoituksia oikeasti tarvittaisi.

Tätä sanomaa hyvinvointialan ihmiset ovat levittäneet tänä syksynä Suomessakin.

Nyt joogayhteisössä on havahduttu ilmiön vaaroihin.

QAnon käyttää joogayhteisöstä tuttua retoriikkaa

Tällä viikolla joogaopettaja ja kouluttaja Mia Jokiniva julkaisi pitkän vetoomuksen, jossa hän pyytää suomalaisia joogayhteisön jäseniä irtisanoutumaan QAnon-liikkeen alullepanemista huhuista ja niiden sinisilmäisestä levittämisestä.

Jokiniva havahtui salaliittoviestintään joogayhteisön sisällä muutama kuukausi sitten.

”Hyvinvointiyhteisön sateenvarjon alle on aina mahtunut monenlaista aatetta vaihtoehtoisista hoitomuodoista rokotevastaisuuteen, mutta uudenlaista aggressiivista valon ja pimeyden vastakkainasettelua alkoi esiintyä vasta hiljattain.”, Jokiniva sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee viime viikonloppuna 10.lokakuuta Helsingissä järjestetyn mielenosoituksen, jossa oli paikalla joogayhteisön jäseniä ja hyvinvointialalla tunnettuja yrittäjiä.

Helsingissä 10.lokakuuta järjestetyssä terveysmielenosoituksessa protestoitiin koronarajoituksia ja maskeja vastaan Q-liikkeestä tutuilla teemoilla. © Kuvakaappaus YouTubesta

Tilaisuuden puhujista muun muassa mediapersoona ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo piti kasvomaskeja yhtenä kansalaisten orjuuttamisen muotona, ja rohkaisi ihmisiä läheisyyteen. * (Kirsi Salon mukaan tässä Seura on väärässä. Hänen kommenttinsa ovat jutun lopussa.)

Monet tilaisuudessa kuullut puheenvuorot toistivat QAnon-liikkeelle keskeisiä teemoja: maskit ovat turhia ja päättäjät tekevät pandemian varjolla kansalaisille pahaa. Puhujissa ja yleisössä oli myös Suomen Q-piireissä toimivia ihmisiä.

Liike käyttää hyväkseen muita aatteita

Maailmalla ja Suomessa yksi Q-liikkeen nopean kasvun syistä on verkoston kyky liimautua monen muunkin pienryhmän vastustaman asian kylkeen ja muiden mielenosoittajien vanaveteen.

Jo syyskuun alussa QAnon-väki saapui lippuineen pääkaupungin kaduille EU-vastaisen mielenosoituksen yhteydessä. Tuolloin se tarjoili itseään EU-eron kannattajille ”itsenäisen suomalaisuuden” puolustajana, vaikka liike on tiukasti yhdysvaltalaisissa käsissä.

Rokotevastaisuus on yksi liikkeen kantavia teemoja, ja se viehättää vaihtoehtoisista terveysuskomuksista kiinnostuneita. Karanteenien, eristysten ja maskipakkojen vastustaminen taas vetoaa asiakaspulasta kärsineisiin yrittäjiin.

”Kuten kaikki muutkin, ovathan hyvinvointialalla olevat ihmiset haavoittuvia koronasta johtuville vaikeille ajoille. Moni on myös ammatillisesti vaikeassa tilanteessa, mikä voi johtaa tarttumaan tällaiseen”, Jokiniva sanoo.

Samankaltainen terminologiakin auttaa. Jokinivan mukaan joogassa on jo alun alkaen samanlaista retoriikkaa, kuin se mitä QAnon-liike hyödyntää nyt.

Totuuden etsiminen, herääminen ja valon käyttäminen tiedostamisen vertauskuvana toistuvat molempien joukossa.

Joogaopettajat avainasemassa uskomusten levittäjinä

QAnonin retoriikkaan kuuluu myös tietty väkivaltaisuus sekä päättäjien puhdistusten ihannointi. Tämä on heijastunut joogapiireissäkin alan sisäisiin keskusteluihin.

Mia Jokiniva kertoo kommentoineensa taannoin tutun joogaopettajan sosiaalisen median päivitystä, ja puolustaneensa hengityssuojainten etuja koronantorjunnassa. Vastaanotto oli poikkeuksellisen aggressiivinen ja hyökkäävä.

”On paradoksaalista, että hyvinvoinnin parissa työskentelevät päätyvät levittämään jopa militaristista retoriikkaa. Äärimmäisissä viesteissä heräteltiin ihmisiä jopa sanoilla isänmaanpetturuus, sotilasvalat ja rikokset ihmisyyttä vastaan. Se on täysin erilaista kuin niin sanottu valon ja rakkauden sanoma yleensä joogapiireissä”, Jokiniva sanoo.

Jokiniva arvelee, että moni QAnon-sanomaa sosiaalisessa mediassa levittävä joogaihminen ei aidosti tiedä, millaista maailmankuvaa heidän välittämänsä linkit edustavat.

Osa Q-henkisten väitteiden jakajista on rivijoogeja, osa alan julkkiksia. Joukossa on Jokinivan mukaan paljon opettajia sekä joogastudioiden omistajia.

Yhtenäistä profiilia heille on vaikea määritellä, eivätkä kaikki tuo aatettaan yhtä näkyvästi.

”Useat havaitsemani tällaisia viestejä levittävät ovat hyväntahtoisia ja ehkä hieman ymmärtämättömiä siitä, mihin he ovat tarttuneet. Luulen että joogapuolella helpoiten mukaan päätyvät sellaiset hyväuskoiset höpsöt, jotka eivät välttämättä suhtaudu kriittisesti lukemaansa”, Jokiniva sanoo.

Jokiniva kertoo saaneensa viestejä, joiden mukaan jotkut joogaopettajat ovat kertoneet QAnon-liikkeeseen, rokotevastaisuuteen ja salaliittoteorioihin liittyviä väitteitään myös asiakkailleen tuntiopetuksessa.

Jotkut kertovat lähteneensä pois kesken opetuksen jouduttuaan kuulemaan niitä.

Salaliittoteoriat ovat turvallisuusriski

Kun Jokiniva ilmoitti haluavansa irtisanoutua QAnon-liikkeen kaltaisesta ääriajattelusta, hän kohtasi paljon väitteitä vastakkainasettelun luomisesta. Siihen hän ei pyri.

”Ei ole tarkoitus luoda vastakkainasettelua, vaan piirtää selkeä raja sille, mitä jooga edustaa. Tieteen kyseenalaistaminen, terveysviranomaisten ohjeiden mitätöiminen tai pähkähullujen koronateorioiden esittäminen eivät kuulu joogaan”, Jokiniva sanoo.

Salaliittoteorioiden ja disinformaation leviämisessä joogapiireihin on Jokinivan mukaan monia riskejä. Hänen mukaansa joogapiirit ovat joutuneet pitkään ponnistelemaan saadakseen uskottavuutta lajin tietynlaisen vaihtoehtoisuuden taakasta huolimatta.

Ääriajattelun edustamien ajatuksien pesiytyminen voisi heikentää tilannetta lisää ja leimata koko alaa. Jokiniva arvioi, että väitteet vaikuttavat merkittävästi myös asiakasturvallisuuteen.

”On kauheaa, että annetaan ajatuksia koronavarotoimien tarpeettomuudesta tai siitä, ettei koronaa ole. Pienistä tiloista alkavat tartuntaketjut voisivat vahingoittaa koko alaa, mutta johtaa myös näiden toimijoiden omien tilojen sulkemiseen. Riskit voisi väistää toimimalla ryhdikkäämmin ja erottautumalla QAnon-porukasta”, Jokiniva sanoo.

Lisäys 2.11. klo 17.50.

* Hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo otti 2.11. yhteyttä toimitukseen ja ilmoitti kertoneensa tilaisuudessa Handmaids Tale -televisiosarjan maailmankuvasta ja orjuuttamisesta vain vertauskuvana korona-aikaan. Hän korostaa, ettei ole mukana QAnon-liikkeessä, eikä tunne juontajaa lukuunottamatta tilaisuuden muita puhujia tai heidän aatemaailmaansa lainkaan, eikä vastusta maskien käyttöä. 

Lisäys 2.11. klo 19:58 Lisätty jutun keskelle lisäviite yllämainittuihin Kirsi Salon kommentteihin. Seura kysyi tänään Salolta myös hänen somessa esittämistään kärjekkäistä korona- ja maskimielipiteistä, mutta Salo kertoi ettei halua antaa Seuralle näistä aiheista haastattelua. 

X