Tutkimus: Miksi rokotevastaisten ääni leviää verkossa niin tehokkaasti?

Rokotemyönteisiä on moninkertainen määrä verrattuna rokoteskeptikoihin – silti skeptikoiden näkemykset tuntuvat leviävän verkossa paljon tehokkaammin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rokotemyönteisiä on maailmassa enemmän, mutta heidän äänensä jää rokoteskeptisiä vaisummaksi verkossa.

Rokotemyönteisiä on moninkertainen määrä verrattuna rokoteskeptikoihin – silti skeptikoiden näkemykset tuntuvat leviävän verkossa paljon tehokkaammin.
Teksti: Jani Kaaro

Rokotevastaisten äänen kantavuutta verkossa on selvitelty tuoreessa George Washingtonin yliopiston tutkimuksessa.

Tutkimuksessa seurattiin rokotekeskustelua käyviä yhteisöjä Facebookissa vuoden 2019 tuhkarokkoepidemian aikana. Yhteisöt olivat sekä paikallisia, kansallisia että kansainvälisiä ja yhteensä niiihin kuului yli sata miljoonaa henkilöä.

Tutkimusta varten yhteisöt jaettiin kolmeen ryhmään: rokotemyönteisiin, rokotevastaisiin ja päättämättömiin. Ryhmien kommunikaatiosta piirretttiin tietokoneella kartta, josta saattoi seurata viestinnän volyymia ja mitkä yhteisöt olivat yhteydessä toisiinsa.

Rokotevastaisten virtuaaliyhteisö laajempi kuin rokotemyönteisillä

Tiedelehti Naturessa julkaistut tulokset olivat rokotemyönteisyyden kannalta huolestuttavia. Ne osoittivat, että vaikka rokotemyönteisiä oli henkilötasolla enemmän kuin rokoteskeptisiä, rokotevastaisilla oli kolme kertaa enemmän virtuaaliyhteisöjä kuin rokotemyönteisillä.

Tämän ansiosta rokotevastaiset tavoittivat päättämättömät huomattavasti helpommin, kun taas rokotemyönteisten yhteisöt jäivät monen keskustelun ulkopuolelle.

Rokotemyönteisten yhteisöt kommunikoivat suurimpien skeptikkoryhmien kanssa, mutta kommunikaatiota pienten ja keskikokoisten skeptikkoyhteisöjen suuntaan oli vain vähän.

Motiivit rokotteiden vastustamiseen

Rokotevastaisilla oli toinenkin valttikortti. Koska yhteisöjä oli paljon ja ne olivat erilaisia, ne tarjosivat päättämättömille kirjavan joukon motiiveja vastustaa rokotteita.

Nämä vaihtelivat salaliittoteorioista tervesyhuoliin ja valinnanvapauteen. Rokotemyönteisillä sen sijaan oli vain yksi ja sama muuttumaton tarina julkisen terveydenhuollon merkityksestä. Tämäkin oli yksi tekijä, joka veti päättämättömiä rokoteskeptikoiden leiriin.

”Kuvittelimme näkevämme julkisen terveydenhuollon toimijat kartalla tämän taistelun keskellä, mutta tilanne oli päinvastainen. He taistelivatkin toisella puolella, väärässä paikassa.”

Kun rokote koronavirukseen valmistuu. edessä voi jälleen olla kiihkeä rokotekeskustelu, myös verkossa. Tutkijoiden mukaan viranomaiset voivat käyttää heidän karttaansa apuna luodakseen uusia strategioita hillitäkseen väärän tiedon levittämistä.

Lue myös: Mitä rokotusten vastustajat haluavat? Ainakin rahaa medialta – ja pelkkiä kehuja

X