Tutkimus: Näin äidinmaito antaa vauvalle suojan viruksia vastaan

Virusten näkökulmasta vastasyntyneen suolisto on ei-kenenkään-maata, jonka virukset voivat vallata itselleen. Näin äidinmaito antaa vauvalle suojan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkimus todistaa, miten tärkeä äidinmaito voi olla vauvan terveydelle.

Virusten näkökulmasta vastasyntyneen suolisto on ei-kenenkään-maata, jonka virukset voivat vallata itselleen. Näin äidinmaito antaa vauvalle suojan.
Teksti: Jani Kaaro

Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa havaittiin, että äidinmaito suojaa vauvaa vahingollisilta viruksilta. Pienetkin määrät äidinmaitoa riittävät torppaamaan vahingollisten virusten valloitusyrityksiä.

Tutkimus auttaa ymmärtämään virusten roolia vastasyntyneen suoliston kolonisaatiossa. Lehdistössä keskustellaan paljon suolistobakteereista, mutta suolistossa on myös miljardeja viruksia.

Suuri osa niistä on ihmiselle harmittomia, osa harmillisia, mutta kaiken kaikkiaan niistä tiedetään paljon vähemmän kuin bakteereista.

Bakteerit ja virukset tutkittiin ulostenäytteistä

Pennsylvanian yliopiston tutkimuksessa oli mukana lapsia Yhdysvalloista ja Botswanasta. Heiltä otettiin ulostenäytteet kolmessa eri vaiheessa: ensikakasta, eli niin sanotusta pihkakakasta, sekä yhden ja neljän kuukauden iässä. Ulostenäytteistä selvitettiin millaisia viruksia ja bakteereja sieltä löytyi.

Tulokset osoittivat, että pihkakakkavaiheessa lasten suolisto oli enemmän tai vähemmän ”tyhjä”, eli bakteerit ja virukset eivät olleet ehtineet asettua suoleen asumaan. Kuukauden iässä suoli sen sijaan oli jo tukevasti asuttu, grammassa ulostetta oli keskimäärin miljardi viruspartikkelia.

Tässä vaiheessa virukset eivät kuitenkaan olleet ihmisille vahingollisia, vaan ne olivat bakteereiden vihollisia. Virukset olivat ilmeisesti erikoistuneet bakteereihin, jotka ensimmäisenä valtaavat vastasyntyneen suoliston.

Äidinmaito suojasi virusinfektioilta

Neljän kuukauden kohdalla ihmiselle haitalliset virukset  – jotka kykenivät siis kopioitumaan ihmisen soluissa – lisääntyivät selvästi. Poikkeuksena olivat tapaukset, joissa lapsi oli saanut äidinmaitoa.

Lasten virustaakka tässä vaiheessa oli suurempi Botswanassa kuin Yhdysvalloissa, mahdollisesti johtuen siitä, että afrikkalaislasten ympäristössä on enemmän viruksia. Silti, äidinmaito suojasi näitäkin lapsia ja esti virusinfektioa karkaamasta valloilleen.

Äidimaito on vaikutusarvoltaan suuri

Tutkijat korostavat, että koska pienikin määrä äidinmaitoa riittää suojelemaan lasta, sitä voisi sekoittaa äidinmaidonkorvikkeisiin tai muuhun lastenruokaan. Vaikka äidinmaitoa tulisi vähän, se ei ole syytä jättää sitä käyttämättä, sillä sen vaikutus on suuri.

Lue myös: Imetys kannattaa – Suoraan rinnasta nautittu äidinmaito sisältää enemmän suolistolle suotuisia bakteereja

X