Imetys kannattaa – Suoraan rinnasta nautittu äidinmaito sisältää enemmän suolistolle suotuisia bakteereja

Jaa artikkeliTilaa Seura
Imetys
© istockphoto
Rintamaidon bakteerikoostumus vaihtelee sen mukaan onko se pumpattua vai nautitaanko se suoraan rinnasta au naturel.

Tuoreessa tutkimuksessa suoraan rinnasta otettu maito sisälsi enemmän suolistolle suotuisia bakteereja, kuten Bifidobacteria -ryhmän edustajia.

Sen sijaan pumpatussa rintamaidossa oli enemmän terveydelle mahdollisesti haitallisia bakteereja. Osa näistä on yhdistetty hengitystieinfektioihin.

Miten vastasyntynyt saa suolistobakteerinsa?

Kanadalaiset tutkijat selvittivät rintamaidon mikrobikoostumusta tarkoituksenaan vastata kysymykseen: miten vastasyntynyt saa suolistobakteerinsa.

Yksi mahdollisuus on rintamaito, joka sisältää vähäisiä määriä bakteereja. Toinen mahdollisuus on se, että bakteerit tulevat lapsen omasta suusta.

Tutkimuksen mielenkiintoisin löytö oli, että rinnasta suoraan puristettu maito sisälsi paljon samankaltaisia bakteereja kuin tavataan lapsen suussa. Tämä herättää kysymyksen siitä, saako äiti osan rintamaidon bakteereista lapseltaan.

Rintaa imeneillä lapsilla pienempi riski sairastua astmaan

Pumpatun rintamaidon haitalliset bakteerit on vaikeampi selittää. Tutkijoiden mukaan on mahdotonta sanoa, onko havainnolla mitään käytännön merkitystä lapsen terveydelle. Havainto on kuitenkin mielenkiintoinen siinä mielessä, että pelkästään rintaa imeneillä lapsilla on pienempi riski sairastua astmaan kuin lapsilla, jotka ovat saaneet pääasiassa pumpattua rintamaitoa.

X