Miksi Salkkarit-tähden terveyssivusto levittää korona-huuhaata, valeuutisia viruksesta ja amerikkalaisia salaliittoteorioita? ”QAnon on valon tuoja”, näyttelijä sanoo

Suomalaisnäyttelijä perusti verkkosivuston, jolla hän jakaa Yhdysvaltain äärioikeiston QAnon-maailmantuhouhkailuja, koronahuhuja ja terveyshuuhaata - ja ennustaa päättäjien massapidätyksiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaisnäyttelijä perusti verkkosivuston, jolla hän jakaa Yhdysvaltain äärioikeiston QAnon-maailmantuhouhkailuja, koronahuhuja ja terveyshuuhaata - ja ennustaa päättäjien massapidätyksiä.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen

Verkosta löytyvä suomalainen Valomedia-sivusto on herättänyt huomiota erikoisella sisällöllään. Sivustolla jaetaan runsaasti hyvinvointiohjeita, mutta niiden rinnalla spekuloidaan koronaviruksen tahallisuudella, levitetään Venäjän, Kiinan ja Yhdysvaltojen propagandamyllyistä lähteneitä salaliittoteorioita sekä tarjoillaan uskomushoitoja monenlaisiin vaivoihin.

Viime vuonna perustetun Valomedian takana on Tuomas Kytömäki, joka tunnetaan etenkin Salatut elämät -tv-sarjan näyttelijänä. Hän esitti sarjassa Aleksi Salinin hahmoa ensimmäisen kerran vuosina 1999-2004, mutta on palannut rooliinsa viimeksi vielä vuonna 2019.

Lisäksi Kytömäki on työskennellyt radiojuontajana NRJ– ja Radio Suomipop -kanavilla sekä ohjannut Lapin lumo -tv-sarjan. Hän kuuluu Suomen johtavan puhujatoimiston Speakersforumin puhujalistalle.

”Perustin Valomedian, sillä haaveeni oli luoda myönteisiin uutisiin ja inspiroivaan sisältöön keskittyvä media”, Kytömäki kertoo Seuralle.

Hyvin suuri osa sivustolla julkaistuista jutuista on hänen kirjoittamiaan.

Hyvinvointiohjeita ja positiivisuutta lukijoille

Valomediassa käsitellään usein Kytömäelle tärkeitä hyvinvointiaiheita. Monissa teksteissä kerrataan luonnonmukaisten vaihtoehtohoitojen etuja. Kytömäki on itse kertonut julkisuudessa tehneensä elämänmuutoksen muun muassa kohutohtori Antti Heikkilän tunnetuksi tekemän ketogeenisen ruokavalion avulla.

Speakersforumin luennoitsijaesittelyn mukaan Kytömäkeä kiinnostavat ravinnon laatu sekä mielen ja sisäisen rauhan voima.

Kytömäki kertoo Valomedian aikovan tuottaa myöhemmin myös tv-ohjelmia, podcasteja ja webinaareja. Hän halusi sivustosta lähteen, joka tuottaisi ”iloisuuteen ja onnellisuuteen kannustavia myönteisiä uutisia ja artikkeleita”.

”Vahvuuteni mediakentällä ovat tv-tuotannossa. Toivon Valomedian aloittavan kuluvana vuonna omien tuotantojen tekemisen”, Kytömäki sanoo.

Sivustolle on sen lyhyen olemassaolon aikana ehtinyt kertyä satakunta artikkelia sekä runsaat 800 Facebook-tykkäystä.

© Kuvakaappaus Valomediasta

Hyvinvointioppien ohessa herätetään epäilyä valtavirran tieteestä

Kytömäen mukaan Valomedian yksi tehtävä on kollektiivisen hyvinvoinnin edistämisen lisäksi tarjota toisenlaista narratiivia maailman tapahtumiin. Sivustolla käsitellään kriittisesti esimerkiksi 5G-kännykkäverkkoja ja lääketeollisuutta.

”Maailma muuttuu parhaillaan niin vinhaa vauhtia, ettei valtavirtamedialla ole välttämättä viimeisintä tietoa kaikista näkökulmista. Esimerkiksi 5G:n terveyshaitoista on esittänyt huolensa 26 000 asiaan perehtynyttä tutkijaa”, Kytömäki sanoo.

Näiden tutkijoiden vetoomuksen allekirjoittajista ensimmäisten joukossa oli esimerkiksi yhdysvaltalainen Martin Pall, joka on väittänyt sähkömagneettisten kenttien aiheuttavan autismia. The Guardian luonnehti hänen tutkimusintressejään vaihtoehtolääketieteen ensyklopediaksi. Allekirjoittajina on myös useita suomalaisia, kuten Sähköyliherkät ry:n puheenjohtaja.

Tätä vetoomusta levittää esimerkiksi salaliittoteorioista tunnettu Global Research-sivusto.

”Valmistajat eivät ole tutkineet 5G:n haittoja ihmiselle, eläimille sekä luonnolle, eikä valtavirta ole jostain syystä perehtynyt tähän juuri laisinkaan minun käsitykseni mukaan”, Kytömäki sanoo.

Valomedian sivuilla hän kirjoittaa, että koronaviruksella ja 5G:llä on yhteys: virus eteni poikkeuksellisen rajusti alueilla, jonne 5G-verkkoa on asennettu.

Suomessa 5G:tä ei yleisesti pidetä uhkana, vaan Säteilyturvakeskuksen arvion mukaan tämänhetkisen tiedon valossa säteilylle altistuminen ei tule nousemaan merkittävälle tasolle.

Koronavirus olisi luotu pahoissa aikeissa

Koronaepidemia on nyt yksi sivuston suosikkiaiheista. Kytömäki esittelee viruksen alkuperälle erilaisia selitysmalleja. Hän viittaa aihetta käsittelevässä tekstissään Venäjän median esittelmiin asiantuntijoihin, jotka epäilevät koronaviruksen olevan vähintäänkin geneettisesti manipuloitu. Hänen arvionsa mukaan viruksen levittämiselle voisi olla sekä kaupallisia että sotilaallisia syitä, kuten halu aiheuttaa vahinkoa Kiinalle.

”Useat maat ovat esittäneet virallisessa kannassaan COVID-19-viruksen olevan ihmisen tekemä. En ole tehnyt väitöksiä, että näin olisi. Samaan aikaan olen halunnut tuoda hieman tunnetummaksi myös vaihtoehtoisia näkemyksiä pandemiaan,” Kytömäki kertoo Seuralle.

© Kuvakaappaus Valomediasta

Esimerkiksi Iranin ulkoministeriön virallinen Twitter-tili ja Kiinan ulkoministeriön tiedottaja ovat jakaneet Global Research -sivuston epäilyksiä viruksen tahallisuudesta.

Yle uutisoi maaliskuun loppupuolella, että väitteet ihmisen roolista viruksen valmistajana kumottiin viruksen rna-rakenteen perusteella. Tässä Tekniikan Maailman tiedeuutiskoosteessa aiheesta on vielä laajempi katsaus.

QAnonin sanansaattajana Suomessa: toivoo massapidätyksiä ja pitää äärioikeistolaista salaliittoa ”valon tuojana”

Sivuston oudoimmissa kirjoituksissa Kytömäki levittää tietoa Yhdysvaltain äärioikeiston suosimasta QAnon-salaliittoteoriasta.

Yksinkertaistettuna teoriassa on kyse kuvitteellisista Donald Trumpin johtamista ”hyvän joukoista”, jotka kamppailevat demokratian kaapannutta varjohallitusta ja rikkaiden pedofiilien muodostamaa eliittiä vastaan.

FBI:n viime kesän muistiossa QAnon ja sen kaltaiset salaliittoteoriat nimettiin kansalliseksi turvallisuusuhaksi. QAnon inspiroi esimerkiksi mafiapomo Frank Calin murhannutta miestä, joka halusi auttaa Trumpia taistelussaan.

Parhaillaan QAnonin seuraajat odottavat koronakaaoksen seurauksena tulevia pahojen päättäjien massapidätyksiä, joiden aikaan myös internet kaatuu. Myös Valomedia ennustaa samaa, ja karanteenien varjolla tehdyt alueiden sulkemiset nähdään alkuna näille puhdistuksille.

Yhteiskunnan eliitin siivoamiselle on tarvetta, sillä Valomedian mukaan maailmaa hallitsevat kansainväliset rahasuvut ovat valmiita tappamaan miljoonia ihmisiä pandemian varjolla.

Kytömäen mielestä sivusto ei kuitenkaan keskity QAnonin propagoimiseen tai maailmanlopun povaamiseen.

”Massapidätyksistä varovaisen toiveikkaasti kertovassa jutussa ei itse asiassa ollut mainintaa Q:sta lainkaan. Sivuston noin sadan artikkelin joukossa taitaa olla kahdessa artikkelissa maininta kyseisestä tahosta”, Kytömäki sanoo.

© Kuvakaappaus Valomediasta

QAnon on Suomessa yhä suhteellisen pienten piirien ilmiö, mutta sen seuraajat ovat varsin aktiivisia. Heillä on keskusteluryhmiä, tapaamisia sekä aiheesta kiinnostuneiden sinkkujen treffiryhmä.

QAnon on saanut Suomessa myös paikallisen version, jo parodian puolelle menevän ÖAnon-teorian, jossa Ö:n epäillään kuuluvan presidentti Sauli Niinistön lähipiiriin.

Kytömäki kertoo kiinnostuneensa QAnonista lukuisten muiden tietolähteiden lisäksi siksi, että se on ”tuonut valoa ja yhteenkuuluvuutta miljoonille ihmisille ympäri maailmaa”.

”QAnonin usein mystisen kryptiset tekstit ovat avanneet lukuisten henkilöiden silmät uudenlaiselle, ihmisiä yhdistävälle ja rohkaisevalle sisällölle”, Kytömäki sanoo.

Kytömäen mukaan on mahdotonta sanoa, kuinka todellisia Q:n väittämät ja ennustukset ovat, mutta hän pitää pelon keskellä rohkaisevaa ja toivoa tuovaa sisällön myönteisenä asiana.

”Valomedian jokaisen artikkelin tarkoitus on nimensä mukaisesti tuoda valoa, uusia näkökantoja ja ennen kaikkea myönteistä, inspiroivaa ja toivoa lisäävää sisältöä”, Kytömäki kuvaa sivustonsa tarkoitusta.

Tuomas Kytömäki on näyttelijä ja hyvinvointiluennoitsija. © Otavamedia

X