(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen
Ilmavoimien Hornet

© Mikael Pentikäinen / Otavamedia

Kansanedustaja ja valtakunnannyreksijä Erkki Tuomioja (sd) on aprikoinut, että virkamiehet ja sotilaat ovat salaliittomaisesti juonineet Suomea Naton pahoihin harjoituksiin, joissa harjoitellaan jäsenmaiden puolustamista eli sodanlietsontaa.

Tuomioja korosti, ettei hän vastusta hyödyllisiä kansainvälisiä sotaharjoituksia, jos sellaisia joskus järjestetään. Todennäköisesti poliittisesti hyvät ja hyödylliset Nato-harjoitukset ovat Tuomiojan katsannossa yhtä yleisiä kuin yksisarvisten esteratsastuskisat.

Nämä ovat näkemyksiä, mielipiteitä. Poliitikko saa ja voi olla asioista ihan mitä mieltä haluaa. Mutta entinen ulkoministeri epäili myös, että eduskunnalle ei ole annettu oikeaa kuvaa kaikkien harjoitusten poliittisesta luonteesta. Tämä väite on pelkästään pöhkö.

Nimittäin todennäköisesti mistään muusta puolustushallinnon asiasta ei kansanedustajia ole vuoden 2016 kevään jälkeen informoitu niin ahkerasti kuin nimenomaan alueillamme liikkuvista Nato-harjoituksista.

Puolustusvoimien väki on ulko- ja puolustusministeriön virkamiesten kanssa kiertänyt kuin mormonisaarnaajat kertomassa kansanedustajille ja varmaan eduskunnan vahtimestareillekin ummet ja lammet siitä, missä kaikkialla suomalaiset sotilaat ovat milloinkin harjoittelemassa, miten ja kenen kanssa.

Eräskin ikääntyvä kansanedustaja valitteli jo armeijan tietotulvaa. Kuulemma aina kun yrittää nukahtaa valiokuntakokouksissa, puhujakorokkeelle nousee kovaääninen eversti kertomaan missä BadAss Yesterdays Grouse –nimisessä harjoituksessa ensi kuussa Hornetit lentävät tai miinalaivat höyryävät.

Tai missä Sodankylän takana amerikkalaisia erikoisjoukkojen vierailijasotilaita heitetään kohta avantoon opettelemaan talvisotauintia.

Armeija pelkää pimitysepäilyjä – siksi jakaa liikaakin tietoa

Tälle tiedontuputtamiselle on syynsä. Varsinkin jenkkien mukanaolo aikaansaa eduskunnassa niin valtavia tahallisten väärinymmärtämisten ja huhujen ketjuja, että sotilaat tai virkamiehet eivät uskalla jäädä kiinni minkäänlaisesta pimityksestä.

Siinä kun voisi mennä virkaurakin. Muun muassa edellinen puolustusministeriön kansliapäällikkö, joka jakoi tietoa mieluummin vain fiksuille kansanedustajille, ei aikanaan saanutkaan enää jatkopestiä.

Joka ikinen ulkomainen harjoitus on käyty joka ikisessä päätöksentekokoneiston nurkassa läpi moneen kertaan, ennen kuin siihen tulee hyväksymisleima.

Eri asia sitten on, jos kansanedustajat eivät ole paikalla, eivät ymmärrä kuulemaansa tai eivät jaksa kahlata pääesikunnan jakamia, Nato-lyhenteitä viliseviä rutikuivia monistepinoja läpi.

Ohhoh, tällaista Suomi harjoittelee!

Mutta hauskimpia foliohattujuttuja olivat Erkki Tuomiojan vihjailut sotaharjoitusten salatusta ”todellisesta luonteesta”, siis siitä mitä niissä oikeasti tapahtuu.

Tolkun henkilö paljastaa nyt, omin silmin lehdistövierailuilla nähneenä, varusmieslapsosilta ja ulkomaankollegoilta kuulleena, millaisia asioita esimerkiksi suomalaiset hävittäjäkuskit amerikkalaisten kanssa harjoitellessaan tekevät.

(Tähän uhkaavaa rummunpärinää:)

Siellä harjoitellaan puolustautumista aggressiivista, päällekäyvää suurvaltaa vastaan.

Paras harjoitusvastustaja tällaiseen on, ta-daa, aggressiivinen ja päällekäyvä suurvalta. Työturvallisuuden takia mieluiten sellainen, joka käyttää samaa teknistä komentokieltä ja samoja aakkosia kuin mekin. Ja joka ei epäile meidän yrittävän hyökätä oikeasti heidän kimppuunsa.

Tällaisen kanssa treenataan ihan samasta syystä, kuin miksi Suomen lätkämaajoukkue käy välillä harjoitusotteluissa isojen kiekkomaiden ammattilaisporukoita vastaan. Vasta kaikkein kovatasoisimman vastapelurin kanssa mitellessä tajuaa, mihin omat rahkeet riittävät, tai mitä niksejä kannattaa käyttää ammattilaisia vastaan.

Kaikkien suurvaltojen hävittäjäporukat tekevät joitain asioita eri tavalla kuin Suomen kaltaisten persaukisten pikkuvaltioiden Hornet-kuskit. Isojen maiden ilmavoimat lentelevät kalustoa säästelemättä, ratkomalla asiat materiaaliylivoimaansa luottaen.

Pelityyli on erilainen – ja siksi niitä vastaan pärjätäkseen pitää opetella pelaamaan eri tavoilla kuin vain oman porukan kanssa höntsätessä.

Suomalaiset pilotit ovat harjoituksissa välillä voittaneet US Air Forcen vierailijat, välillä on kuulemma tullut turpiin 6-0, mutta todennäköisesti joka kerrasta on opittu jotain.

Toki samalla on opeteltu muutakin, esimerkiksi ottamaan ja antamaan apua myös kavereille kuten Tre Kronor -joukkueelle.

Kertokaa Erkille, että jenkit ovat maalina

Tämä sotaharjoitusten todellinen luonne olisi ehkä pitänyt jo kauan sitten paljastaa Erkki Tuomiojalle.

Jos vanha rauhanliittolainen olisi kuullut, että suomalaispilotit käyvät harjoituksissa tosissaan Yhdysvaltain imperialistien kimppuun, hän luultavasti vaatisi juhlapuheissaan armeijaa osallistumaan kaikkiin tällaisiin treeneihin. Vaikka joka viikonloppuna.

 

Viikon puujalka:

Mitä kasviskriittinen ministeri sanoi armeijan aikeista ladata soppatykit lihaa jäljittelevillä kaalivalmisteilla?
”Kyssä on kyssä vaikka voissa paistaisi.”

X