Vuoden jännittävin ovilive: pääseekö Suomi tänään Naton ovesta sisään – ja meneekö jos pääsee?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jens Stoltenberg pyytelee peremmälle.

(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Hyvät katsojat, tervetuloa seuraamaan suoraa lähetystä täältä Brysselistä Naton ovelta – tämä on historiallinen ovilive, joka kiinnostaa varmasti jokaista suomalaista.

Täällä Naton pääkonttorin tuulikaapin edustalla valmistaudutaan pitkään jännitysnäytelmään. Näemmekö ehkä jo tänään, avautuuko ovi Suomelle, heiluuko se edes saranoillaan, onko se lukossa, tuleeko kukaan avaamaan ovea jos olemme sen takana, ja avautuuko se itsekseen jos seisomme tässä epävarman näköisenä.

Juuri äsken Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kävi täällä ulkona sanomassa meille, että rohkeasti vaan peremmälle jos kiinnostaa, avointen ovien politiikalla.

Mehän vastasimme norskille samalla tavalla kuin Dressmannin myyjälle, kun se tulee myymälässä kyselemään.

Että me tässä vaan kattellaan – meillä on valmius tarkastella asiaa.

Kun ei nyt mennä asioiden edelle. Tutkitaan nyt sitä ovea ensin. On ihan eri asia, haluaisimmeko mennä siitä ovesta vaikka se olisi auki, tai jos se on kiinni.

Huikkasimme Stoltenbergin perään, että emme ole silti suuntautuneet minkään erityisen oviratkaisun suuntaan, liukuovet ja pyöröovetkin käyvät.

Mutta kas, juuri nyt täältä edestämme kulkee Naton ovea kohti melkoinen lähetystö. Siinä menee ensin Ranskan ylväs presidentti Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron muistaa Suomen hävittäjäkaupat.

Bonjour, monsieur le president, voisitteko te pitää meille ovea auki sen aikaa kun pohdimme, haluammeko tulla sisään?

Macron: ”Ai te taas. Ette muuten ostanut meidän lentokoneitamme. Ei sillä että muistaisin moisen pikkuseikan. No, tulkaa nyt samalla avauksella jos tulette.”

Monsieur president, ei me näin äkkiä voida päättää, olemme juuri paaluttaneet eduskunnassa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekomme ja painattaneet sen eduskunnan vuosikertomukseen.

Macron: ”Mutta tehän sanoitte että teillä on kiire, kun Venäjä on alkanut kerätä joukkojaan jonoon Vaalimaan raja-asemalle?”

Kyllä kyllä, mutta tavoitteenamme on ensin saada käyttöön EU:n kunnianhimoinen strateginen kompassi ja kokonaisvaltainen hybridityökalupakki… no nyt se Macron häipyi jo sisälle.

Olipas presidentti meille tyly. Mutta näittekö miten tyylikäs hänen gallialainen olankohautuksensa oli, tuollaiseen pystyvät vain École nationale d’administration -eliittikoulun kasvatit.

Siellä onkin seuraavana ovesta menemässä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Unkarin Viktor Orbán, kysäistäänpä nopeasti kaksikon tunnelmia.

Recep Tayyip Erdoğan ja Viktor Orban tykkäävät samoista asioista.

Erdogan: ”Älä yritä, Suomi. Jos otatte ensin meidät EU-jäseniksi, voidaan harkita. Sitä ennen on turha tunkea. Yrittäisitte kuitenkin tuoda Natoon jotain teidän sukupuolineutraaleita homostelusääntöjä ja interseksionaalista feminismiä.”

Orbán: ”Hyvin sanottu, Recep! Ei homosaatiolle! Mennään jo, Puolakin odottelee jo sisällä.”

Siinä se ovi nyt sitten taas sulkeutui. Mutta tuolla tuleekin päivän odotetuin vieras, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Hellou mr. President, annatteko meille kahdenovenväliset turvalukkotakuut siitä että Nato pitää meille portteja auki?

Biden: ”It depends. Minulla on tänään palaveri Vladimirin kanssa ja olen vähän pohtinut että Suomea voisi käyttää kaupanpäällisenä, jos me saadaan hierottua diiliä Kiinaa vastaan. Have a nice day!”

No se oli melkoinen uutinen…. ja nyt ovi kolahti kiinni sellaisella loksahduksella että koko porukka taitaa olla jo sisällä.

Mutta ei hätää, hyvät katsojat, ovilive jatkuu täältä niin pitkään kuin tarvitaan.

Tällä välin voisin ajankuluksi lukea ääneen tuota mainitsemaani ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa, ja sen jälkeen olen varannut otteita Henry Kissingerin 1400-sivuisista muistelmista sekä Paasikiven päiväkirjat.

Ei kun hetkinen, nyt oven takaa kokouspaikalta kuuluu selvästi rapinaa ja lukkojen avaamista, sieltä on joku tulossa tännepäin. Tuodaankohan sieltä Suomelle iloisia uutisia, tästähän tulee jännittävää.

Meillä on kyllä tuolla salissa paljon ystäviä, transatlanttisten lisäksi myös kahden- ja monenväliset kehysvaltio-ohjelmat. Nämä kaksi raidetta meillä ovat kunnossa.

Mitä ihmettä, oven takaa kurkistaa Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson! Vad gör du där inne i Nato?

Andersson: ”Me tultiin tänne jo aamulla tuomaan näille tuoreita kanelipullia ja siivooja päästi sisään – etkö sä saanut mun viestiä? Onks Suomella taas ollu Suomen virkapuhelin hukassa, hihii. Mutta hei nyt kun sä seisot siinä odottelemassa, voisitsä viedä tän roskapussin tonne jätekatokseen. Pussissa on rauhankumppanuuden ja Joint Expeditionary Force -joukkojen tähteitä, ne on alkaneet haista. Tusen tack, tosi kilttiä sulta, moikka!”

Magdalena Anderssonilta eivät konstit lopu.

 

 

X