Elokuva-arvio: Epäillyt on harvinaisen nokkela ja äkkiväärästi satiirinen rikosjännäri

Sittemmin Mission: Impossible -elokuvasarjalla maineeseen noussut käsikirjoittaja Christopher McQuarrie ja näyttelijä Kevin Spacey voittivat molemmat Oscarin Epäillyt-jännäristä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Epäillyt-jännärin tunnistusrivissä seisovat Kevin Pollack, Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Benicio del Toro ja Kevin Spacey.

Sittemmin Mission: Impossible -elokuvasarjalla maineeseen noussut käsikirjoittaja Christopher McQuarrie ja näyttelijä Kevin Spacey voittivat molemmat Oscarin Epäillyt-jännäristä.
Teksti:
Pertti Avola

Epäillyt-elokuvaa katsomalla voi muistella sekä ohjaaja Bryan Singerin että näyttelijä Kevin Spaceyn parhaita aikoja, sillä ainakin Singerin ansiolistalla tämä ovela jännäri on kärkipaikalla. Nykyään kummankin miehen urat ovat pohjamudissa erilaisten seksuaalista häirintää koskevien syytösten vuoksi.

Epäillyissä (The Usual Suspects, USA 1995) poliisit tutkivat erään laivan tuhopolttoa ja siihen liittyviä murhia. Kuulusteltavan pallille päätyy pidätetty rampa huijari Roger ”Verbal” Kint (Spacey). Hän alkaa kertoa poliiseille polveilevaa tarinaa, jonka pääpahikseksi nousee salaperäinen rikollispomo Keyser Söze. Söze on Kintin mukaan syyllinen tuhopolttoon ja murhiin. Mutta kuka lopulta onkaan Keyser Söze? 

Christopher McQuarrien käsikirjoittama elokuva on harvinaisen nokkela ja äkkiväärästi satiirinen rikosjännäri, joka onnistuu olemaan myös aidosti yllättävä. Elokuvan jälkeen ”Keyser Söze” on alkanut merkitä mystistä henkilöä, jonka kaikki tietävät, mutta jonka vain harva on nähnyt saati tavannut. 

Sittemmin Mission: Impossible -elokuvasarjalla maineeseen noussut McQuarrie ja Spacey voittivat molemmat Oscarin Epäillyistä.

Spaceyn lisäksi elokuvassa näyttelevät muun muassa Gabriel Byrne, Benicio del Toro ja Chazz Palminteri.

✪✪✪✪

Epäillyt, torstai 2.5. klo 21.00, MTV Sub

Lue myös: Elokuva-arvio: Black Mass -rikoselokuvan tarina pitää otteessaan, mutta Johnny Deppin roolisuoritus rikollispomona kangistuu kapeaksi

X