Fire of Love -dokumentissa rakkaus on kirjaimellisesti palavaa – intohimo tulivuoriin koitui avioparin kohtaloksi

Fire of Love on kiehtova henkilökuva erikoislaatuisesta pariskunnasta. Katia ja Maurice Krafft rakastivat paitsi toisiaan, myös tulivuoria sellaisella intohimolla, että se teki heistä melkoisia uskalikkoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Fire of Love -dokumentissa nähdään tulivuoria poikkeuksellisen läheltä.

Fire of Love on kiehtova henkilökuva erikoislaatuisesta pariskunnasta. Katia ja Maurice Krafft rakastivat paitsi toisiaan, myös tulivuoria sellaisella intohimolla, että se teki heistä melkoisia uskalikkoja.
Teksti:
Pertti Avola

Fire of Love -dokumentissa seurataan geokemisti Katia (s. 1942) ja geologi Maurice (s. 1946) Krafftia. He olivat tulivuoria tutkinut ja dokumentoinut ranskalainen vulkanologipariskunta, joka vuosikymmenien mittaan kuvasi runsain määrin tulivuorenpurkauksia ja keräsi niistä näytteitä.

Katia ja Maurice rakastivat paitsi toisiaan, myös tulivuoria sellaisella intohimolla, että se teki heistä melkoisia uskalikkoja. Usein he kuvasivat materiaaliaan vain muutamien metrien päässä tulikuumista laavavirroista. Se koitui lopulta heidän kohtalokseen.

Katia­ ja Maurice Krafft kuolivat 1991 Japanissa Unzenin tulivuorella jäätyään pyroklastisen virran alle.

Tulivuoritutkijat työssään

Nyt 2010- ja 2020-luvuilla Kraffteista ja etenkin heidän näyttävistä tulivuorifilmeistään on tullut useammankin dokumentin aihe. Werner Herzog sivusi pariskuntaa jo 2016 dokumentissaan Into the Inferno, ja varsinaisesti he ja heidän kuvaamansa materiaali olivat keskeisessä osassa Herzogin vuoden 2022 dokumentissa The Fire Within: A Requeim for Katia and Maurice Krafft. Se on pariskunnan filmien kannattelema musiikillinen sielunmessu heille.

Vuodelta 2022 on myös Sara Dosan dokumentti Fire of Love, joka runsaiden palkintojen ohella oli ehdolla parhaan pitkän dokumenttielokuvan Oscariin 2023.

Fire of Loven pohjana ovat niin ikään Krafftien kuvaamat tulivuorifilmit. Asiantuntijoiden tai läheisten haastatteluja ei ole, ainoastaan Miranda Julyn hieman lattea kertojanääni sekä Krafftien vanhoja tv-haastatteluja sekä pätkiä heidän kirjoituksistaan.

Fire of Love kuvaa aikajärjestyksessä Krafftien työtä tulivuoritutkijoina alkaen heidän ensimmäisestä matkastaan Islantiin 1960-luvun lopulla ja päättyen kohtalokkaaseen Japanin-reissuun yli 20 vuotta myöhemmin.

Elokuva on myös kiehtova henkilökuva erikoislaatuisesta pariskunnasta, joka omisti koko elämänsä tulivuorille, jopa niin, että he olivat päättäneet olla hankkimatta lapsia voidakseen omistautua kokonaan työlleen. Katia ja Maurice eivät liioin pelänneet kuolemaa, eivät oikeastaan edes välittäneet siitä, koska heidän mielestään lyhyt elämä tulivuorten kauneuden äärellä olisi parempi kuin pitkä ja tylsä elämä.

He, erityisesti Maurice, olivat myös eräänlaisia vulkanologian tähtiä. Maurice paistatteli mielellään julkisuudessa ja kertoi hullusta suunnitelmastaan mennä hehkuvaa laavavirtaa alas erikoisvalmisteisella kanootilla. Katia pysytteli taustalla ja hoiti pariskunnan arkistoa sekä kirjoitti tulivuorista kertovia kirjoja.

Fire of Love näyttää, miten villi luonnonvoima tulivuoresta purkautuu

Fire of Love on tyyliltään varsin viileä ja asiallinen dokumentti, etenkin ottaen huomioon sen, miten intohimoisesti Krafftit tulivuoriin suhtautuivat ja kuinka he eivät osanneet kuvitellakaan elämää ilman toisiaan.

Olennaista elokuvassa ovat pariskunnan filmaamat tulivuori­otokset sekä heidän ystävällisiksi kutsumistaan tuliperäistä laavaa sylkevistä ”punaisista” tulivuoris­ta että kymmenien kilometrien ­nopeudella alas syöksyviä pyro­klastisia virtoja tuottavista ”harmaista”, todella vaarallisista tulivuorista. Ne ovat hurjia kuvia voimista, joita ihminen ei koskaan pysty kesyttämään.

Vuonna 1985 Krafftit olivat mukana kehittämässä ennakkovaroitussuunnitelmaa tulivuoren­purkaukselle Kolumbiassa. Viranomaiset pitivät suunnitelmaa liian kalliina, minkä vuoksi 25 000 ihmistä menetti henkensä tulivuoren sylkemissä mutavyöryissä.

Viikko pariskunnan kuoleman jälkeen Filippiinien Pinatubon tuli­vuori purkautui, mutta nyt 58 000 ihmistä saatiin evakuoitua purkauksen tieltä, pitkälti Krafftien tulivuorten toimintaa kuvaavien elokuvien ansiosta.

Fire of Love, torstaina 18.4. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Miten korjata maailma kertoo suomalaisista aktivisteista – Jouko Aaltosen elokuva on osa Yle Areenan Dokkarifestivaalia

X