Elokuva-arvio: Matrix Resurrections sisältää mielenkiintoisen metatason, mutta kerronta junnaa

Matrix Resurrections valmistui lähes 20 vuotta myöhemmin kuin elokuvasarjan kaksi edellistä osaa Matrix Reloaded ja Revolutions.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nahkatakin helmat liehuvat jälleen! Keanu Reeves ja Carrie-Ann Moss palaavat Neon ja Trinityn rooleihin elokuvassa Matrix Resurrections.

Matrix Resurrections valmistui lähes 20 vuotta myöhemmin kuin elokuvasarjan kaksi edellistä osaa Matrix Reloaded ja Revolutions.
Teksti:
Henri Waltter Rehnström

Matrix Resurrections (USA 2021) jatkaa samaa linjaa kuin todellisuuden eri tasoilla näyttävästi liikkunut ja ihmisen olemassaoloa mielenkiintoisesti pohtinut Matrix. Vuonna 1999 ilmestynyt scifileffa lienee yksi elokuvahistorian analysoiduimmista teoksista. Se sai heti pari jatko-osaa, jotka eivät onnistuneet syventämään alkuperäiselokuvan filosofista sanomaa.

Wachowskin sisarusten ohjaama alkuperäiselokuva on scifi-taideteoksena yksinkertaisesti niin vahva, että sen tasoa on vaikea ylittää. Nyt tv-ensi-iltansa saava neljäs osa on kolme ja puolituntinen ja Lana Wachowskin yksin ohjaama. Se on ylipitkä ja kerronnaltaan junnaava elokuva, eikä siitä kovin paljoa ymmärrä, jos edelliset osat eivät ole muistissa. Toimintakohtaukset ovat toki näyttäviä, mutta vanhaa toistavia.

Matrix Resurrections sisältää kuitenkin mielenkiintoisen metatason. Tällä kertaa Keanu Reeves esittää pelisuunnittelijaa todellisuudessa, jossa edelliset elokuvat ovat osa hänen suunnittelemien Matrix-pelien maailmaa.

Lopullinen totuus on kuitenkin monimutkaisempi.

✪✪1/2

Matrix Resurrections, lauantai 27.4. klo 21.00, TV5

Lue myös: Elokuva-arvio: Matrix tarjoaa katsojalle kiehtovan tummanpuhuvia scifi-tunnelmia ja upeita toimintajaksoja

X