Ohjaajat saavat usein näkyvyyttä ja glooriaa: ”Vähintään yhtä tärkeä tekijä sarjoissa on käsikirjoittaja”

”Auteur-myytti on peittänyt alleen sen, että yleensä elokuvatkin ovat syntyneet ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena”, TV-Maailman tuottaja Onnimanni Liukkonen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onnimanni Liukkonen on TV-maailman tuottaja.

"Auteur-myytti on peittänyt alleen sen, että yleensä elokuvatkin ovat syntyneet ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena", TV-Maailman tuottaja Onnimanni Liukkonen kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Onnimanni Liukkonen

Elokuvia on totuttu pitämään ohjaajiensa tuotoksina. Suuret nerot Hitchcockista Spielbergiin ovat olleet taiteen ja viihteen yhdistäneitä mestareita, jotka ovat luoneet maailman parhaita elokuvia. Auteur-myytti on peittänyt alleen sen, että yleensä elokuvatkin ovat syntyneet ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena.

Kun tv-sarjat ovat nousseet vähintäänkin elokuvien rinnalle niin laadullisesti kuin menestykseltäänkin, on syytä pohtia niiden tekijyyttä. Usein arvioteksteissä sarjoistakin mainitaan nimeltä näyttelijöiden lisäksi ohjaaja.

Varsinainen auteur on showrunner, sarjan luoja

Totuus on kuitenkin se, että vähintään yhtä tärkeä tekijä sarjoissa on käsikirjoittaja. Joskus sarjan varsinainen auteur on showrunner, sarjan luoja, joka on saattanut kirjoittamisen lisäksi myös tuottaa sarjaa ja ohjata jaksoja.

Uusien suomalaisten sarjojen käsikirjoittajista tiimeineen kannattaa mainita esimerkiksi Miira Karhula (Aallonmurtaja), Rike Jokela (Karppi), Mika Ronkainen (Kaikki synnit) sekä Sorjosen luonut Miikko Oikkonen.

Keskeiseksi tekijäksi on noussut myös Tatiana Elf (Keisari Aarnio, Karkurit), jonka omakohtaisiin kokemuksiin perustuva draamakomediasarja Kultakala alkaa Elisa Viihteellä sunnuntaina.

X