Rintamäkeläiset oli aikansa hitti - Eila Roine sai pyykkinsäkin Helmin nimellä

Eila Roine teki omaperäisen roolin 1970-luvun supersuositussa Rintamäkeläiset-sarjassa, jossa hän esitti möläyttelevää Helmi Honkosta. Sarja julkaistaan Yle Areenassa kokonaisuudessaan 10. elokuuta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maaseudun väki ruotii Rintamäkeläiset-sarjassa 1970-luvun päivänpolttavia aiheita. Kuvassa kahvittelevat Sirkka Lehto, Eila Roine, Veijo Pasanen ja Ahti Haljala.

Eila Roine teki omaperäisen roolin 1970-luvun supersuositussa Rintamäkeläiset-sarjassa, jossa hän esitti möläyttelevää Helmi Honkosta. Sarja julkaistaan Yle Areenassa kokonaisuudessaan 10. elokuuta.
(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Rintamäkeläisten kaikki 30 jaksoa tulevat torstaista 10.8. alkaen Areenaan. Klassikko syntyi verkkaiseen, ihmisläheiseen tyyliin vuosien 1972 ja 1978 välillä.

Kahden pienviljelijäperheen elämää pääsee verkossa sulattelemaan omaan tahtiin – ja sekös Rintamäkeläisten suupaltille Eila Roineelle ja sarjan luojalle Pertti Nättilälle sopii. Sarjassa suu käy ja vieraalle laitetaan aina kahvit.

”Eila teki roolinsa hirveän

hyvin. Toisaalta hän oli ystävällinen, toisaalta möläytteli kaikenlaista. Rintamäkeläisten näytteleminen oli niin luontevaa, että se oli ihan elävää elämää”, sanoo Nättilä.

”Helmin kaltaisia möläyttäviä ihmisiä on. Aika kauhee hattu, mutta kyllä se sulle sopii. Se pitää saada sanottua ilman että se vaikuttaa ilkeydeltä. Eihän Helmi ollut yhtään paha ihminen. Rooli loksahti aika lailla kohdalleen”, 85-vuotias Roine kuvailee.

Paraatinäytteitä Helmi Honkosen siloittelemattomasta sanonnasta on katkonainen kommentti miehen Leningradin tuliaisena tuomaan maatuskaan: ”Tämmönen. Puinen. Mikä tää on? Puinen lelu?”

Kaikkitietävän ja -sanovan naisen esikuvina Roine käytti kahta työkaveriaan Tampereen Työväen Teatterista. Nämä kyllä repostelivat suosittua tv-hahmoakin, hoksaamatta olleensa itse malleina.

Sanan säilä heilahtaa takaisinkin miehen koettaessa vaientaa pöpinöitä. Veikko Honkosta näyttelee Ahti Haljala. Nimikkoperheen Rintamäkien isäntä ja emäntä ovat Veijo Pasanen ja Sirkka Lehto. Pasanen vastasi myös henkilöohjauksesta, Nättilä tv-ohjauksesta.

Kaksi kestohittiä

Rintamäkeläiset ja sitä edeltänyt Roineen bravuurisarja Heikki ja Kaija olivat perusta TV2:n draamaosaamiselle.

”Olisin tykännyt jatkaa Helmi Honkosena vaikka kuinka pitkään”, Eila Roine sanoo. (Kuva: Pekka Holmström/OM-arkisto).

Rintamäkeläiset lähti liikkeelle siitä, kun minulle tuli Heikin ja Kaijan loputtua mieleen, ettei telkkarissa ollut maaseudulle sijoittuvaa sarjaa”, ohjaaja Nättilä sanoo.

Hupaisaa onkin, että tv-työt aloittaessaan 1960-luvun alussa Nättilä pallotteli ajatusta boheemitaiteilijoita kuvaavasta perhesarjasta. Syntyi kuitenkin peräkkäin kaksi maan pinnalla liikkuvaa kestohittiä. Tv:n tuottaman julkisuuden suuruusluokka löi pioneerit ällikällä. Varsinkin Roineen pesue sai sen tuntea.

”Ei kukaan ymmärtänyt ennakkoon, miten suuren julkisuuden televisio tuottaa. Eihän kukaan ollut aikaisemmin tehnyt samaa Suomessa. Itseenikin suhtauduttiin kuin tv-hahmoihini. Vaatetta ei saattanut löytyä pesulasta ennen kuin tajusin, että ne ovat merkinneet sen Helmi Honkosen nimelle”, Roine kertoo.

Hidasta kerrontaa

”Tv-herrat väittävät, ettei kukaan enää katso niin hidasta ohjelmaa kuin Rintamäkeläiset. Päin vastoin minä saan kuulla ihmisiltä, että hyvä kun on rauhallista, eikä mitään hirveää hätälaukkaa”, Roine sanoo.

”Kun nyt katsoo, niin hidastahan se on, dialogiin perustuvaa. Mutta yhtään en kadu”, kommentoi puolestaan ohjaaja.

Nättilä toteaa tehneensä ”varsinaisen elämäntyönsä Pikku Kakkosen puitteissa ja Ransun kanssa pöllöillessä”. Hän veti ohjelmaa ja oli Ransu Karvakuonon ääni. Roine puolestaan loisti Pikku Kakkosen Eila-mummina aina vuoteen 2013.

Rintamäkeläiset, to 10.8. Yle Areena

Lieden lämpöä ja tupakan käryä

Rintamäkeläiset tuo lähelle 1970-luvun asioita sutjakkaassa muodossa. Pienviljelijöillä oli ahtaat paikat, mutta mieltä ei lasketa maahan. Ei tällä tekijätiimillä! ”Pakettipelto” tarkoitti viljelyalaa, jota ei valtion kanssa tehdyn sopimuksen mukaan viljeltäisi kolmeen vuoteen.

Välittääkö poika (Matias Ikävalko) noissa oloissa jatkaa vai muuttaako Ruotsiin?

Veikko Vennamon puolue SMP piti räiskyvästi pientilallisten puolta. Käsikirjoittaja Reino Lahtinen lausahtaakin ensimmäisen jakson alussa Vennamon teesien saaneen ”melkoista vastakaikua Antti Rintamäen ajatuksissa”. Honkonen on demari. Lahtisen saatesanat maailmalle laittamastaan uutuudesta ovat liikuttava bonus.

Kouludemokratia ja lentokonekaappaukset puhuttavat. Mutta köh… miesten tiheä tupakan käryttäminen hirvittää nyt. Rintamäkien tytärkin (Marjukka Halttunen) sytyttää oitis savukkeen tuvan pöydän ääreen ilmestyessään.

X