Fortum, Neste Oil sekä muita erikoisia uutisia – kahdeksan kärjessä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
(Päivitetty: )
Teksti:
seura.admin

Viikon aikana on tulvinut uutisia, jotka paketoivat maailmaa todentuntuisesti. Silti ei voi välttyä ajatukselta, että niitä toistellaan kieli poskessa.

1. Fortumin ja Neste Oilin hallitukset ovat palkkakuopassa.

Uutisen on pakko olla totta, koska valtion omistajaohjauksen korkein virkamies Eero Heliövaara (ent. SRV) niin ilmoittaa.

Tästä syystä olisi tarve korottaa esimerkiksi Fortumin hallituksen puheenjohtajan Sari Baldaufin (ent. Nokia) vuosipalkkiota 75 000 eurosta 90 000 euroon. Muutoin on vaara, että hän ja muut kotimaan hallitusammattilaiset lähtevät ulkomaisten pörssiyhtiöiden palvelukseen.

Ja toisaalta myös palkansaajat saivat tupossa 20 euron kuukausikorotuksen. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) torppasi populistisesti hankkeen, mutta siihen palataan eduskuntavaalien jälkeen.

2. Kreikka maksaa velkansa.

Maan vaalien lopputulos ei muuttanut mitään, maa hoitaa velvoitteensa ilman velkataakan leikkauksia.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) ja valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) vakuuttavat, etteivät Suomen lainaamat miljardit jää lopullisesti Kreikkaan. Lainaehtoja voidaan toki höllentää – maksuaikaa pidentää ja korkoa laskea – mutta se ei ole velkojen anteeksiantoa tai leikkaamista, vaikka lopputulos onkin sama.

Velkaa lyhennetään ehkä ensi vuosisadalla, ja korko muutettanee negatiiviseksi: pian maksamme kreikkalaisille korkoa siitä, että he suostuvat ottamaan säilytettäväksi rahojamme.

3. Natolla on legioona Ukrainassa.

Viikolla selvisi tämäkin. Venäjän presidentti Vladimir Putin (yht.ven) kertoi, että Natohan se hyökkääjä Ukrainassa onkin.

Tuntemattoman sotilaan sanoin: Toiset vaan turvallisuuttaan varjelee, kun rajoja siirtelevät.

4. Sairaat saavat valinnanvapautta.

Kansakunnan terveys kohentuu, kun ”raha seuraa potilasta” ja potilas voi vapaasti valita lääkärinsä.

Ruotsissa asiaa kokeiltiin, ja kokemuksia tutki paikallinen Valtiontalouden tarkastusvirasto. Se totesi, että näin toteutettu järjestely toimi hassusti: terveet saivat aiempaa enemmän hoitoa ja sairaat vastaavasti vähemmän.

Ajankohtaisessa kakkosessa tiistaina kansanedustaja Raija Vahasalo (kok) kuitenkin tiesi kertoa, että Ruotsin virkamiehet olivat tutkineet asian huonosti ja saaneet päinvastaisen tuloksen kuin asia oikeasti on.

5. Vanhusten kotihoito on parantunut.

Kotiavustajilla Helsingissä on nyt enemmän aikaa vanhustyössä, vaikka he eivät tätä itse ole huomanneet.

Nyt kahvistellaan, rupatellaan eikä kotiavustajalla ole juuri kiirettä vanhuksen luota seuraavaan paikkaan, Helsingin kaupungin johtava virkamies todistaa.

6. Kaukolämmön tuottaminen on kallistunut ja siksi hintaa pitää nostaa.

Tämä on selvää, kun verrataan riittävän pitkää ajanjaksoa. Se, että polttoaineen hinta on nyt romahtanut, on näennäistä, eikä vaikuta asiaan.

7. Susien suojelu tehostuu.

Viimeinkin on tajuttu, että uhanalaiseksi määriteltyä sutta on suojeltava. Parhaiten se käy niin, että tapetaan niitä. 30 sutta ”valikoidusti”.

8. Kannatus nousee tästä.

Näin vakuuttavat nekin puoluejohtajat, joilla miinukset edellisistä mittauksista edelleen jatkuvat. Koska vaaleihin on vielä riittävästi aikaa, kaikki ottavat loppukirin. Puolueiden kannatus noussee 19.4. ääntenlaskennassa yhteensä 200 prosenttiin.

Valtion turvallisuuskomitea, eri ministeriöiden virkamiehistä koottu elin, muistuttikin tiistaina, että kansalaisten olisi hyvä havaita vaikutusyritykset, väärien tietojen levitys ja totuuteen perustumaton mielipiteenmuokkaus.

Varsinaisesti oli kyse tietysti Venäjän propagandasta, mutta sama sopinee myös kotimaiseen infotodellisuuteemme. Lohdullisesti ministeri Carl Haglund (r) totesi tässä yhteydessä sanatarkasti, että ”media välittää oikeatakin tietoa.”

Niinpä.

X