Käsitöitä tekevät miehet - ”En mennyt baariin vaan lankakauppaan”

Pysyvät ne puikot, ompeluneulat ja nypläysnypylät miehenkin käsissä. Katso ja kuuntele, mitä sanottavaa Tuomo Lähdeniemellä, Seppo Räsäsellä ja Pertti Virtasella on käsitöistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuomo Lähdeniemi on neulonut yli 50 villapaitaa. 

Pysyvät ne puikot, ompeluneulat ja nypläysnypylät miehenkin käsissä. Katso ja kuuntele, mitä sanottavaa Tuomo Lähdeniemellä, Seppo Räsäsellä ja Pertti Virtasella on käsitöistä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Marjo Nevala

Tuomo Lähdeniemi on helsinkiläinen yritysjohtaja, joka on neulonut yli 50 villapaitaa. Kun häntä haastateltiin ja kuvattiin tuoreeseen Viva-lehteen, hän neuloi pehmeästä alpakkalangasta unisukkia tyttärelleen. Lanka on pehmoista kuin voi eikä kutita herkkääkään ihoa.

Neulomaan Tuomo Lähdeniemi oppi lapsuudenkodissaan Punkalaitumella. Nuorena hän myös virkkasi sekä näki ja oppi, miten kangaspuihin luodaan loimi.

Äskettäin hän oli työmatkalla Irlannissa ja ajatteli, miten saisi illalla aikansa kulumaan. Ulkona satoi kaatamalla.

Baariin vai lankakauppaan?

”Irlannissa sitten mietin, lähtisinkö hotellista baariin vai lankakauppaan. Menin lankakauppaan ja ostin irlantilaismallisen villapuseron ohjeen sekä langat.”

Irlantilaisohjeen mukaan neulottu sininen villapaita on hänellä yhä.

Iän mukana Tuomo Lähdeniemi on alkanut valita yhä laadukkaampia lankoja ja kevyempiä puikkoja. Videolla hän kertoo, miksi myös miesten kannattaisi ostaa puikot ja lankaa ja alkaa neuloa.

Pitsinnyplääjä Porvoosta

Seppo Räsäsen omakotitalossa näkyvät kädentaidot. Hän on rakentanut talon, maalannut ikoneita ja solminut ryijyjä. Ikoneita hän maalaa edelleen ja valmistaa työhuoneessaan niihin myös pohjan.

Uusimpana harrastuksenaan Seppo Räsänen nyplää pitsiä. Se on kuulemma helppoa, vaikka ei asiaa ymmärtämättömästä siltä näytä.

Videolla hän näyttää ja kertoo, miten pitsiä nyplätään. Tekeillä on lippalakki. Jutun ilmestyttyä Vivassa hän lähettää sähköpostiviestin. Viestin liitteenä on valmis lippalakki.

Neulankäytön mestari

Pertti Virtanen on eläkkeellä paperikoneen hoitajan työstä. Tavallaan hän on eläkkeellä myös rakkaasta harrastuksestaan, merkkaamisesta, sen jälkeen, kun sairastui.

Nokialaisen kotitalon seinät, hyllyt sekä kaappien ja pöytien pinnat ovat kuitenkin täynnä hänen ompeluneulalla merkkaamiaan eli kirjomiaan töitä. Yhdessä seinätaulussa on talvinen maisema. Toisesta tuijottavat pöllöt, jotka istuvat kelopuun oksalla.

On kirjottuja tyynynpäällisiä ja pöytäliinoja. Kirjotut kuviot ja hahmot, punatulkut, kärpässienet ja orvokit ovat täydellisiä. Niitä ihaillessa täytyy ihan ääneen huokaista, niin mestarillinen tekijä Pertti Virtanen on.

Videolla Pertti Virtanen kertoo, minkälaisia pistoja kirjominen vaatii.

Videot: Tommi Tuomi /Otavamedia  

Lue lisää, mitä käsitöitä tekevät miehet pohtivat harrastuksestaa Vivasta numero 12/2017 tai hanki digilehden lukuoikeus.

X