Näyttelijä Pihla Viitalan yllättävä tunnustus Kotiliedessä: ”Agentti kehotti minua tekemään abortin”

Seksuaalinen ahdistelu kertoo Pihla Viitalan mielestä henkisestä pienuudesta. Niin käyttäytyvän ihmisen arvo putoaa heti Pihlan silmissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Jos ihminen ei tiedä, mikä on flirttiä ja mikä seksuaalista ahdistelua, hänellä ovat asiat ihan hirveän huonosti", Pihla kertoo Kotiliedessä.

Seksuaalinen ahdistelu kertoo Pihla Viitalan mielestä henkisestä pienuudesta. Niin käyttäytyvän ihmisen arvo putoaa heti Pihlan silmissä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Työ miehisellä elokuva-alalla on vaatinut näyttelijä Pihla Viitalalta, 35, sisua. Pihla kertoo Kotiliedessä, että kaikkein eniten sisua vaadittiin silloin, kun hän alkoi odottaa tytärtään Astridia.

Silloin oli vuosi 2012 ja Pihla teki ensimmäistä isoa Hollywood-rooliaan. Kun Pihla kertoi raskaudestaan puhelinkokouksessa agenteille, yhdellä heistä, brittiläisellä miesagentilla, oli sanottavaa.

”Hän kehotti minua tekemään abortin, sillä lapsi sotkisi hänen mielestään urani. Olin mykistynyt. Se on törkeintä, mitä minulle on koskaan sanottu. Kukaan muu ei voi päättää sellaisia asioita puolestani”, Pihla kertoo Kotiliedessä.

”Kun sanoin, että pidän lapsen, hän kysyi, voisinko synnyttää sen kaksi viikkoa etuajassa, etten vain saisi liikaa kiloja.”

Pian agentti sai lähteä. Tilanne kirpaisi Pihlaa myös siksi, että puhelinkokoukseen osallistui myös muita agentteja, jotka eivät puuttuneet tilanteeseen mitenkään. Osa heistä oli naisia.

”Olisin toivonut heiltä muskeleita ja ei-konfliktikammoista käyttäytymistä. Jos kerran vastustat ajatusta, avaa suusi. Eivät asiat muutu niin, että ollaan hiljaa ja nöyristellään.”

Nyt Astrid on 5-vuotias, eikä äitiys ole hidastanut Pihlan työtahtia. Töitä riittää ympäri maailmaa ja pitkille kuvausmatkoille tytär matkustaa Pihlan mukana.

”Jos Astrid ei saisi tulla mukaan, en pystyisi enkä haluaisi olla poissa pitkiä aikoja.”

”Ahdistelu osoittaa henkistä pienuutta”

Pihla kertoo Kotiliedessä iloitsevansa elokuva-alalla käynnissä olevasta murroksesta. Sen myötä muun muassa naisille kirjoitetut roolit ovat monimuotoistuneet ja naistekijöiden määrä kasvanut.

”Valitettavan usein naiset ovat elokuvissa vain kyselijöitä. He kyselevät ja miehet vastaavat. Itse he eivät tiedä mitään”, Pihla kuvailee naisille usein tarjolla olevia rooleja.

Suomessa ja maailmalla suurta huomiota saanut, seksuaalista häirintää näkyväksi tekevä metoo-kampanja on vaikuttanut myös Pihlaan. Ahdistaviin kommentteihin tulee kiinnitettyä nyt aiempaa enemmän huomiota.

Pihlan itsensä tuntema häirintä on ollut muun muassa rivoja, röyhkeitä ja seksistisiä kommentteja sekä takapuolelle taputtelua. Niitä tapahtui etenkin uran alkuvaiheessa.

”Sellainen osoittaa henkistä pienuutta ja kypsymättömyyttä. Se on nopea tapa kertoa, että on täysin tilannetajuton. Sellaisen ihmisen arvo laskee silmissäni saman tien.”

Se, että seksuaalisen häirinnän yhteydessä puhutaan iskemisen ja häirinnän erosta, saa Pihlan hermostumaan.

”Jos ihminen ei tiedä, mikä on flirttiä ja mikä seksuaalista ahdistelua, hänellä ovat asiat ihan hirveän huonosti.”

X