Ohjus-elokuvan tähti Hannu-Pekka Björkman oli itse vasta teini, kun Inariin syöksyi ohjus Neuvostoliitosta

Vuonna 1984 näyttelijä Hannu-Pekka Björkman oli yhdeksännellä luokalla koulussa, eikä mieleen jäänyt Inariin syöksynyt neuvostoliittolainen ohjus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman kantaa oman alansa suhteen pientä huolta, sillä elokuva-alalla on rahat tiukassa. ”Koko elokuvamaailma odottaa, mitä tehdään seuraavaksi. Kanavat tilaavat tosi huonosti tällä hetkellä. Suomalaiset elokuvat kuitenkin vetävät ja uusia elokuvateattereita perustetaan”, Björkman totesi vierellään kirjailijapuolisonsa Nina Honkanen.

Vuonna 1984 näyttelijä Hannu-Pekka Björkman oli yhdeksännellä luokalla koulussa, eikä mieleen jäänyt Inariin syöksynyt neuvostoliittolainen ohjus.
Teksti:
Linda Martikainen

Vuonna 1984 näyttelijä Hannu-Pekka Björkman oli yhdeksännellä luokalla koulussa, eikä mieleen jäänyt Inariin syöksynyt neuvostoliittolainen ohjus.

”Olin niin murrosiän syövereissä. Pari vuotta sen jälkeen tuli Tšernobyl, sen muistan”, Hannu-Pekka Björkman kertoi Ohjus-elokuvan kutsuvierasensi-illassa Helsingin Tennispalatsissa.

Ensi-iltaan Björkman saapui puolisonsa kirjailija-toimittaja Nina Honkasen kanssa bussilla. Matkalla he törmäsivät sattumalta tuttuun rouvaan, joka oli kertonut omasta mökistään Inarijärvellä kuultuaan, minne pari oli matkalla.

”Hän sanoi, että siellä kyllä puhuvat, että jotain sinne tipahti ja jollain taitaa olla ohjuksen palakin kaapissa. Hassu sattuma”, Björkman sanoi.

Nina Honkanen kirjoittaa romaanin Vladimir Putinista

Hannu-Pekka Björkmania vuotta vanhempi Nina Honkanen muistaa, että kotona ihmeteltiin, miksei ulkomaisten uutisyhtiöiden saapumisesta Suomeen uutisoitu.

”Suomessa vain puhuttiin ohjusmunkeista. Silloin ei saanut puhua. Vähän sama kuin Tšernobyl. Olin Münchenissä töissä ja siellä kerrottiin laskeumista, mutta kun soitin kotiin, pikkuveli pelasi ulkona jalkapalloa. Nyt jo edesmennyt isäni kirosi, että koska perkele Suomessa aletaan puhua asioista niiden oikeilla nimillä.”

Honkasen Vladimir Putinista kertova romaani ilmestyy syksyllä. Kirjoitusprosessi alkoi kymmenen vuotta sitten Krimin valtauksen jälkeen.

”Toivottavasti se ilmestyy ympäri maailman. Näytetään, että täällä kyllä kirjoitetaan!”

Mitä kuuluu muille?

Näyttelijä Turkka Masto­mäki nautti Ohjus-elokuvan tekemisestä. ”Ohjaaja Miia Tervo oli minulle uusi tuttavuus. Kuvauksissa oli ihan riemastuttavaa!”
Näyttelijä Turkka Masto­mäki nautti Ohjus-elokuvan tekemisestä. ”Ohjaaja Miia Tervo oli minulle uusi tuttavuus. Kuvauksissa oli ihan riemastuttavaa!” © Tiia Ahjotuli

Lue myös: Ohjus-elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Miia Tervo sai apua terapiasta ja vertaistuesta – ”Uskallan ottaa riskin tulla nähdyksi”

Päänäyttelijä Oona Airola jännitti, miten suomalainen yleisö ottaisi elokuvan vastaan. Göteborgin elokuvajuhlilla yleisö oli hurmioitunut ja Airola myös palkittiin parhaana näyttelijänä. ”Nyt on vähän paineita, että jos suomalainen yleisö ei ole yhtä äänekäs, niin tuleeko minulle pettymys. Göteborgissa oli tosi paljon toisen ja kolmannen polven suomalaisia, joista monet tulivat kiittämään, että oli ihana nähdä pala Suomea.”
Päänäyttelijä Oona Airola jännitti, miten suomalainen yleisö ottaisi elokuvan vastaan. Göteborgin elokuvajuhlilla yleisö oli hurmioitunut ja Airola myös palkittiin parhaana näyttelijänä. ”Nyt on vähän paineita, että jos suomalainen yleisö ei ole yhtä äänekäs, niin tuleeko minulle pettymys. Göteborgissa oli tosi paljon toisen ja kolmannen polven suomalaisia, joista monet tulivat kiittämään, että oli ihana nähdä pala Suomea.” © Tiia Ahjotuli
Näyttelijä Milka ­Ahlroth kiitteli, että elokuvan henkilöt oli reippaasti piirretty. Omia muistikuvia Ahlrothilla ei historiallisesta tapahtumasta ollut. ”Mitä olen muiden kanssa tästä jutellut, niin aika harva on muistanut. Ei tästä silloin pahemmin varmaan uutisoitukaan.”
Näyttelijä Milka ­Ahlroth kiitteli, että elokuvan henkilöt oli reippaasti piirretty. Omia muistikuvia Ahlrothilla ei historiallisesta tapahtumasta ollut. ”Mitä olen muiden kanssa tästä jutellut, niin aika harva on muistanut. Ei tästä silloin pahemmin varmaan uutisoitukaan.” © Tiia Ahjotuli
Näyttelijä-muusikko Ona Kamu on opiskellut myös äänimaljarentouttajaksi. ”Äänimaljat rauhoittavat hermostoa, ja sehän vaikuttaa kaikkeen. Se on fysiikkaa, ei mystiikkaa.”
Näyttelijä-muusikko Ona Kamu on opiskellut myös äänimaljarentouttajaksi. ”Äänimaljat rauhoittavat hermostoa, ja sehän vaikuttaa kaikkeen. Se on fysiikkaa, ei mystiikkaa.” © Tiia Ahjotuli
Elokuvassa nähdään myös näyttelijä J­arkko Niemi, joka on viettänyt alkutalvesta ansaittua lomaa.
Elokuvassa nähdään myös näyttelijä J­arkko Niemi, joka on viettänyt alkutalvesta ansaittua lomaa. © Tiia Ahjotuli
X