Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano: ”Linnan juhla -asussa olen savolainen riikinkukko”

Johanna Rusanen-Kartano tunnetaan näyttävästä tyylistään. Hän rakastaa värejä ja suuria koruja. Vuoden 2017 Linnan juhlien -kierrätysasu oli hyvin näyttävä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lalli Savolainen suunnitteli vanhasta esiintymisasusta Johanna Rusanen-Kartanolle juhlapuvun Linnan juhliin.

Johanna Rusanen-Kartano tunnetaan näyttävästä tyylistään. Hän rakastaa värejä ja suuria koruja. Vuoden 2017 Linnan juhlien -kierrätysasu oli hyvin näyttävä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Päivi Ekola

”Suomessa olen ylpeä monesta asiasta. Monien asioiden merkityksen ymmärtää vasta matkusteltuaan muualla. Meillä juodaan puhdasta vettä suoraan hanasta, lapset saavat käydä koulua, jokaisella on mahdollisuus opiskella, kehittyä ja pärjätä. Meillä ylipäätään on vapaus valita”, sanoi neljättä kertaa linnassa juhliva Johanna Rusanen-Kartano.

On hienoa juhlia 100-vuotiasta Suomea, mutta samalla Rusanen-Kartano muistuttaa, että olemme kansakuntana vasta polkumme alussa.

”Sivistyksemme, kulttuurimme ja tapamme ovat syntyneet läntisen ja itäisen perinteen yhdistelmästä. Se omintakeinen suomalainen sielunmaisema on vasta syntymässä”, hän pohti.

”Meidän pitäisi ymmärtää, että muualta tulevat ihmiset ja vaikutteet voivat olla voimavara, eivät uhka. Toivoisin myös, että ymmärrettäisiin suomalaisen maaseutukulttuurin merkitys ennen sen lopullista sukupuuttoon kuolemista. Suomen ja suomalaisuuden vahvuus on edelleen puhtaan ilman ja väljän elintilan mukanaan tuoma mindfullness.”

Esiintymisasusta Linnan juhla -kelpoinen iltapuku

Oopperalaulaja oli tälläkin kertaa näyttävä näky kättelyjonossa musta-kultaisessa puvussaan. Laulaja esiintyi osittain samassa puvussa tämän vuoden helmikuussa Turun Logomossa, jossa sai ensi-iltansa Kalevalan-päivänä yli 120 vuotta yleisöltä kadoksissa ollut Die Kalewainen in Pochjola -ooppera. Johanna Rusanen-Kartanolla oli oopperassa Pohjolan emännän Louhen rooli.

”Esiintymisasu oli näyttävä, oikea kuningattaren asu. Ihastuin kankaaseen ja lunastin puvun”, oopperalaulaja kertoo.

Silkistä ja satiinista ommellun puvun päivitti Linnan juhlia varten Lalli Savolainen, joka sai ensin purkaa asun palasiksi ja koota sen sitten uudelleen. Alkuperäisen puvun punaiset osat ja suuret hihat ovat poissa, jäljelle jäivät musta ja kulta. Värit kunnioittavat Johanna Rusanen-Kartanon juuria.

”Musta ja kulta symbolisoivat minulle Savon maakuntavärejä. Kulta on juhlava versio keltaisesta.”

Tämän vuoden puvun yksityiskohtina ovat Lalli Savolaisen pukuun kiinni ompelema mustakukkainen kankainen kaulakoru. Sen pariksi teetettiin Aistikas korulla suuret sukkulapitsiset korvakorut. Ne on toteuttanut srilankalainen Cyraine Ilangakoon Laakso.

Johanna Rusanen-Kartano esiintyi helmikuussa Kalevala-aiheisessa oopperassa. Tästä esiintymisasusta syntyi Linnan juhlien asu. © SEILO RISTIMÄKI

Johanna Rusanen-Kartano ei arvostelijoista piittaa

Johanna Rusanen-Kartano tunnetaan näyttävästä tyylistään. Hän rakastaa värejä ja suuria koruja. Hän luonnehti itseään tämän vuoden Linnan juhla -asussaan savolaiseksi riikinkukoksi.

Johanna Rusanen nähtiin edelliskerran Presidentin linnassa vuonna 2008. Tuolloin hänen trumpettihihaisen, fuksianpunaisen pukunsa oli suunnitellut Jukka Rintala. Monissa pukuäänestyksissä se äänestettiin flopiksi.

Johanna Rusanen-Kartano ja Antti-Pekka Kartano juhlivat edelliskerran Linnassa 2008. Tuolloin Jukka Rintalan puku lytättiin. © Jorma Pouta/otavamedia

”Savolaisen esikuvani Minna Canthin sanoin: ’Minä vähät välitän, mitä muut ajattelevat.’ Suuri yleisö saa haukkua pukuvalintojani mauttomiksi, mutta miksi minun pitäisi tyytyä yksinkertaiseen iltapukuun? Minä olen esiintyvä taiteilija, ja Linnan juhla -asuni jäävät aina esiintymiskäyttöön”, tuumii Johanna Rusanen-Kartano.

X