Kauppiaan rouva Minttu Kaulanen: ”Ilman Sampon sekoiluja meillä ei olisi kasvavaa liikevaihtoa”

Keskenmenot ja muut rankat vastoinkäymiset ovat lujittaneet Sampo Kaulasen ja Michele Murphy-Kaulasen liittoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun Sampo Kaulanen ja Michele Murphy-Kaulanen haluavat rentoutua, he matkustavat kaksin kaukomaille. Se on ainoa tapa päästä irti työrooleista edes toviksi.

Keskenmenot ja muut rankat vastoinkäymiset ovat lujittaneet Sampo Kaulasen ja Michele Murphy-Kaulasen liittoa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Reilu vuosi sitten kauppias Sampo Kaulanen sai idean: hänen omistamansa Jounin Kaupan pihalle Äkäslompoloon oli saatava maamerkiksi poropatsas.

Poro tehtäisiin puusta käsityönä, ja tietysti sen pitäisi olla maailman suurin. Eihän koko hommassa olisi muuten mitään järkeä, senhän ymmärtää jokainen.

Paitsi ehkä kauppiaan vaimo.

Toukokuussa Michele Murphy-Kaulanen seisoi anoppinsa Annen ja kolmivuotiaan Riannan kanssa katsomassa, miten maailman suurin poro tuotiin paikalleen erikoiskuljetuksella.

Anoppi sanoi, että kyllä se Sampo nyt varmaan rauhoittuu.

Michele mietti mielessään, että niin varmaan, tuskinpa vaan.

Meni muutama viikko, ja Sampo tuli kertomaan Michelelle, että seuraavaksi Jounin Kaupan pihalle tulee joulupukkipatsas.

Tietysti sen pitää olla maailman suurin. Eihän koko hommassa ole muuten mitään järkeä.

Kauppias Kaulanen on aina tehnyt asioita intuitiolla – siitä on osoituksena myös pikkuinen Rianna.

Kravatti puuttui

Mikään ei enteillyt suurta rakkaustarinaa, ei edes pientä romanssia.

Diili-ohjelman kuvaukset olivat alkamassa huhtikuussa 2010. Kilpailijoita maskeerattiin ohjelman tunnusvideota varten. Michele Murphy istui meikkauksen jälkeen juttelemassa toisen kilpailijan kanssa.

Michele oli eronnut vain muutama kuukausi aikaisemmin. Edessä oli uusi elämänvaihe, johon hän haki Diilistä potkua.

Lähistöllä syntyi jonkinlainen häslinki. Yhdeltä mieskilpailijalta puuttui kravatti. Kun sellainen jostain löydettiin, miesparka ei osannut itse solmia sitä kaulaansa.

Mies oli kyläkauppias Sampo Kaulanen, joka oli kertonut Diiliä vetäneelle Hjallis Harkimolle hakevansa Diiliin vain saadakseen omalle yritykselleen näkyvyyttä. Harkimo kiitti rehellisyydestä ottamalla Sampon mukaan ohjelmaan – hupijoukkoihin, kuten Sampo itse sanoo.

Kravatin puuttumisen lisäksi Sampoa vaivasi krapula. Hänkin oli juuri eronnut ensimmäisestä vaimostaan. Aluksi Michelestä vaikutti siltä, että se olikin sitten ainoa asia, joka heillä oli yhteistä. Varsinkin, kun Sampo vielä päästeli suustaan, mitä sattuu.

”Onpa porno laukku”, hän esimerkiksi kommentoi yhden naiskilpailijan kiiltonahkakassia.

Miten noin tyhmä jätkä on täällä, Michele ihmetteli.

Ihannemies?

Sampolla oli Diilin aikaan jäänyt juhlintavaihde pahasti päälle.

”Mitähän mie sanosin, että me sen kämppiksen kanssa siellä tenutethin, ei meillä ollut varmaan kuukauden aikana kuin pari selvää päivää. Otettiin aika rennosti se koko homma ja hauskuutettiin tyttöjä”, Sampo muistelee.

”Olihan se nyt ihannemies! Kyllä jokainen itseään kunnioittava nainen haluaa saada itsellensä naistenmiehen, joka ryyppää”, Michele laukoo sarkastisesti.

Mutta eihän se ollut totuus Samposta, joka oli jo iskenyt silmänsä Micheleen eli Minttuun ja päättänyt, että ”tuo pitää naarata”.

”Rakastuin Minttuun, kun hän oli niin hersyvän pirteä tumma namupala”, Sampo sanoo.

Michelekin alkoi yllätyksekseen viihtyä Sampon seurassa; huumorintajut ja lopulta elämänarvot kohtasivat.

Diilin jälkeen Michele lähti kahden tyttärensä kanssa seitsemäksi kuukaudeksi Yhdysvaltoihin tutustuttaakseen heidät oman isänsä kulttuuriin. Michelen isä oli amerikkalainen Marvin Murphy, johon suomalainen äiti rakastui au pairina ollessaan. Huumeongelmista kärsinyt isä kuoli yksitoista vuotta sitten.

Sampo kysyi Micheleltä ennen lähtöä, voisiko hän tulla tyttärensä kanssa käymään.

”Mullehan pääsee ihon alle heti, kun heittää lapset kehiin”, Michele naurahtaa.

Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Michele oli tyttärineen asettunut Las Vegasiin, Sampo ilmoitti olevansa tulossa tyttärineen. Toiselle Amerikan vierailulle Sampo saapui yksin. Siitä pariskunta katsoo yhteiselonsa alkaneen.

Haave lapsesta

Sampo Kaulanen ja Michele Murphy-Kaulanen

Lapin kauppias saa rouvansa aina nauramaan. ©TOMMI TUOMI/OTAVAMEDIA

Minttu sanoo rakastuneensa Sampon hyväsydämisyyteen ja kykyyn ottaa toinen huomioon.

”Hän huomioi, onko mulla nälkä, tai hakee puhelimen laturin ja kysyy, tarttenko virtaa. Ja Sampo saa mut aina nauramaan.”

Ehkä hieman yllättäen Sampo on pariskunnasta se temperamenttisempi, kun taas Michele sanoo olevansa hautojatyyppiä.

”Sampo kiihtyy hetkessä nollasta sataan, vaikka se on nyt tuossa tommonen vaalea lillukka. Esimerkiksi kolme viikkoa sitten se viskasi uunituoreen älypuhelimen seinään.”

Suhteen alkuvaiheessa Sampo ja Michele sopivat, etteivät mene koskaan naimisiin, eivät ota yhteistä asuntolainaa eivätkä tee lapsia.

Sittemmin he ovat menneet naimisiin, ottaneet asuntolainaa ja saaneet lapsen.

Näistä viimeinen oli aluksi enemmän Sampon projekti.

”Mie tehen päätöksiä monesti unien ja intuition perustheella, ja mulle tuli vahva tunne sisältä, että haluan vielä lapsen Mintun kanssa”, Sampo kertoo.

Lasta ei kuitenkaan voi tilata kuin patsasta pihalle. Michele sai kaksi keskenmenoa ja kävi niiden vuoksi tutkimuksissakin hedelmöityshoitoklinikalla.

”Olihan ne keskenmenot rankkoja ja pettymys suuri, mutta mulla lähinnä siksi, että Sampon haave ei toteutunut. Olin kuitenkin onnellinen kahden lapsen kanssa, Sampo toivoi itselleen kovasti toista lasta”, Michelle kertoo.

Rianna sai lopulta alkunsa heti klinikalla käynnin jälkeen ihan perinteisin keinoin.

Somekunkkua väsyttää

Uusperhe ja yhteinen työ ovat hitsanneet pariskunnan lujasti yhteen. Oman haasteensa arkeen tuo sukkulointi Äkäslompolon ja Tampereen kotien välillä. Michelen tyttäret Jasmin ja Jade asuvat Tampereella, Sampon tytär Jenriina Äkäslompolossa. Yhteinen tytär Rianna jää välillä isänsä kanssa Äkäslompoloon, kun Michele suuntaa etelään.

”Onhan se paketti välillä hankala. Varsinkin se, että on aina ikävä jotakuta”, Michele sanoo.

Äkäslompolossa koti on työpaikan eli Jounin Kaupan vieressä. Paritalon toisessa päässä asuu Sampon äiti, jota Michele kehuu maailman hyväsydämisimmäksi ihmiseksi.

Töitä tehdään käytännössä aamusta iltaan. Sampo on keskittänyt kaupan markkinoinnin jo vuosien ajan sosiaaliseen mediaan. Jounin Kaupalla on esimerkiksi Facebookissa yli puoli miljoonaa seuraajaa, joille kauppiaspariskunta tuottaa sisältöä melkein kellon ympäri. Yhteydenottoja tulee valtavasti päivittäin, mikä on tietysti myös väsyttävää.

”Monesti työpäivän jälkheen mie en halua nähä kethään”, Sampo sanoo. ”Meillä on joskus vapaapäivänä kauhea vääntö siitä, kumpi käy kaupassa, kun siellä joutuu kuitenkin sen puhekierroksen vetämään.”

”Kyllä se on Sampo, joka herättää huomion. Jumankauta jos mää meen Sampon kanssa täällä Tampereella Sittariin, niin se sama kauppakierros, joka normaalisti kestää kaksikymmentä minuuttia, kestääkin puolitoista tuntia”, Michele sanoo.

”Me ollaan onneksi lähdetty sellasesta asetelmasta, että kumpikaan ei ollut tunnettu. Tiedän, että tuo on se ihminen, johon mä voin nojata.”

Tänä syksynä Sampo ja Michele nähdään parhaillaan televisiossa esitettävässä Lapin Sampo ja kauppiaan rouva -sarjassa, jonka he itse kauppasivat tuotantoyhtiölle. Sampon mukaan oma ohjelma oli pakko saada, jotta hän voisi uudelleen tavoitella Kultaista Venlaa, jonka hän hävisi kolme vuotta sitten Arman Alizadille esiinnyttyään Ylläs – huipulla tuulee -sarjassa.

Tämä kuulostaa vitsiltä, mutta ei taida olla sitä ainakaan täysin.

Moni olisi ollut tyytyväinen jo pelkästä Venla-ehdokkuudesta.

”Mutta ei Kaulanen”, Michele sanoo.

Kapteeni ja tähystäjä

Michele ja Sampo ovat avanneet omaa elämäänsä julkisuudessa silottelematta. Sampo on kertonut avoimesti esimerkiksi isänsä itsemurhasta ja omasta taannoisesta lääkeriippuvuudestaan. Pariskunnan häätkin nähtiin televisiossa Huipulla tuulee -ohjelmassa.

Sampo ajoitti kosinnan taktisesti kuvausten alle.

”Tottakai mie halusin naimisiin Mintun kanssa mennä, mutta mie myös aattelin, että sehän olisi hyvää televisio-ohjelmaa.”

”Edelleenkin hei, mikä unelmamies”, Michele lohkaisee. ”Mutta häät oli oikeasti ihanat. Mää en tehnyt mitään muuta kuin ostin puvun. Sampo suunnitteli kaiken hääyöstä lähtien, värityksen, ravintolat, menut, kaikki vimpan päälle.”

Julkisuus ei ole pariskunnalle mikään tavoite sinänsä, vaan sillä haetaan suoraan kasvua omaan yritystoimintaan. Kasvua se on tuonutkin, minkä vuoksi myös alun perin skeptinen Michelekin toimii nykyään aktiivisesti somessa.

Seteleissä Kaulaset eivät kuitenkaan kieriskele. Jounin Kaupalla on edelleen maksettavanaan isot velat kymmenen vuotta sitten avatusta liiketilasta. Toimitusjohtajana Michele joutuu laskemaan, miten rahat kulloinkin riittävät kaikkeen. Tili tehdään matkailusesongin aikana, muulloin ”väistellään konkurssia”.

Michele kuvailee olevansa useimmiten kuin laivan kippari Jäämerellä, jäälauttojen keskellä. Siksi Sampon patsassuunnitelmat ja muut hurjat visiot aiheuttavat harmaita hiuksia.

”Toki täytyy muistaa, että ilman Sampon sekoiluja meillä ei olisi kasvavaa liikevaihtoa. Mutta joskus kun väistelee niitä jäälauttoja, sitä haluaisi välillä vaan mennä avomerellä”, Michele sanoo.

Jos Michele on laivan kapteeni, niin Sampo on tähystäjä korkealla mastossa. Sieltä näkyy kauas tulevaisuuteen, paljon kauemmas kuin alhaalta ohjaamosta.

Ja juuri nyt sieltä näkyy yli neljäntoista metrin mittainen joulupukki.

Kuvausvaatteet: Michellen huppari ja molempien farkut: Feminett. Sampon neule ja paita: Guess/Aleksi.

Lue myös:

Mitä Sampo antoi Michelelle joululahjaksi? – Superseksikäs jätkä ja hottis puuma Seuran Tuttu juttu -showssa

Jounin Kaupan Michele Murphy-Kaulanen ei hätkähdä hiljaisia suomalaisia: ”Olen mikä olen”

 

X