Satu Silvo oli Satulinnan palkaton piika

Satu Silvo raatoi vuosia Vain elämää -sarjan kuvauspaikkana toimivan Satulinnan eteen. Palkaksi hän on saanut paikkaan porttikiellon

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Huonoista Satulinna-kokemuksistaan huolimatta Satu Silvo katsoo Vain elämää -sarjaa hyvillä mielin. "Tunnelmasta välittyy Satulinnan rauhoittava vaikutus", hän sanoo. Kuva: Pekka Holmström.

Satu Silvo raatoi vuosia Vain elämää -sarjan kuvauspaikkana toimivan Satulinnan eteen. Palkaksi hän on saanut paikkaan porttikiellon
Teksti:
Matti Rämö

Musiikkiohjelma Vain elämää on tehnyt Etelä-Savon Hirvensalmella sijaitsevasta Satulinnasta kansallisen olohuoneen. Sen äärelle keräännytään rentoutumaan ja nauttimaan suosikkiartistien musiikista.

Vielä muutama vuosi sitten Satulinna oli näyttelijä Satu Silvon omistuksessa.

Silvo oli vuonna 1999 perustanut Helsingin Kallioon kasvisravintola Silvopleen. Luomuruokaan keskittynyt ravintola oli tuon ajan Suomessa erikoisuus.

Jalostettuaan ajatuksen liiketoiminnaksi Silvopleessä Silvo halusi kokeilla hyvinvointikonseptia hotellibisneksessä. Suunnitelmana oli perustaa hyvän olon keskus, joka houkuttelisi asiakkaita rentoutumaan erilaisten hoitojen, luonnonläheisen miljöön ja syrjäseudun rauhan avulla.

Silvon veli ja ystävätär kiinnostuivat hankkeesta, ja kolmikko ryhtyi etsimään sopivaa tonttia ja kiinteistöä. Vuonna 2001 tärppäsi.

”Hirvensalmella oli yksityinen hoitokoti, josta oli yritetty rakentaa myös hyvinvointikeskusta.”

Kartanomainen kiinteistö ja rantatontti vaihtoivat omistajaa. Hoitokodin paikalle ryhdyttiin rakentamaan uudenlaista hyvinvoinnin tyyssijaa, Satulinnaksi nimettyä hotellia. Mukaan tuli myös uusia yrittäjiä.

”Sijoitin Satulinnan hallinnoimiseksi perustettuun yhtiöön 8 000 euroa”, Silvo kertoo.

Kalliit korjaustyöt kuitenkin viivästyttivät liiketoiminnan aloittamista. Remonttihuolien lomassa Silvo laittoi ihmissuhteitaan uuteen uskoon.

Juha Rantasila mukaan

Vuonna 2003 Silvo tapasi ex-jääkiekkoilijan, lakimies Juha Rantasilan. Tieto pariskunnan kihlautumisesta tuli julkisuuteen vuonna 2004.

”Kerroin Rantasilalle kaunistelematta Satulinnan tilanteesta, ja hän halusi sijoittaa siihen”, Silvo kertoo.

”Hänen ajatuksensa oli kehittää Satulinnasta kokous- ja konferenssikeskusta. Rantasila osti muut osakkaat ulos ja sijoitti suuria summia uusiin rakennuksiin.”

Satulinnaan nousi mökkejä, huviloita ja rantasaunoja. Navettaan rakennettiin ravintola.

Pienosakkaana Satulinnan taustayhtiöihin jäänyt Silvo arvioi Rantasilan sijoittaneen hotellihankkeeseen miljoonia euroja. Toiminnan kehittäminen ja pyörittäminen jäivät Silvon harteille.

Työtä aamusta iltamyöhään

Vuosina 2004–2006 Silvo keskitti energiansa Satulinnaan.

”Usein heräsin aamukuudelta ja lopetin työt puoliltaöin. Tein aivan kaikkea. Suunnittelin myös rakennus- ja sisustushankkeita kokonaisuuden alusta loppuun eri suunnittelijoiden kanssa”, hän kertoo.

Toinen työmaa oli Satumaan hyvinvointikonseptin kehittämisessä. Rentoutumispaketteja suunniteltiin erityisesti naisille.

”Myös koko Satulinnan markkinointi oli kontollani”, Silvo sanoo.

Satulinnan pyörittäminen sysäsi näyttelemisen sivurooliin.

”En saanut palkkaa tai eläkettä Satulinnassa tekemästäni työstä”, Silvo sanoo.

”Ajoin itseni loppuun”

Silvon vuositulot välillä 2004–2006 olivat puolet siitä, mitä näyttelijä ansaitsi 2003 ja 2007.

”Menetin tekemättöminä näyttelijäntöinä arviolta 50 000 euroa vuodessa. Silloin en kuitenkaan edes miettinyt asiaa.”

Ajan myötä hotelliurakka vaati veronsa.

”Ajoin itseni aivan loppuun pyörittäessäni Satulinnaa”, Silvo kertoo.

”Rantasila sijoitti uusiin rakennuksiin, mutta ei Satulinnan toimintaan. Koska hän oli sijoittanut Satulinnaan niin suuria summia, en kehdannut pyytää rahaa toimintaan. Ajattelin, että rakentaminen on hänen riskinsä ja työ minun. Uskoin myös työni kantavan aikanaan hedelmää.”

Niin ei kuitenkaan käynyt. Vuonna 2007 Satulinnan ovet sulkeutuivat Silvolta lopullisesti.

”Parisuhteen päättyessä ei ole tarjolla lämmintä kättä, vain kylmää kyytiä.”

Silvon ja Rantasilan eron jälkeen Silvolla ei ole ollut enää Satulinnan avaimia.

”Siellä on edelleen tavaroitani. Koska pelkkä keskusteleminen on ollut eron jälkeen mahdotonta, en ole yrittänytkään olla missään tekemisissä paikan kanssa.”

Satulinnaa pyörittää nykyään Next Hotels-ketju.

Ennen Satulinnan taustayhtiöiden tänä syksynä pidettyä yhtiökokousta, Silvo ei ollut vuosiin tekemisissä Rantasilan tai hotellin kanssa. Näyttelijä-kirjailija Reidar Palmgrenin kanssa avoliitossa asuva Silvo on keskittynyt näyttelemiseen ja Silvoplee-ravintolaansa.

”Vaikka olen ensisijaisesti näyttelijä, Silvopleen menestys on valtavan palkitsevaa.”

Satulinnan tilinpäätös on Silvolle vähemmän palkitseva. Rantasila on sijoittanut hotellin taustayhtiöihin, ja Silvon osakkeiden painoarvo on jäänyt olemattomaksi.

”Rantasilan juristi selvitti, että Satulinnan taustayhtiötä ollaan fuusioimassa toiseen Rantasilan yritykseen. Samalla Rantasila haluaa ostaa osakkeeni ja määritteli niiden hinnaksi 400 euroa. Se on ainoa rahallinen korvaus, jonka olen saamassa Satulinnaan laittamastani työstä”, Silvo kertoo.

Lue koko juttu uudesta Seurasta (43/2014).

X