Silvian ja Kaarle Kustaan 21 tapaa pitää avioliitto koossa

Elokuva esitteli 21 tapaa pilata avioliitto, mutta Ruotsin kuningaspari tietää ainakin 21 tapaa pitää avioliitto koossa. Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia tulevat valtiovierailulle Suomeen 3.–5. maaliskuuta. Silvia tosin piipahtaa Suomessa jo perjantaina jakamassa nimeään kantavan vanhustyön palkinnon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuninkaallinen perhe viime kesänä Sollidenissa. Silvian ja Kaarle Kustaan takana (vas.) Christopher O´Neill, prinsessa Madeleine sylissään prinsessa Leonore, prinssi Daniel, prinsessa Estelle, kruununprinsessa Victoria, prinssi Carl Philip sekä hänen kihlattunsa Sophia Hellqvist.

Elokuva esitteli 21 tapaa pilata avioliitto, mutta Ruotsin kuningaspari tietää ainakin 21 tapaa pitää avioliitto koossa. Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia tulevat valtiovierailulle Suomeen 3.–5. maaliskuuta. Silvia tosin piipahtaa Suomessa jo perjantaina jakamassa nimeään kantavan vanhustyön palkinnon.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Koivunen

Teksti Elina Koivunen

Kesän 1976 ihastelluin hääpari on ollut naimisissa kohta 40 vuotta. Miten Kaarle XVI Kustaan, 68, ja kuningatar Silvian, 71, onni lienee säilynyt?

Ainakin kulissit on pidetty koossa. Varsinkaan kuningatar Silvian hymy ei ole pahemmin hyytynyt.

Yleisen käsityksen mukaan nimenomaan Silvia on ponnistellut avioliittonsa eteen. Hän on myös hoitanut hyvin suhteet tiedotusvälineisiin.

Kuninkaallisen liiton erityinen haaste on aina julkisuus.

Hallitsevan kuninkaan ja hänen vaimonsa avioliitto ei ole kahden kauppa, vaan siinä ovat osallisina myös kansalaiset ja suku.

Normaalisti vanhempi kuninkaallinen polvi neuvoo nuorta paria avioliiton alkutaipaleella.

Ruotsin kuningasparin liitossa tätä mahdollisuutta ei ollut. Kaarle Kustaan vanhemmat olivat jo kuolleet, kun poika ehti avioon.

Silvian suku taas asui ulkomailla – eikä pohjoismainen hovielämä kuulunut muutenkaan brasilialais-saksalaisten Sommerlathien kokemuspiiriin.

Silvian äiti Alice Sommerlath (k. 1997) toki muutti Ruotsiin tyttärensä tykö, mutta vasta elämänsä lopulla, kun hän jo oli vakavasti muistisairas.

Ihan viime vuosina Kaarle Kustaan ja Silvian aikuiset lapset ovat antaneet tukeaan ja rohkaisseet. Sillä aivan ilman vaikeuksia ei ole selvitty tässäkään liitossa.

Kaiken se kestää? Kaiken se kärsii?

Mitä keinoja on tarvittu, jotta Kaarle Kustaan ja Silvian liitto on pysynyt näinkin hyvässä kuosissa?

1 Hyvä alku

Kuninkaallinenkin liitto on parasta perustaa rakastumiselle. Ainakin silloinen kruununprinssi Carl Gustaf rakastui olympiakisaemäntänä toimineeseen neiti Silvia Sommerlathiin ensi silmäyksellä. ”Det sa bara klik.” ”Kuului vain klik.” Tapahtumapaikka oli Münchenin olympialaisten vip-katsomo kesällä 1972. Niitä hetkiä oli hyvä muistella sittenkin, kun suurin hullaantuminen oli ohi.

2Seurustele ensin salaa

Alkuaikojen kokemukset voivat kantaa pitkälle. Etenkin, kun muut eivät tunne eivätkä jaa niitä. Seurusteluaikana Silvia piiloutui huiveihin ja peruukkeihin. Kaarle Kustaa ajoi autollaan kuvaajia pakoon kuin tuli olisi ollut kintereillä. Se oli varmasti hauskaa. Se jätti yhteisiä kivoja muistoja.

3 Harkitse ennen kuin sitoudut

Kaarle Kustaa ja Silvia seurustelivat lähes neljä vuotta ennen kih-lausta. Vielä 1970-luvulla se oli näissä ympyröissä pitkä aika – Euroopassa oli totuttu lyhyisiin kuninkaallisiin kihlauksiin. Kaarle Kustaa ja Silvia olivat myös naimisiin mennessään vanhempia kuin sen ajan hääparit keskimäärin. Kaarle Kustaa oli 30-vuotias, Silvia oli täyttänyt 32.

4 Valitse oikea aviomies

Saksassa toisen maailmansodan aikana (1943) syntyneen tulkin ja kääntäjän näkökulmasta Ruotsin kuningas oli turvallinen valinta. Et joudu koskaan näkemään nälkää etkä kulkemaan rääsyissä. Erokin on hyvin epätodennäköinen. Haittapuolena tosin tuli julkisuus.

5 Valitse oikea vaimo

Silvia on ensimmäinen Ruotsin kuningatar, joka lähestyi tehtäviään kuin mitä tahansa ammattia. Kaarle Kustaata ei ole aina pidetty kovin välkkynä, mutta vaimovalinta todistaa toista. Silviaa etevämpää kuningatarta Kaarle Kustaa ei olisi voinut rinnalleen löytää.

6 Ota kansa avuksi

Jos kansa uskoo, että avioliittosi on onnellinen, niin eikö se lisää onnea? Ja jos suuri osa kansasta ihailee sinua, niin eikö se pidä yllä myös puolisosi rakkautta? Ainakin Silvian kohdalla näin saattoi käydä. Hän oli pitkään kuningashuoneen suosituin jäsen.

7 Lapsi!

Lapsen saaminen liittää avioparin tiukemmin yhteen.

8 Toinen lapsi!

Varaperijän syntyminen on tärkeää kuninkaallisessa liitossa.

9 Kolmas lapsi!

Vielä kolmannenkin lapsen syntyminen on toivottavaa kuninkaallisessa avioliitossa. Kolme lasta ei ole vielä sillä tavalla liikaa, etteikö puolisoilla olisi yhä aikaa toisilleenkin.

10 Keskity työhön

Elämässä on muutakin kuin oma parisuhde. Keskittyminen työhön on pelastanut monta ihmistä hermoromahduksilta. Itse asiassa Silvian ja Kaarle Kustaan liitolle saattoi olla vahingollista, että sitä hehkutettiin niin suurena rakkaustarinana.

11 Pidä ryhtisi

Vanha hyvä neuvo toimii aina? Kun käyttäytyy vahvan ihmisen lailla, huomaa olevansakin vahva. Erityisesti Silvian olemus on aina ollut ryhdikäs.

12 Älä myönnä mitään

Yritä hymyillä, vaikka tekisi kuinka kipeää. En ole pettänyt. En ole petetty.

Kaarle Kustaan ja Silvian yhteiselämän kovin julkinen pyöritys osui vuoteen 2010, kun kuninkaasta julkaistussa elämäkerrassa vihjattiin, että Kaarle Kustaalla olisi ollut rakastajatar, laulaja Camilla Henemark. Tässäkään tilanteessa Silvia ei nujertunut eikä livennyt puolisonsa rinnalta.

Vaikka syytöksiä ei ole unohdettu, suurempi kohina jutun tiimoilta kuihtui aika nopeasti.

Sitkeästi Silvia on onnistunut pehmentämään myös väitteet, joita on esitetty hänen isänsä natsikytköksistä.

13 Älä moiti toista ainakaan julkisesti

Uskottomuusepäilyjen ollessa kuumimmillaan Silvia näytti onnettomalta. Silti hän ei silloinkaan sanonut puolisostaan mitään poikkipuolista.

14 Ole kaunis

Hurmaa aviomiehesi yhä uudestaan. Silvia on miestään kaksi ja puoli vuotta vanhempi, ja ulkonäön suhteen naisilla on tapana vanhentua miehiä nopeammin. Se johtuu siitä, että naisilla on ohuempi iho, joka rypistyy herkemmin.

Yhteen aikaa Silvian kasvojen kiristysleikkauksia pilkattiin armottomasti. Tällä hetkellä huomio kiinnittyy ennemmin siihen, miten kaunis vartalo hänellä on ikäisekseen.

15 Ummista silmäsi

Silvia on vanhanaikainen, perinteiseen tapaan kasvatettu nainen. Hän siis osaa perinteisen niksin: keskity hyviin asioihin, ohita huonot.

16 Lomaile yhdessä

Elämä ei saa olla pelkkää puurtamista. Voi olla, että kuninkaallinen työpäivä venyy välillä yömyöhään. Muutaman kerran vuodessa on kuitenkin mahdollisuus yhteiseen lomaan. Ne ovat pitkiä ja kaukana kotoa – sellaisia, joihin usein vain kuninkaallisilla on varaa ja mahdollisuuksia.

17 Ole ahkera

Ole valmis tekemään likaistakin työtä. Nimenomaan Silvia oli eturintamassa, kun saksalaisten sensaatiolehtien kirjoittelu nuoresta ja seikkailunhaluisesta prinsessa Madeleinesta meni liian pitkälle ja hovi kävi taistoon lehtiä vastaan. Silvian suojelevaa äidinrakkautta tarvittiin kruununprinsessa Victorian sairastuttua teini-ikäisenä anoreksiaan.

Kuningatar on uhrautunut silloinkin, kun riidelty lasten epäsopivista seurustelukumppaneista. Juuri Silvialla meni sukset ristiin prinssi Carl Philipin tyttöystävän Emma Pernaldin kanssa, mikä helpotti pariskunnan eropäätöstä. Silvia nikotteli silloinkin, kun Carl Philip esitteli Sofia Hellqvistin. Se tarina on tosin päättymässä onnellisesti: Carl Philipin ja Sofian häitä juhlitaan kesäkuussa.

18 Kysy lapsilta neuvoa

Kun lapset ovat aikuisia, he alkavat kannatella vanhempiensa avioliittoa. He terapoivat, tukevat, kannustavat, lohduttavat…

19 Ole realisti

Ei kai kukaan kuvitellut, että yhteiselämä pitkässä parisuhteessa voisi olla pelkkää auvoa vuodesta toiseen?

20 Omat jutut

Kaarle Kustaa ja Silvia on totuttu näkemään yhdessä. Edustaminen kuningasparina on heidän työtään. Harva aviopari on silti sitä mieltä, että pitäisi olla aina yhdessä. Kummallakin pitää siis olla myös omia juttuja.

Kuninkaalla on hämäräperäisiä ystäviä, kuten on paljastunut, mutta myös muunlaisia vanhoja ystäviä.

Silvia on käynnistänyt omia projekteja, kuten hyväntekeväisyysjärjestö Childhoodin, johon hän houkutteli mukaan prinsessa Madeleinen, kun tämä tarvitsi jotakin tekemistä.

Silvialla on myös omaa lähipiiriä, vaikka siitä ei juuri kirjoiteta.

Joskus Silvian kolmea veljeä ja näiden perheitä on nähty julkisuudessa. Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häiden kymmenen morsiuslapsen joukossa olivat kuitenkin Vivien, Giulia ja Leopold Sommerlath. Vivien Sommerlath on Silvian veljentytär, muut kaksi ovat Silvian veljien lapsenlapsia.

21 Elä vanhaksi

Kannattaa ajatella sitäkin aikaa, kun toinen ei ehkä enää olekaan rinnallasi. Hän on välillä ärsyttävä, mutta eikö elämä olisi aika tyhjää ilman häntä?

Mitä pitempään liitto kestää, sitä epätodennäköisempää on sen hajoaminen.

X