Silvian ja Kaarle Kustaan pitkä liitto: Rakkautta ja anteeksiantoa

Ruotsin kuningatar Silvialla ja kuningas Kaarle Kustaalla on ollut varsinainen juhlavuosi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaarle Kustaan ja Silvian hääonnea kesäkuussa vuonna 1976. Lähes 40 vuotta myöhemmin kuningaspari näyttää yhä onnellisilta yhdessä.

Ruotsin kuningatar Silvialla ja kuningas Kaarle Kustaalla on ollut varsinainen juhlavuosi.
Teksti:
Elina Koivunen

Sehän oli vain hetki sitten, kun kaunis saksalaisneito Silvia Sommerlath asteli Tukholman Suurkirkkoon ja tuli sieltä ulos Ruotsin kuningattarena. Nyt Silvia ja Kaarle XVI Kustaa ovat kuitenkin olleet naimisissa kohta 40 vuotta.

Kolme yhteistä lasta Victoria, Madeleine ja Carl Philip sinetöivät aikanaan kuninkaallisen rakkaustarinan ja nyt elämää sulostuttaa viisi lastenlasta: Estelle, Leonore, Nicolas, Oscar ja Alexander.

Kuningasparille nämä prinssit ja prinsessat ovat ”elämän jälkiruokaa”. Sillä tavalla kuningatar Silvia, 72, on kuvaillut lapsenlapsia ylipäätään.

Silvia ja Kaarle Kustaa saivat odottaa isovanhemmuutta pitkään. Silvia ehti täyttää 68, ennen kuin hänestä tuli mummu.

Joukon vanhin, perintöprinsessa Estelle, syntyi helmikuussa 2012 ja on siis neljävuotias.

Estellen syntymän jälkeen katras on kasvanut nopeasti – ja mullistanut samalla isovanhempienkin elämää.

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin kuopus, prinssi Oscar, syntyi maaliskuussa, ja prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian esikoinen, prinssi Alexander, huhtikuussa.

Oli viehättävä sattuma, että nuorimmaiset tulivat maailmaan juuri tänä keväänä.

Kaarle XVI Kustaahan täytti 70 vuotta 30. huhtikuuta, ja kesäkuun 19. päivänä vietetään Kaarle Kustaan ja Silvian 40-vuotishääpäivää.

Aihetta juhlaan

Tämä vuosi on Ruotsin hovissa eräänlainen keveä riemuvuosi. Juhliin on aihetta, mutta pönöttää ei tarvitse.

Tämä tuli selväksi Kaarle Kustaan 70-vuotisjuhlissa, joita vietettiin viikon verran. Juhlatunnelma oli vapautunut, rento ja hyväntuulinen.

Sellaisina Kaarle Kustaa ja Silvia näyttäytyvät nykyään muutenkin.

Erityisesti Kaarle Kustaan julkisuuskuva on pehmentynyt vuosien mittaan.

Osittain se johtuu siitä, että hän on saanut vanhemman valtiomiehen karismaa. Lisäksi hän tuntuu itsekin suhtautuvan tiedotusvälineisiin aiempaa rennommin.

Silvia on toiminut tässä merkittävänä puskurina.

Ruotsin kuningatar on ollut alusta asti esiintymiskykyinen ja ainakin näennäisen avoin. Luonteeltaan Silvia on sovitteleva ja ymmärtävä, siis mainio diplomaatti.

Vuosikymmenen häät

Brasilialais-saksalaisen Silvia Renate Sommerlathin ja Kaarle XVI Kustaan häitä vietettiin Tukholmassa vuonna 1976.

Kun Expressen-lehti viime vuoden lopulla muistutti Silviaa tulossa olevasta vuosipäivästä, tämä kommentoi:

”Ihan kuin se olisi ollut vasta eilen.”

Silvia kertoi muistavansa häistä ”melkein kaikki yksityiskohdat”. Parhaiten mieleen oli kuulemma jäänyt se, miten kuningas jo kirkkoon mentäessä tuki Silviaa, jolle kansanjoukkojen valtava huomio oli uusi asia.

Silvia kertoi myös, mitä hän oli ajatellut matkalla hääkirkkoon:

”Sanoin itselleni uudestaan ja uudestaan: Carl Gustaf Folke Hubertus! Carl Gustaf Folke Hubertus! En puhunut siihen aikaan yhtään ruotsia, joten yritin koko ajan opetella ulkoa hänen kaunista nimeään.”

Puolisothan lausuivat toistensa nimet vihkiseremoniassa.

Kun häistä tehtyjä tallenteita katsoo nyt, huomio kiinnittyy paitsi Silvian kauneuteen, myös Kaarle Kustaan onnelliseen hymyyn.

Salamarakastuminen

Kaarle Kustaa tapasi tulevan vaimonsa Münchenin olympialaisten avajaisissa elokuussa 1972. Kielitaitoinen ja edustava Silvia toimi kisaemäntänä VIP-aitiossa.

Ihastus oli ainakin Kaarle Kustaan puolelta välitöntä. ”Kuului vain klik”, kuten hän rakastumista myöhemmin kuvaili.

Nähtävästi seurustelu käynnistyi saman tien.

Jälkikäteen katsoen riiaamisella oli kiire, sillä Kaarle Kustaa eli viimeistä vuottaan suhteellisen vapaana kruununprinssinä. Hän nousi kuninkaaksi syyskuussa 1973, kun isoisä Kustaa VI Aadolf kuoli.

Häät olisi todennäköisesti pidetty jo aiemmin, mutta Silvia oli ehtinyt lupautua Innsbruckin talviolympialaisten protokollapäälliköksi. Kisat järjestettiin helmikuussa 1976, ja maaliskuussa Kaarle Kustaa ja Silvia julkistivat kihlauksensa.

Avioliiton myötä Kaarle XVI Kustaa on voinut toteuttaa tärkeimmän kuninkaallisen tehtävänsä, joka on suvun jatkaminen. Hetken aikaa Bernadottejen tulevaisuus valtaistuimella oli nimittäin yhden miehen varassa. Kaarle Kustaan neljä siskoa eivät kelvanneet edes perimyslistan häntäpäähän.

Jos Kaarle Kustaa ei olisi saanut lapsia, monarkia olisi hyvinkin voinut kuihtua Ruotsista kokonaan.

Sittemmin lakia on uudistettu niin, että tytöt ja pojat ovat tasavertaisia kruununperijöinä. Kaikki Kaarle Kustaan ja Silvian kolme lasta ja viisi lastenlasta ovat mukana virallisella perimyslistalla.

Työpari

Kuninkaallisuus on erilaista elämää.

Kuningasparin ammatti on aivan omansalainen: kuningas ja kuningatar tekevät työtä useimmiten rinnatusten, pariskuntana.

Silti Kaarle Kustaalla ja Silvialla on molemmilla omiakin ystäviä. Niin ikään Silvian sukuun on pidetty tiivistä yhteyttä, vaikka Sommerlathit eivät ole juuri näkyneet julkisuudessa.

Nykyään kuningaspari jopa tuntuu nauttivan tehtävistään aiempaa enemmän. Syynä voi olla seuraavan polven vakiintuminen; tieto siitä, että jatko on turvattu.

Myös kuningasparin keskinäinen suhde tuntuu nyt aidosti hyvältä. Siinä oli notkahdus vuosikymmenen taitteessa, kun paljastuskirjassa esitettiin suhteellisen rohkeita väitteitä Kaarle Kustaan muista naisista.

Kuningasta ne selvästi harmittivat, mutta hän ei antautunut keskustelemaan näistä aiheista julkisuudessa ollenkaan.

Se oli viisas ratkaisu, sillä kohu on jo laantunut.

Tärkeintä lienee Silvian anteeksianto, mitä sitten olikin anteeksi annettavaa. Jos ongelmia on ollut, ne on ainakin puitu yhdessä ja saatu pois päiväjärjestyksestä.

Sitä paitsi 40 vuoden avioliittoon on täytynyt mahtua kaikenlaista. Edes rakkaustarinana alkanut liitto ei ole voinut olla jatkuvaa päivänpaistetta.

Ihana isovanhemmuus

Vaikka Kaarle Kustaa ja Silvia työskentelevät edelleen ahkerasti, huomio on jo siirtymässä seuraavaan sukupolveen.

Kruununprinsessa Victoria, 38, on jo vuosikaudet ollut kuningasperheen suosituin ja seuratuin jäsen. Toisaalta kuningaspari taitaa ahkeroida senkin takia, että Victoria saisi viettää mahdollisimman paljon aikaa pienten lastensa kanssa.

Nämä haasteet ovat tuttuja siltä ajalta, kun kuningasparin omat lapset olivat pieniä. Erityisesti prinsessa Madeleine protestoi silloin ankarasti, kun Silvia ja Kaarle Kustaa olivat lähdössä iltamenoihinsa.

Kuninkaallisten päivä- ja viikko-ohjelmat poikkeavat tavallisten ihmisten elämänrytmistä.

Ulkomaanvierailuilla he ovat töissä kellon ympäri. Muuten tehtäviä on paljon ilta-aikaan.

Kuninkaallisilla on kuitenkin mahdollisuus ottaa takaisin pitämällä pitkänpuoleisia lomia omissa salaisissa tai puolisalaisissa paratiiseissaan.

Tällaisia Ruotsinkin kuninkaallisilla on niin Öölannissa kuin Ranskan Rivieralla. Nyt lomanviettopaikkoihin kokoontuu kolme sukupolvea.

Ainakin Silvia haluaisi varmasti viettää paljon enemmän aikaa Estellen, Oscarin, Alexanderin, Leonoren ja Nicolaksen kanssa.

Hän on myös valmis puolustamaan näitä tulenpalavasti – silloinkin kun näitä ei edes tarvitsisi puolustella.

Viime syksynä Tukholmassa vietettiin nimittäin prinsessa Madeleinen nuorimmaisen, prinssi Nicolaksen kastejuhlaa. Syystä tai toisesta pikku prinssi huusi ison osan tilaisuudesta.

Mitä teki isoäiti Silvia?

Hän pahoitteli tapausta vielä viikkoja jälkikäteen.

Hän harmitteli sitä, että Ruotsin kansalle saattoi näin syntyä Nicolaksesta ikäviä mielikuvia. Hän olisi toivonut, että vauva olisi näyttänyt itsestään vähän hiljaisemman puolen.

Prinssi Nicolastahan ei niin usein Ruotsissa nähdä, sillä Madeleine asuu perheineen Lontoossa.

Mutta totta kai vauvat huutavat. Myös kuninkaalliset vauvat.

X