Uskomatonta: Rockin ja rauhan ikoni John Lennon täyttäisi jo 75 vuotta – katso kuvat nuoruusvuosilta

Ex-Beatlen murhasta tulee joulukuussa kuluneeksi 35 vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

John Lennon oli yksi merkittävimmistä rockmuusikoista, mutta samalla myös yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Ex-Beatlen murhasta tulee joulukuussa kuluneeksi 35 vuotta.
Teksti:
Tuomo Kiisseli

Menlove Avenuen pikku älykkö

Massiiviset räjähdykset, ilmatorjuntatykkien pauke ja sortuvien ja palavien talojen ryske säestivät John Winston Lennonin syntymää lokakuun 9. päivän iltana 1940. Taistelu Englannista raivosi hurjimmillaan, ja Natsi-Saksan Luftwaffe sattui tekemään juuri tuolloin yhden suurimmista Liverpooliin suuntautuneista ilmahyökkäyksistään. John saikin toisen etunimensä sen ajan päättäväisen pääministerin Winston Churchillin mukaan.

Pikku-John asui vuoden vanhasta lähtien Julia-äitinsä sisaren Mimi Smithin ja tämän miehen Georgen luona osoitteessa 251 Menlove Avenue. Isä Freddy oli häipynyt merille pian häidensä jälkeen, eikä uuden miehen luo muuttanut Julia (kuvassa) enää katsonut voivansa pitää pojastaan huolta.

John sai elää turvatun lapsuuden. Hän oppi setä-Georgen opastuksella lukemaan jo nelivuotiaana. ”John oli lukenut lähes kaikki mahdolliset klassikkoromaanit ennen kuin täytti kymmenen. Ja ellei hän ollut kirjan ääressä, hän joko piirteli tai kirjoitteli runon pätkiä”, Mimi-täti  muisteli myöhemmin.

Koulunkäynti ei älykästä, itsepäistä ja ilkikurista poikaa kiinnostanut. Oppikoulu päättyi nolosti loppukokeen reputtamiseen.

10807896a

Iloa, rock and rollia – ja surua

Kesällä 1955 kaikki muuttui: äiti Julia palasi Johnin elämään. He alkoivat tavata yhä useammin, ja vähitellen he olivat toisilleen enemmänkin sisar ja veli kuin äiti ja poika. Julia myös opetti Johnin soittamaan banjoa – ensimmäinen kappale jonka tuleva beatle osasi näppäillä oli Buddy Hollyn That´ll Be the Day.

Toinen mullistus tapahtui 1956. John oli jo imenyt vaikutteita skiffle-musiikin kuninkaalta Lonnie Doneganilta, mutta vasta Elvis räjäytti pankin. John hankki oitis itselleen viidellä punnalla kitaran ja keskittyi rock and rolliin. Pian hän perusti kaverinsa Pete Shottonin kanssa The Black Jacks -yhtyeen, joka vaihtoi myöhemmin nimekseen The Quarrymen.

Seuraavana kesänä bändiin liittyi kitaroinnillaan Lennoniin vaikutuksen tehnyt Paul McCartney, joka taas muutamaa kuukautta myöhemmin suostutteli Johnin ottamaan mukaan vielä taitavamman kitaristin, vasta 14-vuotiaan George Harrisonin.

15.7.1958 Johnin maailma romahti: Julia jäi auton alle ja kuoli. ”Olin erittäin katkera erittäin pitkään, olimmehan juuri löytäneet toisemme uudelleen”, Lennon kertoi Playboy-lehdelle vuonna 1980.

03085775

Hampurin hurja aika

John onnistui pääsemään Liverpoolin taideopistoon 1957. Opiskelu jäi musiikin teon varjoon, mutta hän tutustui siellä kahteen hänen elämäänsä suuresti vaikuttaneeseen henkilöön. Stu Sutcliffesta tuli hänen paras ystävänsä, Cynthia Powellista hänen ensimmäinen vaimonsa (ja myöhemmin hänen ensimmäisen lapsensa Julianin, s. 1963, äiti).

John otti Sutcliffen myös The Quarrymenin basistiksi vaikka tämä ei osannut soittaa juuri lainkaan. Yhdessä Sutcliffen kanssa John kehitti bändilleen uuden nimen,The Beatles.

Pääasiassa Liverpoolin Jacaranda-, Casbah- ja The Cavern-klubeilla soittanut The Beatles teki kaksi pitkää Hampurin-keikkaa 1960-luvun alussa, rumpalinaan Pete Best. Meno oli hurjaa punaisten lyhtyjen alueella ja viina virtasi – mutta yhtyeen soittotaito myös hioutui loistavaksi.

”Minä vartuin Liverpoolissa, mutta kasvoin aikuiseksi Hampurissa”, Lennon kuvaili myöhemmin. Hampuriin pysyvästi jäänyt Sutcliffe kuoli aivoverenvuotoon 1962.

Beatlemania leviääBulls_0005sw5r

The Beatlesin ura lähti nousuun pian sen jälkeen kun liverpoolilainen musiikkikauppias Brian Epstein oli ryhtynyt bändin manageriksi.
Epstein muutti resuisen nelikon imagon siistimmäksi ja hankki heille levytyssopimuksen Parlophonelta. Tuottajaksi tuli siihen asti yhtiönsä huumorimusiikista vastannut George Martin.

Kun rumpaliksi vielä vaihdettiin Pete Bestin tilalle Ringo Starr, ”Fab Four ”sai lopullisen muotonsa.

Bändin toinen single Please Please Me nousi humisten brittien listaykköseksi. Maailmanlaajuinen Beatlemania alkoi Amerikan valloituksesta 1964 ja bändin I Want to Hold Your Hand -singlen supermenestyksestä. Lopullinen niitti oli esiintyminen helmikuun 9. päivänä tv:n huippusuositussa The Ed Sullivan show´ssa, kirkuvan tyttöyleisön edessä.

Beatlemania vain yltyi parina seuraavana vuotena hittilevyjen sekä A Hard Day´s Night – ja Help!-elokuvien myötä.

”Olemme nyt suositumpia kuin Jeesus”, John totesi Evening Standard -lehdelle 1966, ja taisi olla oikeassa.

Kohti omia polkuja

Syksyllä 1966 John Lennon sai tarpeekseen kiertueista ja kaoottisista konserteista. Myös George Harrison ilmoitti ettei halua keikkailla. Lisäksi Lennonin ja Paul McCartneyn musiikilliset erimielisyydet syvenivät.

Kuin etäisyyttä muihin beatleihin ottaakseen John tarttui ohjaaja Richard Lesterin tarjoukseen kokeilla näyttelijänkykyjään. John esitti sotilas Gripweediä Lesterin satiirisessa sotaelokuvassa How I Won the War (1966). Rooliaan varten John leikkautti hiuksensa ja alkoi käyttää sittemmin tavaramerkikseen muodostuneita pyöreitä silmälaseja. Vietnamissa oli taistelemassa tuolloin jo 125 000 amerikkalaista sotilasta. John kritisoi voimakkaasti sotaa ja omaksui roolin, josta hän ei sen koommin luopunut.

Lennon alkoi myös käyttää yhä enemmän huumeita, varsinkin LSD:tä. ”Rakkauden kesä” 1967 olikin yhtä hullunmyllyä: beatlet sekoilivat intialaisguru Maharishi Mahesh Yogin kanssa, koko rockia muuttanut bändin Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band -albumi ilmestyi – ja manageri Brian Epstein kuoli lääkkeiden yliannostukseen.

3479622

Yoko muutti kaiken

Marraskuussa 1966 John lähti ystävänsä John Dunbarin kanssa lontoolaisessa Indica Galleryssä avattuun taidenäyttelyyn, jossa oli esillä erään japanilaisen avantgarde-taiteilijan töitä. Hän tapasi myös itse taiteilijan. Tämä ojensi Johnille kortin –siinä luki ”breathe”. Taiteilija oli Yoko Ono (s. 1933). Lennon oli myyty mies.

Suhde kehittyi vähitellen ja johti 1968 Johnin ja Cynthian avioeroon. John ja Yoko menivät naimisiin Gibraltarilla maaliskuun 20. päivänä 1969. Pian Johnin viralliseksi nimeksi tuli John Winston Ono Lennon.

”Luulen että minusta tuli Johnille Mimi-tädin seuraaja”, Yoko kertoi. Hän myös korvasi Paul McCartneyn Johnin lähimpänä kumppanina. Yokon jatkuva läsnäolo alkoikin nakertaa beatle-nelikon keskinäisiä välejä.

”Minulla on ollut elämässäni kaksi todellista partneria, Paul McCartney ja Yoko Ono. Ei hullummin, vai mitä”, John kuvaili 1970-luvun lopulla.

Bulls_0005sw99

Give Peace a Change

The Beatles oli 1969 tulossa tiensä päähän. John Lennon ilmoitti jättävänsä yhtyeen mutta haluavansa pitää asian vielä salassa. Albumit Abbey Road ja vuoden 1970 puolella julkaistu Let It Be olivat upeita joutsenlauluja, samoin kuin yllätyskeikka Apple-yhtiön talon katolla tammikuussa 1969.

Juuri vihityt John ja Yoko järjestivät 25.–31. maaliskuuta Amsterdamin Hilton-hotellissa ensimmäisen ”Bed-in for Peace” -sessionsa. Pariskunta kertoi sängyllä lojuessaan sadoille lehtimiehille näkökantojaan Vietnamin sodasta ja vetosi maailmanrauhan puolesta.

Toisen ”Bed-in”-session aikana Montrealissa John sävelsi kappaleen Give Peace a Change, josta on tullut rauhan symboli ympäri maailmaa.

”Bed-in for Peace oli yksi elämämme upeimmista episodeista”, Lennon tunnusti Rolling Stone -lehdelle.

New York ja Imagine

John ja Yoko muuttivat New Yorkiin, taiteilijoiden suosimaan Greenwich Villageen syyskuussa 1971. Muutama päivä sen jälkeen ilmestyi Imagine-albumi, jonka nimikappale on Lennonin soolouran kenties tunnetuin sävellys.

John rakasti New Yorkia, sen elämää ja ihmisiä. Hän tunsi saavansa vihdoinkin hengittää vapaasti ja kulkea rauhassa, poiketa kauppoihin tai vaikkapa ravintolaan syömään.

Lennon osallistui yhä aktiivisemmin rauhanliikkeen toimintaan ja arvosteli kärkevästi presidentti Richard Nixonin hallintoa muun muassa Vietnamin sodasta. Poliittinen aktiivisuus johti lopulta siihen, että hänet uhattiin karkottaa maasta. Pitkän taistelun jälkeen Lennon sai pysyvän oleskeluluvan 1976.

15100282

1,5 vuoden ”Lost Weekend”

Johnin ja Yokon avioliitto oli ajautunut karille kesällä 1973. Yokon ehdotuksesta John ryhtyi suhteeseen pariskunnan sihteerin, 23-vuotiaan May Pangin kanssa. John ja May lensivät lokakuussa Los Angelesiin promotakseen tulevaa Mind Games -albumia, mutta päättivätkin lopulta jäädä sinne. Alkoi 1,5 vuotta kestänyt ajanjakso, jota Lennon kutsui myöhemmin nimellä ”Lost Weekend”.

Lennon keskittyi ryyppäämään ja vetämään kokaiinia yhdessä brittilaulaja Harry Nilssonin kanssa. Myös Ringo sekä The Who -yhtyeen Keith Moon kuuluivat usein ryyppyporukkaan. John oli kuitenkin myös äärimmäisen tuottelias noina ”kadotetun viikonlopun” kuukausina, hän teki valmiiksi kolme albumia (Mind Games, Walls and Bridges ja Rock´n´Roll).

Johnin ja Yokon tiet kohtasivat uudelleen Elton Johnin konsertissa New Yorkissa marraskuussa 1974. Sen jälkeen he olivat erottamattomat.

942-16891725

Sean oli kaikki kaikessa

42-vuotias Yoko synnytti Johnin 35-vuotissyntymäpäivänä pojan, joka sai nimen Sean Taro Ono Lennon. ”I feel higher than the Empire State Building”, John riemuitsi.

Lennon vetäytyi kokonaan julkisuudesta viideksi vuodeksi ja keskittyi Dakota Housen kodissaan perhe-elämään, ”olemaan Seanille maailman paras isä”. Hän myös jätti musiikin pitkäksi aikaa.

Sysäyksen aloittaa taas musiikin tekeminen John sai lomaillessaan kesäkuussa 1980 Seanin kanssa Bermudalla, kuultuaan B 52´s -yhtyeen Rock Lobster -kappaleen. Pian Lennonin sävelsuoni suorastaan pulppusi: hän teki Yokon kanssa kolmessa viikossa 25 uutta biisiä. Ensimmäinen niistä (Just Like Starting Over) julkaistiin lokakuun 23. päivänä, ja albumi Double Fantasy 17. marraskuuta.

John alkoi työstää heti uutta albumia ja suunnitella maailmankiertuetta. Sitten koitti joulukuun 8. päivä.

3559333

Viimeiset tunnit

8.12.1980. Valokuvaaja Annie Leibovitz kuvasi päivällä Johnia ja Yokoa Rolling Stone -lehteä varten. Kello 16 pariskunta lähti Dakota Housesta levytysstudiolle viimeistelläkseen Yokon Walking on Thin Ice -biisiä. Dakotan edustalla parveili nimikirjoitusten metsästäjiä. Yksi heistä oli Mark David Chapman, joka sai Johnilta nimmarin mukanaan tuomaan Double Fantasy -albumin kanteen. Pariskunta palasi limusiinillaan ennen iltayhtätoista toivottaakseen Seanille hyvää yötä. Chapman seisoi odottamassa porttikongin lähellä.

”Mr. Lennon”, Chapman kajautti kun John käveli hänen ohitseen, otti tukevan ampuma-asennon ja ampui pistoolillaan viisi laukausta. Ensimmäinen meni ohi, kaksi osui Lennonia vasemmalle puolelle selkään, kaksi vasempaan olkapäähän.

Lennon hoiperteli kohti vahtimestarin huonetta. ”Auttakaa, minua on ammuttu!”, hän sanoi kaatuessaan verisenä maahan. Vahtimestari José Perdomo otti Chapmanilta aseen, ja paikalle saapunut poliisipartio pidätti murhaajan. ”John on taiteilija. Miksi joku haluaisi tappaa taiteilijan?” hysteerinen Yoko huusi. Verta vuotava Lennon kiidätettiin sairaalaan, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Hänet julistettiin kuolleeksi klo 23.07.

Chapman tuomittiin elinkautiseen. Hän on anonut moneen otteeseen armahdusta. Anomus on hylätty joka kerta.

X