Kaunis ja rohkea Hollywoodissa

Kruunustaan luopunut missi Pia Pakarinen yrittää rakentaa uutta uraa Hollywoodissa. Tapaaminen on jo järjestynyt C.S.I.-televisiosarjan tuotantoyhtiöön.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pia Pakarinen on päässyt suhteidensa avulla kävelemään punaiselle matolle. Kuva: Marjo Tynkkynen/Kuvaryhmä/SKOY.

Kruunustaan luopunut missi Pia Pakarinen yrittää rakentaa uutta uraa Hollywoodissa. Tapaaminen on jo järjestynyt C.S.I.-televisiosarjan tuotantoyhtiöön.
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Tuuli saa hoikan naisen vaaleat hiukset lentämään villisti, kun hän poseeraa kameralle. Taustalla kohoavat kuuluisat Hollywood-kirjaimet kallion kyljessä. Malli kuuntelee tarkkaan kuvaajan puhetta. Hän on käskystä vuoroin iloinen, vuoroin vihainen.

Pyynnöstä poseeraukseen löytyy asennetta. Pia Pakarinen ei ole enää kiltti missi.

Pia tottui mallikuvauksissa eläytymään eri tunnetiloihin. Hän uskoo pystyvänsä samaan myös näyttelijänä. Hollywoodissa Pia tunnustelee, voisiko hän luoda siellä uraa mallina ja näyttelijänä.

Miten vastikään Miss Suomen kruunusta luopunut Pia Pakarinen on oikein päätynyt tänne unelmatehtaaseen?

Hyvät eväät kotoa

Pia Pakarisen, 21, elämä on ollut niin onnellista, että se on tarjonnut hänelle runsaasti rakennusaineksia hyvän itsetunnon kasvattamiseksi. Häntä ei ole kohdannut yksikään suuri kriisi.

”Ei oikeastaan ole ollut mitään isompia vastoinkäymisiä. Pitää oikein koputtaa puuta, kun sanon tämän.”

Hollywoodin kahvilan retropöytä kopsahtaa mallin rystysten napakasta iskusta.

Pia syntyi vuonna 1990 Juuan pikkukuntaan Pohjois-Karjalaan. Hän vietti huolettoman lapsuuden asuen entisessä kansakoulussa. Sisarukset olivat Piaa niin paljon vanhempia, että hän koki olevansa kuin ainoa lapsi.

Ympärillä oli kotieläimiä ja rauhallista luontoa. Pia harrasti maalausta, pianon soittoa ja liikuntaa.

Pia pyysi vanhempiaan ottamaan itsestään kuvia. Lapsuuden valokuvissa näkyy tyttö, joka tykkäsi jo tuolloin poseerata ja hassutella kameralle.

Jo 10-vuotiaana Pia toimi vanhempiensa työpaikalla Vikilän taidetaloissa oppaana ja lipunmyyjänä . Tyttö halusi työskennellä ihmisten parissa.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Pia muutti kotoaan Joensuuhun. Omilleen muuttaminen oli elämän tähän asti isoin käännekohta. Itsenäistyminen tuntui turvalliselta, sillä vanhemmat tukivat.

Kevätjuhlien orava

Lukiossa Pia otti ilmaisutaidon kursseja. Toisella luokalla kouluryhmä kirjoitti itse käsikirjoituksen kevätjuhlanäytelmään.

”Se oli Ice Age -elokuvan kopio. Näyttelin sitä oravaa. Minulla oli hassu oravapuku”, Pia nauraa Jyrsiksen rooliaan.

Sen jälkeen hän unohti näyttelemisen, mutta ei esiintymistä.

Joensuussa Pia hakeutui kaupungin ainoaan mallitoimistoon Crazeen töihin. Mallikeikkoja oli vain muutamia kuukaudessa. Mallintöistä tuli lähinnä harrastus.

Pia jatkoi lukiossa aloittamaansa työtä kaupan kassalla ja alkoi tehdä myös tuote-esittelijän töitä.

Joensuusta Pia lähetti hakemuksen missikisoihin.

”Missi on kuitenkin vähän enemmän kuin malli. Hain missiksi, että saisin vähän lisää haasteita työhön.”

Pia ei ollut tyytyväinen missin työhön, mutta kokemus opetti.

”Esiintymiskokemusta tuli. Ja paljon uusia kokemuksia. Kaiken sen jälkeen on hyvä jatkaa eteenpäin, kun mikään ei enää ole jarruttelemassa.”

Syyskuussa Pia luopui kruunustaan. Sen jälkeen hän on saanut niin paljon mallintöitä, että on itsekin yllättynyt. Kotimaisten katalogikuvausten lisäksi hän on päässyt ruotsalaisen nettikauppa Bubbleroomin etusivumalliksi.

Ystäviä ja kontakteja

Ensimmäisen kerran Pia Pakarinen lähti Hollywoodiin melkein heti kruunusta luopumisen jälkeen.

Suomalainen laulaja Maria Kizirian ja hänen miehensä Paul Kizirian ottivat hänet Los Angelesin asuntonsa vierashuoneeseensa viikoksi, vaikka eivät olleet tavanneet Piaa koskaan aiemmin. He tutustuivat yhteisen tutun kautta.

Kolmikko tulee hyvin toimeen, ja Pia tuntee olevansa osa Kizirianien perhettä.

Maria huolehtii Pian kalenterista ja sopii tämän tapaamisista. Paul kuskaa Piaa tapaamisiin ja koululle.

Maria ja Paul eivät ole hänen virallisia managereitaan, vaikka auttavat häntä paljon. Kaikki tapahtuu ystävyyspohjalta.

Toisen kerran Pia saapui Hollywoodiin marraskuun lopussa, koska halusi kokeilla näyttelemistä. Koti Vantaalla ja poikaystävä Niko Väyrynen jäivät odottamaan.

Tällä kertaa Pia viipyy Kizirianien vierashuoneessa kaksi kuukautta.

Pia kertoo jo luoneensa Los Angelesissa tärkeitä kontakteja.

Se on hyvä saavutus, sillä Pia ei tiennyt Hollywoodista etukäteen ketään muita kuin Marian ja Paulin.

Aviopari uskoo, että Pia pärjää unelmien kaupungissa mallina. Paul ja Maria työskentelevät Network Talent -mallitoimistossa, jonka toimenkuvaan kuuluu mallitoiminnan lisäksi tukea malleja, joilla on halua ja kykyä muusikon tai näyttelijän uralle. Maria toimii musiikkiekspertinä musiikillisesti lahjakkaiden mallien apuna ja Paul taloudellisena neuvonantajana.

Pariskunnan suhteiden avulla Pia on päässyt Network-mallitoimiston toimitusjohtajan Paul Fisherin juttusille. Fisher on ollut aikanaan todella kovien nimien edustaja, kuten esimerkiksi Naomi Cambellin.

Fisher ehdotti Pialle näyttelijän uran harkitsemista.

Marian ystävän avulla järjestyi tapaaminen Jerry Bruckheimerin tuotantoyhtiössä. Kyseinen elokuvayhtiö on tehnyt niin Pirates of The Caribbean -elokuvat kuin suositun rikossarjan C.S.I.

Tuotantoyhtiössä Pia sai hyvää palautetta. Häntä kannustettiin kokeilemaan näyttelemistä.

”Haluan kokeilla, miltä näytteleminen tuntuu. Siksi olen nyt palannut Los Angelesiin. Mutta ennen kuin voin haaveilla leffarooleista, minun on opittava amerikanenglannin aksentti. Siihen voi mennä vuosiakin.”

Pia pääsi myös LA Models -mallitoimiston edustajan pakeille. Hän kehui Pian skandinaavista ulkonäköä eksoottiseksi. Hänkin kehotti harkitsemaan näyttelijän uraa mallin töiden lisäksi.

Sama opettaja kuin Hanksilla

Palautteesta rohkaistuneena Pia aloitti näyttelijäntyön perusalkeiskurssit Edgemar Center For The Arts -näyttelijäkoulussa. Ne tulevat maksamaan useita tuhansia euroja. Onneksi syksyn mallintöistä jäi rahaa säästöön.

Pia Pakarinen haluaa katsoa mahdollisuutensa loppuun saakka. Kuva: Marjo Tynkkynen/Kuvaryhmä/SKOY.

Pia Pakarinen haluaa katsoa mahdollisuutensa loppuun saakka. Kuva: Marjo Tynkkynen/Kuvaryhmä/SKOY.

”Minulle on annettu tällainen mahdollisuus, joten katson sen loppuun asti. Jos en yrittäisi, jäisin katumaan.”

Pia pitää saamaansa näyttelijäntyön opetusta hyvänä. Hän kertoo, että hänen puheopettajansa on tehnyt työtä myös palkitun filmitähden Tom Hanksin kanssa.

Pia puhuu sujuvaa englantia, mutta hioo sitä puheopettajan kanssa. Itse asiassa Pia on niin uppoutunut englannin kieleen, että joutuu hakemaan joitakin suomen kielen sanoja puhuessaan.

Näyttelijäkurssien tunteja on melkein päivittäin, välillä myös viikonloppuisin. Tiistaisin tunteja on kellon ympäri yhdestätoista yhteentoista, jolloin välissä on vain puolen tunnin ruokatauko.

Päiviä pidentävät välimatkat. Ajoaika Santa Monicaan kurssipaikalle kestää Kizirianien kotoa normaalisti puoli tuntia, mutta ruuhka-aikaan matka saattaa kestää kaksikin tuntia.

Pian käsilaukussa kulkee koko ajan mukana Power Of The Actor -oppikirja, jota Pia lukee aina ehtiessään.

Hänen päivänsä täyttyvät erilaisista kursseista: improvisaatiosta, käsikirjoituksen analysoinnista, esiintymiskurssista, kohtauksien opiskelusta, yksityistunneista ja esiintymiskurssista.

Esiintymiskurssilla harjoitellaan kahden henkilön kohtauksia, ja ne kuvataan.

”Siinä saa nähdä, miltä näytteleminen ja omat ilmeet näyttävät. Opettajalta saa myös palautetta. Se on tosi hyvä tekniikka.”

Näyttelijäntyö kiinnostaa vasta alustavasti Piaa. Vaikka hän saisi näyttelijän rooleja, hän tekisi edelleen myös mallikeikkoja.

Hänen esikuviaan ovat näyttelijät, jotka tekevät myös mallin töitä, kuten esimerkiksi Pretty Womanin Julia Roberts ja Täydellisten Naisten Eva Longoria. Erityisen paljon Pia ihailee Cameron Diazia, joka on ponnistanut mallista näyttelijäksi.

Jalat maassa

Pia ei ole vielä käynyt elokuvien eikä mallitoimistojen koekuvauksissa.

”Ilman työlupaa ei laillisesti saa tehdä töitä tai käydä koekuvauksissa, joten tällä hetkellä keskityn mallitoimiston löytämiseen. Sen avulla työluvan saaminen edistyisi paljon.”

Pia käy ensin esiintymiskurssin loppuun, ennen kuin alkaa edes harkita elokuvien tai televisiosarjojen koekuvauksiin menoa. Hän haluaa kartuttaa ammattitaitoa rauhassa.

”Katsotaan rauhassa, menenkö näyttelijän koekuvauksiin. Amerikan aksentin oppiminen on isoin kynnyskysymykseni.”

Pia on salaperäinen, kun puhe kääntyy mallin työtarjouksiin.

”Työstämme parhaillaan asiaa.”

Pia ei odota Hollywood-uran urkenevan helpolla. Hän tietää, että samaan aikaan Hollywoodissa yrittää lyödä läpi myös kokenut näyttelijä Irina Björklund, joka on ponnistellut Hollywood-uran eteen jo vuosia.

”Läpipääsyyn täällä tarvitaan paljon ammattitaitoa ja varmasti myös ripaus onnea. Tietysti kontaktit ovat myös tärkeitä. Aina kuitenkin joku ponnahtaa. Itse haluan yrittää ja nauttia joka hetkestä siinä matkankin varrella.”

 

Juttu on ilmestynyt alun perin Seurassa 2/2012.

X