Espanjalainen saunasolmu – hommia pitkäkyntisille

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Etelä-Espanjassa kelit voivat heitellä paljon lyhyilläkin etäisyyksillä. Huristellessani viiden kilometrin matkaa rannikkoa pitkin kohti länttä, lämpötila rojahti jokaisella ajetulla kilometrillä kaksi astetta. Jos näin olisi jatkunut hamaan horisonttiin, niin Portugalin länsirannikolta olisi voinut huiskia golfpalloja Atlantin jäiseen kanteen kairattuihin reikiin.

Ei ole enää epäilystäkään, etteivätkö maailman sääkartat olisi sekaisin. Mikään ilmastouhka ei tunnu enää mahdottomalta toteutua. Marraskuun alkupäivinä Italiassa kymmeniä ihmisiä hukkui tulviin, ja Kaliforniassa vähintään sama määrä ihmisiä kärventyi maastopaloissa. En siis erehdy valittamaan, kun sortsien sijaan joudun kiskomaan jalkaani erikoispitkät pöksyt suojellakseni rotusääriäni koleudelta.

Aiemmin syksyllä satuin seurueeseen, jossa oli porukkaa Bulgariasta, Puolasta ja Suomesta. Samassa ikäluokassa kanssani paininut bulgarialainen kertoi, että hänen lapsuudessaan Bulgariassa oli aina jouluisin lunta, mutta viime vuodet sitä valkeutta oli voinut katsella enää vain kellastuvista kuvista. Samaa puutetta valitteli puolalainenkin, ja myönnettävä minunkin oli, että omassa nuoruudessani luistelin joka joulu luonnonjäillä, mikä nykyään oli yhtä harvinaista kuin että siihen aikaan kohdalle olisi osunut lumeton joulu. Tasan käyvät enää mustat joulut.

Eivät nämä kelit ainakaan vielä ole heittäneet sellaista toronpyllyä, että Andalusiassa olisi tarvinnut alkaa hokkareita haalia, mutta yhden ongelman lisää nämä kelit ovat aiheuttaneet. Rouva Vuorinen ilmoitti hyytävästi, että minun on löydettävä täältä sauna tai hän tulee hulluksi. Neljännesvuosisata saman vilukissan kanssa on opettanut, että tietyt tarpeet kannattaa tyydyttää välittömästi, jos haluaa jatkossakin tulla tyydytetyksi. Saunanetsintä siis viuhahti tehtävälistani piikkipaikalle.

Vaikka Aurinkorannikko tulviikin Skandinaviasta ajelehtineita turisteja, täältä ei millään meinannut löytää saunaa, joka olisi täyttänyt tavallisen suomalaisperheen tarpeet. Ensimmäisessä olisi solmittu saunasolmuja, mutta naisellisin ottein. Pesun sijaan sieltä olisi siis saanut mojovan alapusun. Vaikka savusaunantummasta huumorista pidänkin ja vaikka minulla onkin kaksi varttuvaa koltiaista, niin edelleenkin haluan, että pojilleni Poika saunoo -kappaleesta tulee mieleen vain Suomen toinen jääkiekon maailmanmestaruus.

Seuraavaksi saunakursorini löysi kuntosalin, joka tarjoili hikihuonetta kahtena päivänä viikossa. Löylyhuone oli rutikuivan kuuma, koska siellä ei ollut vesiastiaa, josta loiskauttaa kosteutta punaisena hehkuvalle kivialttarille. Solmusaunasta poiketen täällä olisi siis pitänyt tyytyä vetämään kuivat, mihin en tietenkään suostunut, vaan otin juomapulloni mukaan ja päätin kumota itselleni kunnon hotshotin.

Sauna oli pimeä kuin keskiaika, joten en nähnyt, että laudepuut oli kiinnitetty lauteen päältä isoilla pallopääruuveilla. Mutta nyt tiedän, miltä tuntuu sonnista, jota painellaan polttoraudalla. Oli se sitten saunasta tulvahtanut grilliruoan tuoksu tai pullosta nakkelemani sihinä, mutta pian ovenrakoon ilmestyi utelias espanjalaisnuorukainen. Viittoilin jannun viereeni ja sain kuulla, että hän oli ensimmäistä kertaa elämässään saunassa. Jos hän ei olisi onnistunut laskemaan hanuriaan juuri sille kohdalle lauteita, jossa ei ollut polttavaa metallipallorivistöä, se olisi ollut varmasti myös viimeinen.

Nuorukainen uteli, kuinka pitkään hänen pitäisi kypsentää itseään saunassa. Tässä yhteydessä on valtavan suuri ero sillä, käyttääkö muotoa pitää vai pitäisi. Minulla oli siis mahdollisuus palvata hänet kunnolla antamalla jokin aivan älytön aika tai kertoa asiallisesti, että yleensä ihan oman nahan mukaan. Kekkos-fanina innostuin kertomaan hänelle Tamminiemen saunasta, jonne oli istutettu monet maailman napamiehistä. Nuorukaista kiinnosti erityisesti, olivatko mahtimiehet siellä alasti. Pidin teatraalisen tuumaustauon ennen kuin vastasin. ”Siitä en ole aivan varma, mutta ainakin ne olivat munasillaan.” Jouduin pitämään sen tuumaustauon, koska minun piti hetki miettiä, miten kääntää munasillaan-sana englanniksi siten, ettei siitä jäisi vallan väärä mielikuva. Mutta siitä en maininnut sihaustakaan, miksi Heinolassa ei ole järjestetty löylynheiton MM-kisoja vuoden 2010 jälkeen. Mitä hän sillä tiedolla tekisi maassa, jossa yksi kansallisherkku on jamón ibérico eli iberiankinkku.

MAINOS Tämän kolumnin lukijat saavat koodilla VIHDOINKINPUHDASVUORINEN 15 % alennuksen Puhdistamon OptiMSM+C-tuotteesta, jota kaikkein uskaliaimmat sanovat maailman tehokkaimmaksi ravintolisäksi nivelvaivoihin. Tästä kauppaan!

X