(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Vuorinen

Viime viikon kolumnistani hampaista lohkesikin niin paljon tavaraa, että siitä riitti pureskeltavaa vielä tällekin viikolle. Kuten se sitkeästi jauhava legenda, että Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti George Washington olisi rouhinut menemään puisilla tekohampailla. Ajatus on viihteentekijälle toki kiinnostava varsinkin hampaiden tikuttamisen osalta, mutta oikeasti tarina tiikin värisiksi tummenneista puuhampaista oli tarua. Ne olivat todellisuudessa luuta, vaikkakin virtahevon, ja tumma väri oli tullut liiallisesta portviinin lutkuttamisesta.

90-luvun alussa vierailin Esa Pakarisen museossa Varkaudessa. Vahvimman vaikutuksen minuun teki vitriini, joka oli piripintaan täynnä tekohampaita. Toivoakseni taiteilijan omia. Ne olivatkin yksi rillumareikulttuurin kiintotähden tavaramerkki – tai pikemminkin niiden puuttuminen. Hän nimittäin keksi sellaisen kikan viihdyttää yleisöä, mihin yksikään Putous-sarjan sketsihahmoista ei koskaan kykenisi. Hän loi Severi Suhosen hahmon sieppaamalla tekohampaat suustaan, tunki ne taskuunsa ja alkoi laulaa ja puhua sössöttäen. Tämä upposi kansaan kuin Corega Tabs tekareiden värjäytymiin. Pakarinen oli syntynyt vuonna 1911, eli hän kuului sellaiseen ikäpolveen, joka oli tottunut saamaan suunnilleen rippilahjaksi tekohampaat, joten hän tiesi mihin rakoon iskeä. Nykypäivän nuorilta ei revitä tilaa lahjahampaille, vaan he vinkuvat rahaa jotta pääsisivät hampaiden laservalkaisuun. Mikään ei ole sittenkään niin hirveästi muuttunut.

Hampaattomuus on hauskaa. Katsoo sitten Uuno Turhapuroa tai Kauhea kankkunen -leffaa, jossa hammaslääkäri Stu Price on repinyt sekakäyttöpäissään itseltään hampaan. Sain massuttaa hampaattomuuden hauskuutta muutama vuosi sitten, kun menin katsomaan NHL-konkari Ossi Väänäsen kanssa Málagaan paikallisen korisseuran Euroliigan ottelua. Tuolloin Väänänen oli jo lopettanut oman uransa ja hänellä oli menossa ylärivin restaurointi. Epilogina lienee hyvä selventää, että yhdessä matsissahan Ossin suussa suoritettiin jääkiekkomailalla niin sanottua harvennushakkuutta. Väänänen pelasi noihin aikoihin valkovenäläisessä KHL-joukkueessa Dinamo Minskissä, ja kun hänen väliaikaisesti korjattu kalustonsa alkoi särkeä, hän hakeutui saamaan ensiapua minskiläisen kerrostalon alakerrassa toimineelle hammaslääkäriasemalle. Paikalla oli ollut hoitohenkilökuntaa kuin valkovenäläistä pipoa, kunnes huoneeseen pelmahti pääguru, joka ilman minkäänlaista esipesua tai suojakäsineitä survoi paljaat nyrkkinsä syvälle Väänäsen suuhun. Ei siis mikään ihme, että Ossi joutui uransa jälkeen uusimaan koko eturivinsä.

Väänänen on miltei parimetrisenä pakkina näyttävä ilmestys, ja sitä sai ihailla myös malagalainen makkaramyyjä, kun menimme erätauolla hankkimaan vähän jyrsittävää. Ossin avattua kojulla suunsa meitä palvellut kaunotar repesi nauruun ja alkoi oitis pahoitella käytöstään. Minulla meni tovi tajuta, mistä moinen reaktio. Ossille kokemus oli tuttu, sillä onhan se yllättävän hauskaa, jos timmissä kunnossa olevalta adonikselta puuttuu puolet legoista niin kuin joltain metamfetamiinin käyttäjältä, jolle se on ikään kuin tavaramerkki.

Jututin tätä kolumnia varten tuttua hammaslääkäriä, koska minua jäi kaivelemaan yksi asia. Kuka suostuu tulemaan koepotilaaksi hammaslääkärikouluun. Ei siellä kuulemma pora kourassa ketään takaa ajetakaan, vaan aluksi käytössä ovat muovipäät ja -proteesit. Sitten se varsinainen kysymykseni karkasi kieleni kärkeen. ”Ettekö te siis harjoitelleet lainkaan oikeilla ruumiilla?” Seurasi pitkä hiljaisuus. Heidän vuosikertansa oli kerran vieraillut patologian laitoksella, ja tuolloin tarjolla oli todellakin ollut vain pelkkä pää. Muutamalle opiskelijalle sekin oli ollut liikaa. Jos kyse oli patologin huumorista, niin hän olisi varmasti juuri se kaveri, joka hammaslääkärinä tarjoaisi miespotilaalleen Viagraa lääkkeeksi. Ei kipuun, vaan että olisi jotain mistä pitää kiinni, kun aletaan oikein tosissaan porata.

MAINOS Nyt se on ilmestynyt! Juha Vuorisen uutuuspokkari Marpellan miljartööri-iskä, johon saat Vuorisen omilla pienillä kätösillä rustaamaan omistuskirjoituksen. Tilaa tästä!

X